outhands

Sneeuwvrij

 Net als vorig jaar hebben we de afgelopen weken weer een beetje winter gehad. Het vroor soms behoorlijk en het sneeuwde af en toe. We hadden zelfs een officiële witte Kerst, in De Bilt althans, en dat was alweer een tijdje geleden. En natuurlijk leidde al die vorst en sneeuw tot de nodige overlast, op de wegen, op het spoor en op vliegvelden. De spoorwissels vroren vast, het strooizout raakte op, er ontstonden gaten in de weg en mensen moesten overnachten op Schiphol vanwege de vele geannuleerde vluchten. In Friesland bogen de rayonhoofden van de Friese elfstedentocht zich zelfs het hoofd over het sneeuwvrij maken van de elfstedenroute omdat het ijs maar niet kon aangroeien vanwege het gigantische sneeuwdek in het noorden van Nederland. Maar de overlast was er natuurlijk vooral ook op de voetbalvelden. De laatste wedstrijddag voor de Kerstvakantie werd in zijn geheel afgelast en ook de eerste twee zaterdagen na de winterstop moesten noodgedwongen worden doorgebracht met schaatsen, sleeën of koppelklaverjassen.

Maar het einde van deze voetballoze periode lijkt in zicht. Afgelopen vrijdag hebben een aantal helden van de vereniging de elementen getrotseerd en het kunstgras sneeuwvrij gemaakt. Er kan dus weer getraind worden en hopelijk wordt er komende zaterdag ook weer gevoetbald. Er zijn echter alweer voorspellingen voor een volgende vorstperiode. En dat is slecht nieuws voor de KNVB, want met serieuze vorstperiodes houdt men allang geen rekening meer. Vroeger bestonden de competities van de lagere teams uit 10 teams en speelde men dus 18 wedstrijden. Tegenwoordig zit je met 12 teams in een klasse en moeten er dus 4 wedstrijden meer afgewerkt worden. Tel daar de nodige (poule)wedstrijden voor de beker bij op en je komt uit op om en nabij de 25 officiële wedstrijden. Een beetje serieuze winter zorgt er dan al gauw voor dat je vanaf begin april doordeweekse wedstrijden mag gaan afwerken.

Om nog maar te zwijgen over de topklasse die na de zomer van start gaat. Die bestaat namelijk uit 16 (!) teams, dat zijn dus alleen al 30 competitiewedstrijden. Het is voor de KNVB dan ook te hopen dat de opwarming van de aarde doorzet. Want met winters van enig formaat wordt blijkbaar geen rekening gehouden.

Gelukkig heeft ons eerste de afgelopen weken wel weer wat ritme kunnen opdoen. Een trainingskamp in Spanje en de oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels hebben weliswaar geen klinkende resultaten opgeleverd, maar hopelijk wel een selectie die klaar is voor de 2e competitiehelft!