Nico Glasbergen

Scheveningen – Rijnsburgse Boys: 2-0 (1-0) – Verslag

Schollekoppen heersen op Houtrust en winnen verdiend van de Uien

Op Houtrust heeft Rijnsburgse Boys het steevast moeilijk. Sinds dat de Topklasse werd ingevoerd wonnen de Uien maar één keer bij Scheveningen. De verwachting was dus – mede gezien de stand op de ranglijst kon men Scheveningen als favoriet uitroepen – dat het deze zaterdagmiddag ook een heidens karwei zou worden. Het wat onheilspellende voorgevoel kwam exact uit. Een zeer volwassen Scheveningen heerste, zonder enorm dominant te spelen. Kamikaze-tactieken zijn aan John Blok niet besteed. Zijn inmiddels knap gepolijste elftal weet wat er nodig is in bepaalde situaties. Op of soms over het randje bestreed het de Uien op slimme wijze. De ijzersterke Scheveninger verdediging geeft een basis waarmee je verder kan. Voeg daarbij een paar doorgewinterde middenvelders en voorwaartsen met veel dreiging en je weet dat het moeilijk winnen wordt. Scheveningen kwam op voorsprong nadat het al een aantal keren gevaarlijk was geweest. Met die basis, loerend op de counter, kwam het amper nog in de problemen tegen een tegenspartelend Rijnsburgse Boys. Het was soms echt de jongens tegen de mannen. Jongens maken testosteron-fouten, mannen overzien en handelen. Er valt voor de mannen van Pieter Mulders nog zat te leren, zeker van Scheveningen. Met dat gegeven moeten we wel een belangrijk ding opmerken: Blok is inmiddels al seizoenen lang aan het smeden, Pieter Mulders is nèt een paar maanden bezig. En dat zie je.
sccscheveningenWe weten inmiddels allemaal wel dat je één ding niet moet laten gebeuren op Houtrust: achter komen. Zodra dat gebeurt, gaat Scheveningen zijn favoriete spel spelen en dan wéét je dat het staatsgevaarlijk wordt. Aanvankelijk viel het allemaal wel mee voor Rijnsburgse Boys. Sterker nog, het eerste wapenfeit kwam op naam van de Uien: Jordy Strooker schoot met een lob-achtig schot maar net over, na een goede combinatie met Joël Tillema. Het is bekend dat keeper Wolsheimer liever buiten zijn zestien staat dan erin, dus proberen maar! In die fase combineerden de Uien een aantal keren prima en liet het zien wat het kan. De eerste Scheveningse steek onder water was van de beer Ricardo Samoender, die een kanonskogel uit een vrije trap rakelings naast zag gaan. De wedstrijd begon te kantelen. Scheveningen liet Rijnsburgse Boys op eigen helft wel aan de bal, maar zodra de middellijn in zicht kwam, zette het druk en dat loonde. De mannen van Pieter Mulders kregen het zwaar met de pass naar voren. Het regelmatige balverlies wat hier uit voort kwam moet je juist tegen Scheveningen zo veel mogelijk beperken, want daar loeren ze op. De Houtrust-bewoners lieten steeds meer zien wat ze konden. Een prachtige aanval eindigde op de buitenkant van de paal, nadat Tim Peters een aanval over rechts probeerde af te maken. Het was uitstel van executie. Peters scoorde vlak erna. Pats boem en de bal lag achter Van Nieuwkoop: 1-0. Dit hadden we vaker meegemaakt op Houtrust… De Uien traden bij tijd en wijle weifelend op en Scheveningen was scherper. Kort op de bal dwong het de kansen af. Zo ramde Schwiebbe net naast en speelde het een snelle uitbraak slecht uit. Had het met rust 3-0 gestaan, dan hadden we niks te zeggen gehad. Wat stelden we er tegenover ? Slechts een gekraakt schot van Jongeneelen, die net als veel van zijn ploeggenoten niet bepaald zijn dag had. En dat werd uiteraard deels veroorzaakt omdat we vandaag tegen een uiterst sterke tegenstander speelden…

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Na rust kwam Barradas voor Aldogan. De knuffelturk was te aangeslagen na een felle charge van misschien wel de beste man aan Rijnsburgse kant, Sven Verlaan, ‘beloond’ met geel. Gegeven de stand op dat moment volgde vlak na rust een cruciaal moment: Jeffrey Jongeneelen werd duidelijk in het strafschopgebied vast gepakt, maar de bal ging buiten de beruchte lijnen ‘op stil’ voor een vrije trap. Een penalty had op zijn plaats geweest, maar hoe lang moet je daarover door lullen gezien de eerste helft. De Uien raakten geïrriteerd en dat was te merken. O.a.  – misschien niet toevallig – de ex-Scheveningers Goeman en Tillema raakten lichtelijk over de kook, net als aanvoerder Verdam. Aanleiding was onder andere het misschien provocerende maar ook slimme gedrag van de middenvelders Schwiebbe en De Vlugt. Ondanks vier miljoen slechte voorbeelden in het verleden lieten de Uien zich teveel gaan, zinden op revanche en die kwam er… Donny Verdam deed op zich niet zo veel schokkends, maar met geel op zak was zijn overtreding niet al te handig. Binnen enkele minuten na zijn eerste geel volgde de tweede. En dus zijn tweede rood in dit seizoen. De Uien konden door met tien man en Scheveningen aan het lachgas. Een hele lastige missie was ons deel, want zie dan nog maar een goal te maken. De poort ging uiteraard wat meer open in de Rijnsburgse defensie, logisch. Hachelijke situaties volgden, maar de Uien weerden zich kranig en met meer felheid dan het ervoor had laten zien. Mulders gaf niet op en bracht Wijks en Tjoek, maar de wedstrijd ging uiteindelijk op slot. Uitsmijter Ricardo Samoender heeft een reputatie hoog te houden, wat hij illustreerde door voor de wedstrijd nog op schieten van afstand te oefenen. Een vrije trap vlak voor tijd werd zijn prooi. Van ruim twintig meter kogelde de linksback – alsof er geen muur stond – in de linkerhoek van Van Nieuwkoop: 2-0. Dat hierna keeper Wolsheimer zich nog onderscheidde door een prachtige omhaal van Tjoek te keren was leuk in visueel opzicht, als je Scheveningen supporter bent.
Feit is dat Scheveningen deze wedstrijd ruim verdiend won. Een surplus aan automatismen, een uitstekend team en heel veel spirit waren hier mede debet aan. Dat niveau gaan wij ook echt nog wel halen. Even geduld, want Aken en Keulen… inderdaad, zijn óók niet op één dag gebouwd.
Volgende week wacht VVOG in Harderwijk. Een mooie gelegenheid om dit dipje weg te spelen. U ‘moet’ voor de grap eens de uitslagen van VVOG in dit seizoen bekijken. Het predicaat ‘standaard’ is op de Harderwijkers niet bepaald van toepassing…
Scheveningen – Rijnsburgse Boys  2-0 (1-0)
29. 1-0 Tim Peters
86. 2-0 Ricardo Samoender
Gele kaart Scheveningen : Ruben Koorndijk
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Donny Verdam (2x), Jeffrey Jongeneelen, Sven Verlaan
Rode kaart Rijnsburgse Boys: 61. Donny Verdam (2x geel)
Scheidsrechter: de heer T. Winkel
Toeschouwers: 800
Opstelling Scheveningen: Sven Wolsheimer; Ruben Koorndijk (83. Esin Gula), Samir El Moussaoui, Peter Jungschläger, Ricardo Samoender; Leroy Resodihardjo, Levi Schwiebbe, Mitchell de Vlugt; Mehmet Aldogan (45. Rensy Barradas), Sandro Calabro (80. Marvin Nieuwlaat), Tim Peters.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Jordy Strooker, Sven Verlaan, Masies Artien, Roderick Gielisse (81. Martijn Tjon-A-Njoek); Donny Verdam, Wesley Goeman (89. Marc Magan), Joël Tillema; Max Hudepohl (75. Marvin Wijks), Joost Leonard, Jeffrey Jongeneelen.