Marylène Hogewoning

Spakenburg – Rijnsburgse Boys: 1-1 (0-0) – VERSLAG

Net geen gestolen overwinning op De Westmaat

Het was een kille middag voor Rijnsburgse Boys. Ook al is de ongeslagen reeks weer voortgezet, toch hadden de Uien liever met 3 punten naar huis gereden. Vooral ook omdat het tot de laatste minuut er ook zo uitzag. De voorsprong via een doelpunt van Furhgill Zeldenrust werd vastgehouden tot de 93ste minuut, de allerlaatste kans van Spakenburg werd benut en dus eindigde de spannende voetbalmiddag in een gelijk spel. Maar nu is de vraag: was het dan een gestolen overwinning geweest of was de 1-1 een terechte uitslag?

Sterke Blauwen
Het begin van de wedstrijd was aan Rijnsburgse kant heel erg rommelig. Spakenburg had een duidelijke opdracht gekregen van de trainer, namelijk: hoog druk zetten. De inmiddels welbekende tactiek van Wisman zou daar in principe perfect op aan moeten sluiten, maar dit was niet zo. De Blauwen waren gewoon echt te sterk voor de geel-zwarten: het hele hoge druk zetten zorgde ervoor dat Rijnsburg vaak niet de bal in de ploeg wist te houden. Spakenburg had daardoor diverse goede kansen zoals in de negende minuut toen Van der Linden net naast kopte, maar ook via diverse afstandsschoten.
Rijnsburg wist zijn draai niet te vinden totdat in de 23ste minuut Asante, die op weg was naar het doel van Damen, werd neergehaald door Vincent Volkert. Een overtreding op een doorgebroken speler en dus een rode kaart voor de Spakenburg-speler. Na de rode kaart kreeg Rijnsburgse Boys wat meer grip en werd wat dreigender. Maar nog steeds was Rijnsburg niet op zijn best en maakte het cruciale kansen ook niet af.

Geen verandering
De tweede helft kwamen beide clubs met dezelfde speelwijze uit de kleedkamers als in de eerste helft. Spakenburg zette weer hoog druk en dwong (kleine) kansen af, Rijnsburgse Boys zakte in en loerde op de counter. Even leek de speelwijze van Spakenburg meteen resultaat op te leveren. In de 47ste minuut schoot Floris van der Linden namelijk raak, maar het bleek buitenspel te zijn. De 0-1 werd gauw van het scorebord afgehaald en de brilstand bleef behouden.
Rijnsburgse Boys had het lastig maar wist toch wat kansen af te snoepen via Jeroen Spruijt, maar nog steeds was het spel niet denderend. Ook al liep Spakenburg met 10 man in het veld, dit was totaal niet te zien aan het spel. De Blauwen schakelde ontzettend snel om waardoor een leunend Rijnsburgse Boys simpelweg te kort kwam.

Toch een voorsprong
En toen eigenlijk uit het niets (mogen we wel zeggen) was daar in de 71ste minuut jawel Furhgill Zeldenrust. Een pass van Daan Walraven die de hele zestienmeter kruiste, kwam voor de voeten van de topscorer en hij knalde in de verre hoek zijn dertiende goal van dit seizoen binnen: 0-1. En als je met een beetje geluk op voorsprong komt, mag je dit absoluut niet meer weggeven.

Vechten als leeuwen
Rijnsburgse Boys ging daarna nog meer naar achteren lopen en hoopte op de uitbraak waar de wedstrijd mee beslist kon worden. Spakenburg bleef drukken, maar de aanvallen werden in de kiem gesmoord door de Rijnsburgse verdediging. Vooral Daan Walraven vocht als een leeuw om de drie punten over de streep te trekken. De Uien gingen er steeds meer in geloven en bleven volhouden. En toch ging het alsnog mis. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd kreeg Spakenburg nog een vrije trap: de allerlaatste kans. De vrije trap werd opzij gekopt door Van der Linden waar Eindhoven helemaal vrijstond en de bal in de touwen schoot: 1-1.
Het werd dus 1-1 maar als die niet gevallen zou zijn, konden we dan spreken van een gestolen overwinning of niet? Als je tegen veel Rijnsburg-supporters in de rust zou zeggen, je sleept uit deze wedstrijd een punt, zouden ze er blij mee zijn geweest. Maar als je de 0-1 maakt dan moet je de voorsprong ook vasthouden. Zeker als je bedenkt dat je tegenover 10 man stond.
Het puntenverlies is extra zuur omdat hoger staande clubs als Quick Boys en HHC Hardenberg puntenverlies leden. Zoals Jordy Strooker in zijn interview met RTV Katwijk na afloop zei: “Als we punten kunnen inlopen zoals ook tegen Jong Sparta, dan doen we dat niet en dat is heel erg zonde.” De conclusie is: ondanks dat je onverdiend op voorsprong kwam, is het gelijke spel zowel verdiend als heel erg zuur.

Spakenburg – Rijnsburgse Boys 1-1 (0-0)

Scheidsrechter: de heer T. Winkel