Scheveningen vist opnieuw achter het Rijnsburgse net

Danny van der Vijver in actie (foto Hans Heemskerk)

Niet geheel onverwacht moest Rijnsburgse Boys vanaf het begin van de wedstrijd vol aan de bak om een gaatje te vinden in het blok dat Scheveningen vormde. De eerste pogingen daartoe die daarin slaagden liepen vervolgens op niets uit. Zowel Rodney Cairo als Richal Leitoe schoten over. De eerste twee Rijnsburgse corners waren het maximale resultaat van een tweetal acties van Rodney Cairo die met diverse passeerbewegingen zijn klasse liet zien. Na een kwartier spelen zag Richal Leitoe dat keeper Danny Koning volledig mistastte op zijn inzet waarna ook Danny van der Vijver hoog over schoot. Natuurlijk is verdedigen makkelijker dan aanvallen. De (Scheveningse) hoop is dan gevestigd op de lange bal die natuurlijk wel eens goed kan vallen. Binnen drie minuten tijd kreeg de supersnelle en talentvolle Domingos Lopes de Brito tweemaal de mogelijkheid om bij zo’n uitbraak voor gevaar te zorgen. Beide keren was Tim Orlowski de beroerdste niet om zijn goal uit te komen en net iets eerder bij de bal te zijn om het gevaar te kunnen elimineren. Niet veel later moest, na een prachtige diepe bal op Mike van Gool, de eerste Scheveningse corner worden weggegeven. De beste en mooiste uitgespeelde aanval van Rijnsburgse Boys vond na een half uur spelen plaats. Na twee man te hebben gepasseerd leverde Richal Leitoe vanaf een rechts een voorzet af. De jarige Joost gunde zichzelf geen cadeautje een maakte terecht een slim overstapje zodat de bal bij Rodney Cairo kwam. Hij verslikte zich echter in de Scheveningse defensie. Net als vorige week tegen FC Lisse was het de (opnieuw) sterk spelende Menno van Roosmalen die de ban wist te breken. Na een vrije trap van Jelle Bouma kopte de man van de wedstrijd naar de grond en liet Danny Koning kansloos: 1-0. Scheveningen bleef echter behoudend spelen zodat kansen op een verdubbeling van de voorsprong schaars waren. In de eerste helft kreeg alleen Rodney Cairo een kans maar zijn schot ging net naast.

Menno van Roosmalen liet zien waarom hij de titel ‘man of the match’ verdiende (foto Hans Heemskerk)

De openingsfase van de tweede helft was absoluut voor Scheveningen. Binnen de minuut stond Domingos Lopes de Brito vrij voor het doel maar de topscoorder van Scheveningen schoot tegen het lichaam van Tim Orlowski. Drie minuten later loste dezelfde speler een gevaarlijk schot op het Rijnsburgse doel maar meer dan een corner leverde dat niet op. De Scheveningse dadendrang creëerde wel ruimte voor Rijnsburgse Boys. Een snelle uitbraak werd echter op een niet acceptabele wijze teniet gedaan. De opnieuw hard werkende Raymond Kolder werd van achteren lelijk getackeld door Domingos Lopes de Brito. Met een gele kaart kwam de Scheveningse spits er absoluut heel mild mee weg. Na tien minuten kon Joost Kuhlmann, na een fout van Michael Ros, meters maken aan de linkerkant van het veld. Zijn voorzet kon in eerste instantie niet door Rodney Cairo doeltreffend worden afgerond maar de in de rebound deed Peter Freke dat wel. Met zijn droge knal scoorde de Rijnsburgse topscoorder zijn tiende competitiegoal en vergrootte hij de voorsprong naar 2-0.

Peter Freke heeft niet altijd een penalty nodig om zijn doelpunten mee te pakken (foto Hans Heemskerk)

Dat Scheveningen weldegelijk best aardig kan voetballen bleek na de tweede Rijnsburgse goal. De schroom viel van de ploeg en binnen drie minuten leek Mike van Gool de aansluitingstreffer binnen te schieten. De Scheveningse bank sprong al op van vreugde maar de bal ging toch echt langs de verkeerde van de paal. Een minuut later kon er opnieuw gesprongen worden en nu terecht. Nadat eerst   Domingos Lopes de Brito op de lat had geschoten was de rebound voor Noël Cabral dos Reis: 2-1. Scheveningen wilde direct doordrukken en dat leek drie minuten later ook snel te gebeuren. Een vrije trap van Kevin van der Geest kwam bij verdediger Michael Drosten. Het is dat hij niet zuiver schoot anders had de 2-2 op het scorebord gestaan. Het scoreverloop zou uiteindelijk in het voordeel van Rijnsburgse Boys uitvallen. De aanvallen van Scheveningen leverde de Rijnsburgers de nodige ruimte op. In de 66ste minuut was er een onvervalste twee tegen twee situatie. Joost Kuhlmann wist zich na het nodige loopwerk te ontdoen van Michael Ros en bereikte met een fantastische voorzet de zich goed geposteerde Richal Leitoe. Geheel vrijstaand wist de sympathieke aanvaller via de onderkant van de lat de voorsprong naar een veiligere marge te krikken: 3-1.

De wedstrijd was beslist: Scheveningen had toch weer een tik gekregen en voor Rijnsburgse Boys hoefde het niet meer zo nodig. Richal Leitoe was wel twee maal kort achter elkaar aardig op dreef om de score te vergroten. Zijn eerste schot ging echter voorlangs en zijn tweede werd tot corner verwerkt. Ook de helemaal van achteren opgestoomde Jelle Bouma, die deze week hoorde dat een proefwedstrijd bij RKC hem geen contract had opgeleverd, zag geen doeltreffende afronding van zijn inspanningen. Scheveningen beperkte zich tot een aantal slappe schotjes. Alleen Kevin van der Geest wist met een achterwaartse kopbal iets verrassends te doen.

Richal Leitoe, de maker van het derde doelpunt (foto Hans Heemskerk)

Na zes minuten blessuretijd was de zeventiende overwinning (en de zevende 3-1 overwinning) een feit. Volgende week is er een beperkt inhaalprogramma en kiest Rijnsburgse Boys er hoogstwaarschijnlijk voor om de rust te pakken. Vervolgens wachten drie uitwedstrijden: Heerjansdam (28 maart), Capelle (4 april) en Noordwijk (11 april). Wanneer deze drie wedstrijden gewonnen worden dan is het kampioensschap voor Pasen al binnen. Alleen wanneer Capelle op 28 maart in en tegen Noordwijk verliest dan kan zelfs het kampioensschap bij de enige directe
concurrent gevierd worden op 4 april. Natuurlijk moet Rijnsburgse Boys in dat geval wel de twee eerstvolgende wedstrijden winnen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Alle uitwedstrijden werden dit seizoen immers toch gewonnen……

Rijnsburgse Boys – Scheveningen: 3-1 (1-0)
33: Menno van Roosmalen: 1-0
57: Peter Freke: 2-0
61: Noël Cabral dos Reis: 2-1
66: Richal Leitoe: 3-1

Scheidsrechter: Van der Wielen
Toeschouwers: 1.250

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Jelle Bouma
Gele kaart Scheveningen: Domingos Lopes de Brito en Kevin van der Geest

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Roosmalen, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (72: Zwarthoed), Van der Vijver, Kolder, Cairo (68: Ascencion), Kuhlmann (76: Gootjes) en Leitoe.
Opstelling Scheveningen: Koning, Van Maren, Ros, Rijaard, Drosten, Van der Geest, Huisman, Van Gool, Cabral dos Reis, Da Cruz (89: Van Engel) en Lopes de Brito.