IJsbrand van Tilburg

Sparta Nijkerk – Rijnsburgse Boys: 0-1 (0-1)

Werklust beloond met overwinning

Normaal gesproken staat Niek Oosterlee na afloop van een wedstrijd als eerste de schrijvende en pratende pers te woord. Afgelopen zaterdag was, na een zwaar bevochten 0-1 overwinning op Sparta Nijkerk, voorzitter Ad Hendriksen hen echter voor. Hij gaf, volkomen terecht, de trainer de complimenten voor de werklust na de deceptie van één week eerder. Geplaagd door schorsingen en blessures lukte het de strijdende mannen van Niek Oosterlee de neerwaartse spiraal van de afgelopen weken een halt toe te roepen. De opluchting was voelbaar en zichtbaar in alles wat geel-zwart een warm hart toedraagt. De Rijnsburgse ploeg, die volkomen door elkaar was gehusseld, had het zichzelf gemakkelijker kunnen maken. De na een half uur spelen verkregen 0-1 voorsprong had, omdat Sparta Nijkerk niet bij machte bleek de gelijkmaker te produceren, naar een veiliger marge getild moeten worden. Nu moest billen knijpend de driepunter over de eindstreep getrokken worden. Als beloning werd in de stand de sprong naar het linkerrijtje gemaakt.

Kopie van IMG_2588

Foto Hans Heemskerk


 
Voor de trouwe volgers was het in Nijkerk even puzzelen. Wie stond nu waar op het veld? Geplaagd door schorsingen (Raily Ignacio en Resham Sardar), blessures (Jeroen Hessing en natuurlijk Danny van der Vijver en Bart Freke) en de mindere resultaten in de competitie (vijftien tegentreffers in zes wedstrijden) moest er noodgedwongen gesleuteld worden aan de basiself. Niek Oosterlee toverde een 4-2-3-1 opstelling uit de hoge hoed. Zo ging de hele verdediging op de schop. Kevin Westmaas op links in plaats van rechts, Leon Tol (debuterend in de basis in een competitieduel) en Renee Troost vormden het centrale verdedigingsduo en de jubilerende Ronald Breinburg (speelde zijn honderdste competitiewedstrijd) mocht voor het eerst dit seizoen op de rechtsbackpositie spelen. Ahmed Ali was doorgeschoven naar het middenveld waar hij, samen met Mark van den Boogaart, als controleur was aangesteld. Voor hen stonden Cas Knoester, ook debuterend in de basiself, en Jeffrey Koemans op de flanken en, ook voor het eerst, Marvin Wijks op ‘10’ achter de nieuwe spits, Martin van Eeuwijk.
Kopie van IMG_2688

Foto Hans Heemskerk


Het aangepaste Rijnsburgse Boys zou met de buitenspelers, die zich lieten terug zakken, veel compacter spelen dan gebruikelijk. ‘Door de balvaste Martin van Eeuwijk in de spits te laten spelen moest het middenveld aansluiten waarna verder voetballen een logisch gevolg zou zijn. In het begin van de wedstrijd leed hij echter onnodig balverlies maar hij groeide steeds meer in zijn rol’ aldus Niek Oosterlee. Rijnsburgse Boys begon afwachtend. Sparta Nijkerk mocht het spel maken en had het daar zichtbaar moeilijk mee. Het leverde dreigende momenten op met afstandsschoten, een simpel kopballetje en een tweetal corners met munitie op het doel van Richard van Nieuwkoop als resultaat. Eigenlijk waren dit slechts mogelijkheden in vergelijking met de grote kans die Rijnsburgse Boys na ruim een kwartier creëerde. Cas Knoester stuurde Marvin Wijks de diepte die, heel wijselijk, wachtte op aansluiting van de hard inlopende Jeffrey Koemans die vervolgens naast kopte. Zeven minuten later leek Jeffrey Koemans op herhaling te mogen gaan na een fraaie voorzet van Martin van Eeuwijk. Doelman Kevin Rijnvis kaapte echter net op tijd de bal voor zijn hoofd weg. Het bleek uitstel van executie want na een half uur belandde de bal wel in het net. En hoe! De eerste Rijnsburgse corner werd goed genomen door Marvin Wijks die de vrijstaande Ahmed Ali wist te bereiken. Snoeihard verdween de bal tussen de palen: 0-1.
Kopie van IMG_2762

Foto Hans Heemskerk


Vlak voor de rust kreeg Sefanja Davids in de zestien een enorme schietkans om de ploegen weer op gelijke hoogte te zetten. Vrijstaand in de zestien faalde hij jammerlijk. De blessuretijd leverde een onverwachte kans op voor Jeffrey Koemans. Tim Muller kopte achterwaarts zomaar de bal in de voeten van de Rijnsburger. Zijn enorme pegel werd, na een prima reflex van de Nijkerkse doelman, tot corner verwerkt.
Dat Simon Ouaali, de trainer van Sparta Nijkerk, niet tevreden was over de prestaties van zijn elftal bleek wel uit de dubbelle wissel die hij tijdens de rust toepaste. Hij kon in ieder geval met tevredenheid vast stellen dat de druk op het Rijnsburgse doel na de aftrap in de tweede helft behoorlijk werd opgevoerd. Zowel de aanvallende als verdedigende ploeg maakten daarbij, door haast en onzorgvuldigheid, veel fouten. Een hachelijk moment leek zich na vijf minuten voor te doen nadat Renee Troost een cruciaal duel verloor. Ronald Breinburg was echter zo alert door voor opruiming te zorgen. Drie minuten later bewees Richard van Nieuwkoop zijn grote waarde door een kopbal van Tim Muller, dichtbij de tweede paal, tot corner te verwerken. Rijnsburgse Boys leek te wankelen maar herpakte zich toch weer na een kwartier spelen.
Kopie van IMG_2852

Foto Hans Heemskerk


Marvin Wijks had, na overleg met Mark van den Boogaart die als aanvoerder zijn ploeg prima coachte en regelmatig tot rust maande, besloten te ruilen van positie met Cas Knoester. Na een uur spelen leverde dat direct gevaar op toen zijn voorzet van rechts Jeffrey Koemans bereikte maar zijn inzet tot corner verwerkt zag worden. De corner bleek opnieuw een inzet van Jeffrey Koemans op te leveren die andermaal tot corner verwerkt moest worden. Deze leverde vervolgens een gevaarlijk ogende kopbal van Renee Troost op; de bal belandde echter in het zijnet. Collega centrale verdediger Leon Tol wilde drie minuten later ook laten zien een uitstekende kopper te zijn. Torenhoog springend, boven iedereen uit, kwam hij toch net te kort voor een doelpoging. Deze was wel voorbehouden aan Martin van Eeuwijk na goed overleg met Marvin Wijks. Zijn voorzet op maat kon echter niet doeltreffend verzilverd worden. Ook Cas Knoester kon de voorsprong niet verdubbelen. Gebrek aan scherpte of een alerte verdediging; feit is dat de bal er niet in ging. Maar dat gold ook aan de andere kant van het veld. Nadat Richard van Nieuwkoop een duel had verloren was het doel leeg voor een Nijkerkse treffer, ware het niet dat Jeffrey Koemans koppend de bal van de lijn haalde. Even leek de schiettent geopend want tweemaal moest Richard van Nieuwkoop zich tot het uiterste strekken om zijn doel schoon te houden.
Kopie van IMG_2906

Foto Hans Heemskerk


Met nog een kwartier te spelen werd wel pijnlijk duidelijk dat Jeffrey Koemans deze middag het vizier niet op scherp had staan. Mark van den Boogaart bracht hem met een prima voorzet in de gelegenheid om de overwinning definitief veilig te stellen. Zijn inzet ging echter recht op de keeper af. In de tegenstoot strafte Frank Tervoert de Rijnsburgse onnauwkeurigheid bijna af. Zijn inzet ging echter een paar centimeter naast. Tien minuten voor het einde leek een vrije trap, net buiten de zestien, opnieuw voor de nodige spanning te zorgen. Sebastian van Kammen schoot echter recht in de handen van Richard van Nieuwkoop. De grootse kans had Sparta Nijkerk voor de blessuretijd bewaard. Frank Tervoert, één van de topscoorders uit de Topklasse, kreeg dan uiteindelijk toch zijn moment om zijn sterkste punt te etaleren: het maken van doelpunten. Ondanks de tijd en ruimte om het duel naar een gelijkspel te schieten moest hij zijn meerdere erkennen in Richard van Nieuwkoop. Een topredding betekende dat de zwaarbevochten Rijnsburgse zege toch een feit werd.
Uiteindelijk bleek dus dat Heemskerk Fresh & Easy, shirtsponsor van Rijnsburgse Boys, het gewonnen had van de shirtsponsor van Sparta Nijkerk, Boni Supermarkt, een supermarktketen met hoofdkantoor en distributiecentrum in Nijkerk en tevens één van de klanten van de Rijnsburgse shirtsponsor.
Sparta Nijkerk – Rijnsburgse Boys: 0-1 (0-1)
32: Ahmed Ali: 0-1
Scheidsrechter: F.A. van Herk
Toeschouwers: 950
Gele kaart Sparta Nijkerk: Tim Krux
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Martin van Eeuwijk en Ronald Breinburg
Opstelling Sparta Nijkerk: Kevin Rijnvis, Bilal Amarzagouio, Tim Muller, Tim Krux, Dave Huymans (73: Stefan Fredriksen), Frank Vervoert, Sebastian van Kammen, Gilermo Pengel (46: Soufiane Reclaoui), Sefanja Davids, Timothy van der Meulen (46: Faisal Kaouass) en Donny van der Wal
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Kevin Westmaas, Leon Tol, Renee Troost, Ronald Breinburg, Ahmed Ali, Mark van den Boogaart, Jeffrey Koemans (90+2: Javier Martina), Marvin Wijks, Cas Knoester en Martin van Eeuwijk (80: Quincy van de Leuv)