Bram van Egmond

Sponsor uitgelicht: Koninklijke Beuk

Al ongeveer een halve eeuw brengt Koninklijke Beuk uit Noordwijk de spelers van het eerste elftal per touringcar naar uitwedstrijden. Bekend is ook de karavaan Beuk-bussen waarmee honderden supporters werden vervoerd naar kampioenswedstrijden en KNVB-bekerduels. Vier vragen aan broer en zus, Eric en Monique Beuk van het 115-jaar oude bedrijf, dat sinds de begintijd lid is van de businessclub.

Hoe ziet jullie zaterdag eruit wanneer er voetbal is?Eric: “We rijden voor veel clubs uit de Bollenstreek dus de zaterdagochtend staat zakelijk gezien in het teken van vertrekkende touringcars met sporters en supporters. Voor mij als Noordwijker trekt voetbalvereniging Noordwijk op zaterdag het meest. Ik bezoek meestal de thuiswedstrijden van Noordwijk, al moet ik daar wel aan toevoegen dat bij mij het accent op de tweede en derde helft ligt, want netwerken is ook belangrijk. Als Noordwijk bij Rijnsburgse Boys speelt, ben ik wel aanwezig in Rijnsburg. Wat me daar opvalt, is dat het er altijd druk en gezellig is. Nu er geen voetbal is vanwege corona, sport ik zelf op zaterdag, onder andere hardlopen. De derde helft beleef ik tegenwoordig thuis of bij vrienden.”
Monique: “Ik sport op zaterdag en af en toe bezoek ik de businessclub van Noordwijk. Ik hou van de sfeer en het clubgevoel rondom de bijzondere wedstrijden. Een sportclub is continu in beweging en streeft ernaar om (zonder omweg) de beste te zijn. En omdat familieleden en medewerkers ook sportief actief zijn, is ons sponsorbeleid gericht op sport. We zijn sponsor van veel voetbalverenigingen in de regio, omdat we die goed van dienst kunnen zijn met onze touringcars. Ook op andere manieren ondersteunen we de clubs, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van kavels voor veilingen.”

Herinneren jullie je specifieke wedstrijden van Rijnsburgse Boys tegen Noordwijk?
Eric: “Dat zijn er heel veel geweest. Mijn eerste herinnering aan Rijnsburgse Boys stamt uit 1984. Ik was toen een jaar of twintig. Dat jaar werd de club voor het eerst kampioen op het hoogste amateurniveau. Touringcars vol met supporters brachten we die dag naar de kampioenswedstrijd in Volendam. Aan het eind van de middag ben ik samen met mijn oom, toenmalig directielid Leen Beuk bij de huldiging in Rijnsburg op het gemeentehuis geweest. Het was groot feest in het dorp. De supporters zaten op de daken van onze touringcars. Dat kon toen nog.”
Hebben jullie veel last van de coronacrisis?
Monique: “Wat we nu meemaken, hebben we nog nooit meegemaakt. Het is zowel financieel als emotioneel een lastige tijd. We mogen wel rijden en we hebben maatregelen getroffen om mensen coronaproof te kunnen vervoeren, maar er is geen vraag naar touringcars en reizen. Onze 60 touringcars staan dus grotendeels stil, maar we zitten niet stil. De verschillende regelingen van de overheid leiden ons gelukkig door de crisis heen. En we zoeken naar vervangend werk voor ons personeel en voor het bedrijf. Zo biedt ons onderhoudsbedrijf zijn diensten aan andere bedrijven aan, in de meeste gevallen zelfs goedkoper dan anderen. Ook onze code 95-trainingen kunnen we aan derden aanbieden.”

Tot slot: zijn we nog iets vergeten?
Eric: “De vaste chauffeur van het eerste elftal, Piet van der Wolf, zit ook noodgedwongen thuis, maar gaat hopelijk weer snel de spelers rijden zodra het weer kan. Leuk om te vermelden is ook dat oud-eerste-elftalspeler Martin den Haan bij ons werkt als planner. Hij was bij Rijnsburgse Boys een echte teamspeler, maar ook in ons team is hij een uitstekende speler. Normaal plant hij onze chauffeurs in op de touringcars, nu zorgt hij dat onze vaste medewerkers tijdelijk elders worden gedetacheerd, bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur, parkeerbegeleider of beveiliger en bij OV-bedrijven.”