outhands

Spanning druipt van Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels af

Rijnsburgse Boys begon behoorlijk gehavend aan de wedstrijd. De Uien moesten het stellen zonder Bennie van Noord (1 wedstrijd geschorst) en de geblesseerden Benito Orleski, Ronald Breinburg en Kevin Westmaas. Een heuse viermansverdediging waar iedere topklasser jaloers op zou zijn – maar vandaag dus vanaf de tribune toekijkend. “Eigenlijk hadden we met Jos en Richard maar twee verdedigers op het veld staan”, vertelde Niek Oosterlee na afloop. “De andere negen waren aanvallers”. De verrassing die Oosterlee voor de Vogels had bedacht luisterde naar de naam Raymond Kolder. Net terug van een blessure en met Danny van der Vijver als linksback een koppeltje vormend om de rechtervleugel van IJsselmeervogels onschadelijk te maken. En dat lukte best aardig.


Keeper Richard van NIeuwkoop is er klaar voor.
Hij keept dan ook een uitstekende wedstrijd (foto Hans Heemskerk)

Had IJsselmeervogels inmiddels een reputatie opgebouwd om in de laatste minuten van een wedstrijd een beslissing te forceren, deze middag was het eerste kwartier van de Spakenburgers niet het sterkste deel van de wedstrijd. Vlak na aftrap is het Joost Kuhlmann die, ogenschijnlijk in buitenspelpositie,  vanaf de rechtervleugel mag vertrekken en voorgeeft op Jeffrey Winter. Die heeft weinig bedenktijd nodig en laat Martijn van Strien vanaf de rand strafschopgebied kansloos: 1-0. Voor de spits die in het programmaboekje nog op laat tekenen niet in vorm te zijn een lekkere binnenkomer in de 2e minuut van de wedstrijd. Twee keer is het vervolgens Ferdinand Katipana die vanuit een vrije trap van zo’n vijf en twintig meter van het doel mag uithalen. Maar beide keren ziet hij Richard van Nieuwkoop de bal onschadelijk maken.

Na een kwartier zijn de rollen uit de beginfase omgewisseld. Deze keer is het Jeffrey Winter die vanaf rechts de diepte in wordt gestuurd. Zijn voorzet is precies op maat voor Joost Kuhlmann die keurig de 2-0 binnenschiet. Zo zijn er nog geen twintig minuten gespeeld en neemt Jan Zoutman van IJsselmeervogels zijn maatregel. Wilco Krimp kan zijn nominatie voor man of the match vergeten en wordt vervangen door Bart van Wieringen. Alhoewel Damiano Schet en Peter Freke vlak daarvoor ook via links beide nog een schot zagen stranden. Via het midden is het daarna Jeffrey Winter die dicht bij de 3-0 is maar zijn inzet ternauwernood door Martijn van Strien ziet keren. 


Joost Kuhlmann scoort de 2-0 (foto Hans Heemskerk) 

Bijna een half uur staat er op de klok als Cerezo Fung a Wing van zo’n twintig meter uithaalt. Maar ook deze keer laat Richard van Nieuwkoop zich niet verrassen en verwerkt het schot tot hoekschop. In de omschakeling vanuit een corner laat de Rijnsburgse verdediging zich dan toch een keer verrassen. Geoffrey Verwey wordt gelanceerd en alleen Raymond Kolder lijkt hem te kunnen stuiten. Maar die heeft inmiddels al een keer geel op zak en houdt zich daarom enigszins in. Het schot op doel is vervolgens onhoudbaar en IJsselmeervogels heeft zijn aansluitingstreffer. 

In het laatste kwartier golft het aanvalsspel van beide ploegen over en weer zonder dat daar grote kansen bij te noteren vallen. Het is een slechte uitgooi van Richard van Nieuwkoop die vervolgens de inleiding vormt voor een grotere voorsprong van Rijnsburgse Boys bij rust. Nadat Jos van Beuningen de hem toegeworpen bal vlak voor de zijlijn nog naar Joost Kuhlmann wist te poeieren – een andere voetbaltechnische omschrijving zou niet juist zijn – is het de Haarlemmer die met vallen en opstaan nog in een combinatie met Jeffrey Winter Damiano Schet weet te bereiken. Die vervolgens zijn handelsmerk weer eens uitmuntend demonstreert: balletje aannemen, balletje mee naar binnen, balletje in de kruising schieten. Het oogt simpel en voorspelbaar maar het is kennelijk ook o zo lastig te verdedigen want het is niet voor het eerst dat de spits op deze manier doeltreffend is. Met de 3-1 is Schet tevens de 3e Ui met een verleden bij de Rooien die tot scoren komt deze middag.

In het begin van de tweede helft zijn beide ploegen aardig aan elkaar gewaagd. Aan Rijnsburgse kant is het Kevin Winter die uit mag halen richting doel nadat Martijn van Strien de bal heeft weg gestompt. Maar niet iedere bal van de maestro is perfect. Aan de andere kant is het aanvoerder Cerezo Fung a Wing die vanuit een vrije trap het doel niet weet te vinden. En vlak daarna wordt de kwaliteit van het zijnet door Geoffrey Verwey getest. De grootste mogelijkheid van Rijnsburgse Boys doet zich na een uur spelen voor. Jeffrey Winter ontfutselt de bal vlak voor de dug-out, Peter Freke neemt de bal goed over en zorgt een aanvullende impuls via Damiano Schet. De lob die volgt passeert de uitlopende doelman maar een verdediger van IJsselmeervogels gooit op het laatste moment roet in het eten door de bal vlak voor de doellijn weg te schieten.


Damiano Schet scoort de 3-1 met wat we in Rijnsburg inmiddels
een ’typische Schet-goal’ noemen (foto Hans Heemskerk)

Even lijkt het pompen of verzuipen te worden aan Rijnsburgse kant want de Spakenburgse druk wordt steeds groter. Het schot van Wouter van Hoofd, vlak over de kruising, kan niemand van de thuisploeg benauwen. Maar als Tim Peters vervolgens de bal met de hand het strafschopgebied in mag nemen staat het plotseling wel 3-2. “Op zo’n moment lijkt het wel alsof we een beetje angst hebben of bang zijn” aldus Niek Oosterlee. Dat laatste geldt zeker niet voor Richard van Nieuwkoop die eerder al twee keer adequaat uitliep om een aanval onschadelijk te maken. En een kwartier voor tijd met één hand de 3-3 voorkomt.

De één na de ander in rood-wit gehulde speler tuimelt al gillend in het strafschopgebied maar waar de ene scheidsrechter resoluut voor een schwalbe zou fluiten laat scheidsrechter Wijma het allemaal gebeuren. Het laatste half uur is niet het beste deel van zijn wedstrijd. Ondertussen pakken zich steeds meer donkere wolken samen boven de Middelmors. Ook voor IJsselmeervogels dat de laatste 10 minuten ook nog eens met 10 man verder moet. Aanvoerder Cerezo Fung a Wing had tijdens de rust al geel gekregen voor commentaar op de leiding en liet vlak voor tijd weten het nog steeds niet met beslissingen van de scheidsrechter eens te zijn.

In die slotfase krijgen Martijn Gootjes, Damiano Schet en Resham Sardar alle drie nog een mogelijkheid de wedstrijd definitief op slot te gooien. Maar wat vanaf de tribune soms zo simpel lijkt, blijkt in het veld toch lastiger te zijn. Maar als er één iemand vannacht nog eens badend in het zweet wakker schrikt dan moet dat Tim Peters zijn. In de 94e minuut gaat hij alleen op Richard van Nieuwkoop af, haalt uit en trapt dan in het zand, daar waar zojuist de bal nog rolde.

“Bloed, zweet en tranen” schalt het na afloop uit de speakers op de Middelmors. Dat geldt voor beide teams die vochten voor wat ze waard waren. Niek Oosterlee na afloop: “Ik moet mijn mannen een ongelofelijk groot compliment maken, er zijn ook momenten geweest dat we het moeilijk hebben gehad. Maar we zijn deze keer goed overeind gebleven. Tegen een tegenstander die hier voor drie punten naar toe was gekomen. Deze keer hadden we ook een gelukkie”.

Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels 3-2 (3-1)
2. 1-0 Jeffrey Winter; 15. 2-0 Joost Kuhlmann; 33. 2-1 Geoffrey Verweij; 41. 3-1 Damiano Schet; 72. 3-2 Tim Peters

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Raymond Kolder, Kevin Winter
Gele kaarten IJsselmeervogels: Bart van Wieringen, Geoffrey Verweij,Tony Tol
Rode kaart IJsselmeervogels: Cerezo Fung a Wing (2 x geel)

Scheidsrechter: René Wijma
Toeschouwers: 2.100

Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Danny van der Vijver, Bart Freke, Jos van Beuningen, Raymond Kolder (64. Mustafa Celen), Kevin Winter, Peter Freke (70. Martijn Gootjes), Resham Sardar, Damiano Schet, Jeffrey Winter en Joost Kuhlmann
Opstelling IJsselmeervogels: Martijn van Strien, Wilco Krimp (18. Bart van Wieringen), Bas Mooij, Arnoud van Toor, Ferdinand Katipana, Jasmin Ramic, Wouter van Hoof (86. Jeroen de Harder), Tony Tol, Geoffrey Verwey, Cerezo Fung a Wing en Jan de Graaf (58. Tim Peters)