Nico Glasbergen

Scheveningen – Rijnsburgse Boys 2–1 (1-0)

Masterclass ‘Scheveningen in de kaart spelen’ heeft te verwachten resultaat

Een week na de beste wedstrijd van het seizoen, thuis tegen Spakenburg, is het goede gevoel dat de Boys aan die wedstrijd hadden overgehouden geheel teniet gedaan. Scheveningen bleek op Houtrust wéér een onneembare horde. De gedachten gingen uit naar de wedstrijd in september 2012, toen de Uien kansloos met 3-1 verloren. Wèl initiatief, maar geen inventiviteit en accuratesse om de Schollenmuur te slechten. Het zijn van die wedstrijden tijdens welke je al snel een onbestemd gevoel krijgt. Het gevoel dat je zegt ‘het wordt hem niet vandaag’. Helaas was deze één na laatste speelronde voor elke Ui er één in die categorie. Het is niet zo dat Rijnsburgse Boys geen kans gehad heeft. Het is meer dat de Uien veelal precies deden waar de équipe van Blok op hoopt: verre van zuiver spel, mogelijkheden op een snelle omschakeling voor de tegenstander, irritatie en passes onder de maat. Het is algemeen bekend dat Scheveningen op zijn best is als het de tegenstander het spel laat maken en wacht op de kansen die de tegenstander gaat weggeven. Vandaag was wéér zo’n dag. Irritant in het kwadraat. Niemand gelooft dat de Boys het expres doen. Het is alleen zo jammer dat precies gedaan werd wat Scheveningen graag ziet. En daar wisten de mannen van Houtrust heel effectief raad mee.
De beginfase was er één zoals we die meestal zien. Afwachtend spel. Heen en weer zonder gevaar. Keeper Wolsheimer zette de toon door – niet bepaald voor het eerst in deze wedstrijd – uiterst onrustig aan de bal te zijn. Zijn slechte wegtrappen gaf Danny van der Vijver een dot van een kans, maar ras-ui Van der Vijver had het vandaag niet zo, bleek al gauw. Zijn poging was matig en de potentiële vroege treffer bleef uit. Scheveningen had nog geen enkel gevaar gesticht toen Ingmar Maayen de bal vanaf rechts strak voorzette. Zijn gevaarlijk trekbal werd in een melee van spelers gemist, behalve door de meegekomen stopper El Moussaoui. De verdediger was voor de thuissupporters de pret-Marokkaan door de bal van dichtbij in te koppen: 1-0.
Het was het stukje effectiviteit dat als een rode draad door de wedstrijd zou lopen. De Uien probeerden het wel, maar er was altijd wel iets dat een feestje verhinderde. Keeper Wolsheimer hielp driftig mee door een keur aan spelhervattingen te versjteren, maar helaas wisten de Boys niet te profiteren. De mooiste actie kwam op het conto van de sterk spelende Raily Ignacio. De prima voorzet van Marvin Wijks werd door Raily op de borst gecontroleerd. In een vloeiende beweging volgde er een vlammende omhaal, die de net de verkeerde kant van de paal opvloog. Een actie die een goal had verdiend! Er volgde een serie aan kansen over en weer. Zo roste afzwaaier Marcel Pronk de bal uit een voorzet van Wijks net aan over, vielen er aan weerskanten vermeende handsballen te noteren en was rechtsbuiten Huntink erg gevaarlijk met zijn ingooien.
De ingooi is een fantastisch wapen, mits je het goed uitvoert. Huntink beheerst het en wierp superstrak voor. Uit de bal die werd weggekopt schoot Resodihardjo keihard op de lat. (Wie overigens een lesje ingooien wil krijgen, moet even op You Tube de zoekterm ‘Rory Delap throw’ intikken. Delap, voormalig Iers international en ex-Stoke City speler,  zorgde bij elke ingooi voor gevaar. Een aanrader om eens te bekijken!).
Voor een mooi slotakkoord zorgde Raily Ignacio, door als een tank een uittrap van Wolsheimer te blokken. Het had zomaar een kans voor Raily kunnen opleveren, nu was de schade slechts een zere voet voor Wolsheimer, die waarschijnlijk hetzelfde gevoel ervoer wat je ook hebt als je voluit tegen een betonblok trapt.
In de tweede helft verving Martina de geïrriteerde Van Eeuwijk. Martin blijft een bijzonder type. Technisch briljant en op een goede dag oogstrelend. Loopt het niet, dan kan je de gele kaart alvast opschrijven. Zo geschiedde nu ook, een wijs besluit van Oosterlee om de spelmaker uit Lisse te wisselen.
Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om na vijf minuten te spelen in de tweede helft een goede voorspelling van de toto te doen. Je hebt van die wedstrijden erbij waarvan je de afloop al in een vroeg stadium voelt. Het ontbreekt dan aan gogme, aan de juiste veldbezetting, scherpte aan de bal, vernuft en ga zo maar. De Uien probeerden het heus wel. Treffend waren echter de porties knullig balverlies. Een ploeg als Scheveningen weet daar wel raad mee, ondanks dat ze enigszins gehavend waren. Toen de Turkse furie Aldogan in de 65ste minuut het veld betrad, kreeg Scheveningen de ultieme countervoetballer in de ploeg. De lang geblesseerde Scheveningse vedette was nog niet zo scherp, maar zijn maatje aan de andere kant, Maayen, was wel 100% wakker. De ooit door de Uien afgeteste buitenspeler haalde – wie zal het zeggen, misschien wel daarom – zijn gram door Tol te snel af te zijn en kiezelhard in de rechterhoek te kegelen: 2-0. Dat Kevin Westmaas even daarvoor net de 2-0 voorkwam was dus niet genoeg om het scorebord op pauze te laten staan.
Rijnsburgse Boys viel dapper aan en creëerde ook wel wat kansen. Wijks, Ignacio en valse spits Hessing kwamen één of meer keren in stelling, maar het wilde niet lukken. Was het niet keeper Wolsheimer, op de lijn wèl prima op dreef, dan was het wel wat anders. Rampenfonds ‘De Geplaagde Ui’ wierf op dat moment veel donateurs, die hun geld in een diepe put zagen vallen. Mark van den Boogaart, dat hij weggaat doet ‘auw’, kapte twee man uit, maar ook dit schot was voor de ‘kiepâh’.
Aan de andere kant moest Van Nieuwkoop even flink reflexen op een pegel van Peters.
Net toen je dacht: “we gaan maar naar de bierpomp” was daar een actie op snelheid van Wijks. De teruggelegde bal wist Danny van der Vijver strak tegen de touwen te werken. De aloude stickers met het regenboogje en de tekst ‘Er Is Hoop’ konden weer uit de kast. Helaas resteerden er slechts zeven minuten.
Onderwijl begon de sympathieke groenteboer Hessing te bakkeleien met scheidsrechter Roeleveld, die zijn avances beloonde met geel. Onnodig, zonde en… niet het einde van de strijd. De Uien haalden namelijk de eindstreep wel met elf man, maar binnen 20 seconden daarna weigerde Hessing de uitgestoken hand van de arbiter, waarna zijn tweede gele kaart volgde.
We zullen maar zeggen dat de twee schorsingen die we aan deze wedstrijd overhouden de keuzes voor Oosterlee wat makkelijker maken. Van Eeuwijk en Hessing zitten als twee jeugddelinquenten langs de kant (dagje Bureau Halt ?), Lisse zal van hen in de uitzwaaiwedstrijd voordat de zomerstop begint geen last hebben.
Een constatering die alles zegt over deze middag. Rijnsburgse Boys deed niet wat het moest doen, maar deed wel wat Scheveningen graag ziet. Zonder groots te spelen trokken de Houtrusters verdiend aan het langste eind. Verdiend ja. Om wat te verdienen hadden de Uien het namelijk gewoon beter moeten doen.
Hoogtepunten deze middag, in willekeurige volgorde: de omhaal van Ignacio, het weer, de humor op de Scheveningse tribune (“Sjon hebbie weâh een nieuw wèf ? Ze wordeh steids lelijkah!”) en het glaasje bier. In het laatste verslag van schrijver dezes in deze jaargang nog even een persoonlijke mening: het mag dan volgens sommigen een onnavolgbare kwibus zijn, Raily Ignacio was zeker in de tweede helft een extra zonnestraal op een zonovergoten middag. Ik had je een goal gegund Raily! 50 goals in twee seizoenen (misschien volgende week nog?) ! Zelfs Martijn Gootjes deed hem dit niet na…
Scheveningen – Rijnsburgse Boys  2-1 (1-0)
16. Samir El Moussaoui     1-0
70. Ingmar Maayen        2-0
86. Danny van der Vijver     2-1
Gele kaart Scheveningen: Ruben Koorndijk
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Jeroen Hessing (2x=rood), Martin van Eeuwijk, Niek Oosterlee
Scheidsrechter: de heer M.A. Roeleveld
Toeschouwers: 850
Opstelling Scheveningen: Sven Wolsheimer; Ruben Koorndijk, Marcel Pronk (90+1 Lorenzo Scheffer), Samir El Moussaoui, Ferry de Jong; Wesley Goeman, John Nieuwenburg. Leroy Resodihardjo; Enzo Huntink (65. Mehmet Aldogan), Tim Peters, Ingmar Maayen (78. Marvin Nieuwlaat)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Léon Tol, Renee Troost, Jeroen Hessing, Kevin Westmaas; Mark van den Boogaart, Martin van Eeuwijk (45. Javier Martina), Danny van der Vijver, Resham Sardar (73. Jeffrey Koemans); Raily Ignacio, Marvin Wijks.