outhands

Spakenburg – Rijnsburgse Boys in de pers

 Uiteraard kreeg de clash tussen de nummers 1 en 2 (of twee en één) uit de Topklasse de nodige aandacht in de media. Om een beetje objectief te beginnen: “Spakenburg één blok collectieve passie” volgens Voetbal op zaterdag. “De overwinning was toe te schrijven aan het collectief. Drie man staken er boven uit. Maar misschien nog wel belangrijker, niemand verzaakte bij Spakenburg. Een mentaal ijzersterk Spakenburg lijkt derhalve helemaal klaar voor de cruciale competitie-eindfase.” Op het verhaal van Kerst Boomsma is niets tegen in te brengen. “Ik hoop dat dit een incident is geweest zodat wij volgende week de draad weer op kunnen pakken” aldus Niek Oosterlee tegen de verslaggever. “Spakenburg verliest ook nog punten. Er is nog niks beslist”.

Niet minder objectief is de website van Spakenburg die begint met “Uitstekend Spakenburg herovert koppositie na grote zege tegen Rijnsburgse Boys: 5-1”. Want ook daar is geen speld tussen te krijgen. De site beperkt zich tot een kort verslag wat eindigt met “De nieuwe koploper liet nog minimaal vier zeer grote kansen onbenut en toonde telkens clementie met tegenstander, die andermaal niet met de druk van de koppositie om kon gaan.” “Later meer!” wordt er zondagmiddag nog aangekondigd. Maar wat ons betreft hoeft dat eigenlijk niet meer, hoor. Voor wie wil kan het hele wedstrijdverslag rustig lezen, het kan alle toets der kritiek weerstaan.

Het Nederlands Dagblad begint met “IJzersterk Spakenburg vernedert Uien”. In het duel tussen de nummers een en twee was Spakenburg scherper, feller en een groot deel van de wedstrijd ook veel beter dan de zwak spelende koploper. De eerste twintig minuten gaven de Boys goed partij. De wedstrijd had anders kunnen uitpakken als aanvoerder Kevin Winter na een minuut of tien een penalty had benut na een overtreding op Joost Kuhlmann. Maar Winter mikte op de paal.” De rest van het verhaal van André Bijl is gesneden koek. De Bunschoter meldt “Spakenburg hakt uien in de pan”. Volgens de krant speelden beide teams op de aanval terwijl Spakenburg heer en meester op het middenveld was terwijl de verdediging van Rijnsburgse Boys zeer zwak voor de dag kwam. Bij RTV Utrecht zijn tevens interviews te horen met André Paus, Ibud Muhamadu en Ricky van den Bergh. Op deze site onder het mom “Spakenburg herovert koppositie” tevens de meeste nuchtere wedstrijdanalyse. Ook de Telegraaf doet deze keer een duit in het zakje. “Spakenburg draaide de ‘uien’ met 5-1 door de versnipperaar”. “We zijn volledig weggespeeld door Spakenburg stelde trainer Niek Oosterlee, die zijn achterhoede onder het aanvalsgeweld van de thuisclub veelal als betonnen palen zag ‘bewegen’”.

Het meest doeltreffend in het Leidsch Dagblad is wellicht het onderschrift bij een wedstrijdfoto die een vertwijfelde Rijnsburgse doelman laat zien. “Richard van Nieuwkoop werd vijfmaal gepasseerd, maar voorkwam erger”. “Radeloze Rijnsburgers” heeft Hielke Biemond verder boven zijn artikel laten zetten. “Na de tweede nederlaag van dit seizoen tegen Spakenburg is de achterstand op de ranglijst nog klein, twee punten slechts. Veel groter was de opgelopen imagoschade. Hoon en spot vielen Rijnsburgse Boys ten deel. Een middagje uienpellen, noemde de speaker het pesterig. “Ik heb het idee dat zij al kampioen zijn”, sprak voormalig IJsselmeervogels-speler Kevin Winter op cynische toon. “Zo vierden ze het. Wat de speaker deed, vond ik heel kwalijk. “ De vernedering maakte een verbetenheid los die op het veld geen moment zichtbaar was geweest. Het in de titelstrijd nog allerminst afgehaakte Rijnsburgse Boys heeft voor de resterende wedstrijden een nieuwe missie: zorgen dat Spakenburg te vroeg heeft gejuicht.”

Gelet op het belang van de wedstrijd is er aandacht van een hele reeks van kleine artikeltjes op internet. Een bloemlezing: Super Zaterdag wordt Blauwe Zaterdag op Topklasser.nl, Voetbalprimeur.nl “Spakenburg heer en meester in topper”, FC Update “Spakenburg geeft concurrent Rijnsburg pak slaag” en Westonline.nl “’Uien’ verliezen topper van Spakenburg”.