IJsbrand van Tilburg

Scheveningen – Rijnsburgse Boys: 2-5 (1-1) – VERSLAG

Tweemaal een achterstand brengt Rijnsburg niet van de wijs

Onder herfstachtige omstandigheden heeft Rijnsburgse Boys tegen rode lantaarndrager Scheveningen, na tweemaal op achterstand te zijn gekomen, het hoofd koel gehouden. Was de wedstrijd na een uur spelen met 2-2 nog in evenwicht, een wervelend Rijnsburgs kwartiertje stond garant voor drie Rijnsburgse treffers en dus een verdiende 2-5 overwinning. En dat betekende natuurlijk weer: ‘shirt uit en zwaaien’ in de Rijnsburgse kleedkamer. De overwinning ging bij beide clubs gepaard met een primeur. Scheveningen kwam, voor wat betreft het aantal gescoorde doelpunten, van de hatelijke nul af. En bij Rijnsburgse Boys was voor Dani van der Moot, in zijn vijfde officiële duel, ook de doelpuntenteller gaan lopen. En hoe! De oud-spits van Jong FC Volendam scoorde direct maar een hattrick. De opnieuw uitblinkende Jeroen Spruijt beloonde zichzelf ook met een treffer waarmee hij het was die de Uien op voorsprong schoot. De mooiste treffer werd gemaakt door invaller Marc Magan. Net als in het uitduel tegen GVVV wist hij met een ongenadig harde uithaal de bal in de touwen te schieten.                         

Foto: Cor Spruijt


Valse start
De wedstrijd op sportpark Houtrust draaide voor Rijnsburgse Boys uit op een valse start. De statistiek was vooraf bekend: 540 minuten in officiële duels – competitie en KNVB beker – hadden geen Schevenings doelpunt opgeleverd. En wat gebeurde er: de wedstrijd was net vier minuten oud of uitgerekend tegen Rijnsburgse Boys scoorde de ploeg van John Blok haar eerste treffer. Barry Rog produceerde vanaf de rechterkant een voorzet waarna Rowdy van der Putten, volledig ongedekt dus vogeltje vrij, de 1-0 kon binnenschieten. Achteraf gaf Henk Wisman aan dat hij volkomen ontspannen was omgegaan met het ‘nog-niet-gescoord-hebben-feitje’ van Scheveningen. ‘Die eerste treffer van Scheveningen komt altijd wel een keertje’. Maar goed, dit zei hij wel na afloop toen bekend was dat de driepunter voor zijn ploeg binnen was. Waar hij, terecht, ontevreden over was betrof de wijze hoe zijn ploeg in de eerste helft had geacteerd. ‘Het was verdedigend slap en onnauwkeurig, dus niet goed. We gaven de kansen te gemakkelijk weg en waren te laat in het druk zetten. Ik kreeg het gevoel dat de bekerwedstrijd tegen Noordwijk nog in de benen zat. Dat had niet gemogen. Die vermoeidheid zit vooral in het hoofd niet in het fysieke. Ook al hebben ze 120 minuten gespeeld op dinsdagavond, nu hadden ze gewoon weer fris moeten zijn.’

Foto: Cor Spruijt


Compact
De vroege en bevrijdende voorsprong speelde Scheveningen natuurlijk volledig in de kaart. Zou dit dan de wedstrijd worden waarin de negatieve Scheveningse spiraal omgebogen zou gaan worden? De Schollekoppen zakten ver in, speelden compact op elkaar en lieten de bezoekers de bal rondspelen. Het bleek toch allemaal moeilijk door komen voor de ploeg van Henk Wisman. Exact halverwege de eerste helft was het eerste afstandsschot. Ondanks de ruimte schoot Jeroen Spruijt toch naast. Een minuut later was ook een tweede mogelijkheid niet aan de ‘opgestane spelmaker’ besteed. Nu ging zijn doelpoging over. Het eerste schot tussen de palen kwam op naam van Anthony van Dongen. Het was eigenlijk een bal met een pisboogje welke eenvoudig door Wesley Zonneveld gevangen kon worden. In spaarzame uitvallen probeerde Scheveningen de voorsprong uit te bouwen. Rijnsburgse Boys mocht van geluk spreken dat Mehmet Aldogan net niet Rowdy van der Putten wist te bereiken met de bal anders had zomaar die tweede treffer kunnen vallen.                    

Foto: Cor Spruijt


Gelijkmaker
En ja, wanneer de thuisploeg zelf verzuimde te scoren…. Na een half uur spelen was het Jeroen Spruijt die met zijn pass Dani van der Moot bereikte. Ondanks de nodige hinder van Robert van Koesveld kwam de Rijnsburgse aanwinst tot een schot op doel. Omdat de centrale verdediger het lobballetje raakte leek het een eigen doelpunt te worden maar de naam van Dani van der Moot kwam toch echt op het wedstrijdformulier terecht: 1-1. Er leek wat ruimte te komen in de hechte Scheveningse defensie. Vijf minuten na de gelijkmaker was Joël Tillema het eindstation na een goed lopende aanval. Zijn schot ging echter naast. Hetzelfde lot trof een inzet van Anthony van Dongen na een fraai één-tweetje met Dani van der Moot. In de tweede minuut van de blessuretijd kwam Rijnsburgse Boys met de schrik vrij toen Mehmet Aldogan van dichtbij via de vingertoppen van Bradly van der Meer op de lat schoot. De aansluitende corner leverde een opmerkelijk tafereel op. Bloedzuiger Levi Schwiebbe was van plan de hoekschok te nemen maar bedacht zich, liep weg en wilde een medespeler de bal laten nemen. Scheidsrechter Teuben vond het wel welletjes en floot daarom direct af. Klasse!

Foto: Cor Spruijt


Hoopvol
De tweede helft begon hoopvol voor Rijnsburgse Boys. De jacht op de voorsprong leek namelijk geopend. De eerste kans was voor Jeroen Spruijt maar hij schoot over. Niet veel later kon Dani van der Moot op doel schieten na een sterke actie van Jordy Strooker. De schoonheid van de voorbereidende actie stond in schril contrast met het zwakke rollertje welke Van der Moot produceerde. Vervolgens was het Scheveningen dat van zich af ging bijten. In een korte, maar ook sterke fase, kwam de ploeg opnieuw op voorsprong. Maar wel met hulp van de gemakzucht en de slordigheid in de Rijnsburgse verdediging waardoor Tim Peters, die voor het eerst in de basis stond na zijn blessureleed, van dichtbij kon binnen schieten: 2-1. Twee minuten later kreeg Mehmet Aldogan het op zijn heupen. Hij won het kopduel met Thomas Bakker en had de weg vrij om de 3-1 binnen te schieten. Bradly van der Meer wenste daar echter niet aan mee te werken. Toch zou een treffer niet lang uitblijven, maar dan wel aan de andere kant van het speelveld. Bert Koomen vond op rechts de vrijstaande Jaïro Schet, kreeg de bal terug en zag dat Dani van der Moot er wellicht meer mee zou kunnen doen. En zo geschiedde. Van der Moot draaide zich prima vrij en kreeg vervolgens de ruimte om uit te halen: 2-2.                 

Foto: Cor Spruijt


Dubbele wissel
Met de gelijke stand na een uur spelen kon de wedstrijd feitelijk opnieuw beginnen. Binnen de minuut kregen beide ploegen een goede mogelijkheid om de derde treffer te scoren. Na een Scheveningse corner was er een snelle Rijnsburgse uitbraak. Anthony van Dongen bleek echter ongelukkig in de afwerking en zag Wesley Zonneveld zijn inzet stoppen. Oud-FC Lisse speler Rowdy van der Putten was voor zijn nieuwe ploeg niet gelukkig toen hij zijn kopbal, na een goede voorzet van Mehmet Aldogan, niet tussen de palen mikte. In minuut 66 vond Henk Wisman het tijd voor een dubbele wissel. Marc Magan en Roderick Gielisse kwamen in het veld voor Jaïro Schet en Nick Zeijlmans. De eerste actie van Marc Magan bleek bijna direct succes op te leveren. Hij mocht namelijk een corner nemen welke door Bram Ros bijna in het doel werd gekopt. Helaas voor de ‘thuisspeler’ – 700 meter vanaf Houtrust woont hij immers – werd de bal op de doellijn weggeschoten. Het bleek uitstel van executie. Dani van der Moot liet zien een complete voetballer te zijn. Zijn loopactie, zijn beweging, het overzicht behouden: dit alles ging vooraf aan de uiteindelijke assist op Jeroen Spruijt die van dichtbij Rijnsburgse Boys op voorsprong kon schieten: 2-3.      

Foto: Cor Spruijt


Ketchup-effect
Voor het eerst kon Rijnsburgse Boys nu echt gebruik maken van de ruimtes die vielen omdat Scheveningen risico’s moest gaan nemen. Ruben Koorndijk was nog dichtbij met een schot annex voorzet welke de lat schampte. Voor alle Rijnsburgse fans was het echter vooral genieten van de tandem Spruijt-Van der Moot. De twee spelers wisten elkaar gemakkelijk te vinden en wisten dit ook nog eens te bekronen met meerdere doelpunten. Negen minuten na de derde treffer waren de rollen bij de vierde Rijnsburgse treffer omgedraaid. Nu was het Jeroen Spruijt die, na balverlies van Tim Peters, de aanval wist op te zetten en vanaf rechts de bal strak in de voeten van Dani van der Moot schoot die vervolgens hard uithaalde: 2-4. Dani van der Moot toonde zich na afloop gelukkig met zijn hattrick: ‘Het knaagde toch wel dat mijn eerste treffer voor Rijnsburgse Boys in de eerdere wedstrijden was uitgebleven. Ik was er wel een paar keer dichtbij geweest. Ik wist dat na een eerste treffer er veel van mij af zou vallen. In mijn tijd bij PSV heb ik daar vaak met Ruud van Nistelrooij over gesproken. Hij noemde dit het ‘ketchup-effect’. Het is heel lang schudden en wanneer er dan iets uit komt dan komt er ineens heel veel uit. En dat was dus vandaag zo!’

Foto: Cor Spruijt


Doelpunt van de week
De teller had voor de sympathieke voetballer ook zomaar op vier treffers kunnen uitkomen. Wesley Zonneveld wenste daar echter niet aan mee te werken en tikte de bal na een fraaie actie tot corner. Het slotakkoord was voor Marc Magan die op de rand van de zestien een vrije trap mocht nemen nadat Joël Tillema gevloerd was. Terwijl Jeroen Spruijt als bliksemafleider fungeerde was het natuurlijk Magan die ging schieten. Elke Rijnsburgse supporter wist het zeker: hij gaat weer komen, zo’n streep van Magan. Wesley Zonneveld heeft nog last van oorsuizen: 2-5. Zou het voldoende zijn voor opnieuw een nominatie ‘Doelpunt van de week’? Henk Wisman was over de tweede helft tevreden. ‘In de tweede helft hebben wij het afgedwongen en zijn we effectief gebleken. We speelden slimmer tussen de linies door en waren veel nauwkeuriger in balbezit. De slimmigheid en kwaliteit van Van der Moot gaven de doorslag. Door de wissels die we hebben toegepast is het ook telkens iets beter gedaan.’ Een goede generale voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar, Quick Boys thuis, zullen we maar zeggen..….
Scheveningen – Rijnsburgse Boys: 2-5 (1-1)
  5: Rowdy van der Putten: 1-0
32: Dani van der Moot: 1-1
55: Tim Peters: 2-1
59: Dani van der Moot: 2-2
72: Jeroen Spruijt: 2-3
81: Dani van der Moot: 2-4
86: Marc Magan: 2-5
Scheidsrechter: S.P.M. Teuben
Toeschouwers: 600
Gele kaarten Scheveningen: –
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: –
Opstelling Scheveningen: Wesley Zonneveld, Robert van Koesveld, Ruben Koorndijk, Levi Schwiebbe, Mitchell de Vlugt, Tim Peters, Mehmet Aldogan, Nigel Ogidi Nwankwo (17: Gio van Ree), Jari de Jong, Rowdy van der Putten (87: Rowendley Martijn) en Barry Rog (75: Youri de Winter)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Bradly van der Meer, Bert Koomen, Thomas Bakker, Nick Zeijlmans (67: Roderick Gielisse), Jordy Strooker, Bram Ros (85: Masies Artien), Jeroen Spruijt, Joël Tillema, Jaïro Schet (67: Marc Magan), Dani van der Moot  en Anthony van Dongen