Piet Hemminga

Scheveningen – Rijnsburgse Boys 1–2 (0–0) – VERSLAG

Driepunter als eindejaarsbonus RBB op Houtrust

Met een 1-2 overwinning in en tegen Scheveningen sloot Rijnsburgse Boys het jaar 2022 af. In een wedstrijd waar de Rijnsburgers met een beauty van de voet van Furhgill Zeldenrust op voorsprong kwamen. Waar nog geen tien minuten van genoten kon worden omdat Michael de Niet de gelijkmaker liet aantekenen. Een gelijkspel leek lange tijd een terechte uitslag te gaan worden. Maar bij die voorspelling was buiten Bram Ros gerekend. Vlak voor tijd liet hij enigszins verrassend de 1-2 aantekenen. Daarmee begint de tweede seizoenshelft met een beter dan de ouverture tegen Scheveningen in augustus op de Middelmors (0-0).

Cadeau onder de boom
Voorafgaand aan de wedstrijd werden er oliebollen gepresenteerd en in de rust stond de erwtensoep te dampen. Aan gastvrijheid geen gebrek bij Scheveningen. Het waren ook signalen dat de winter na bij is en de winterstop voor de deur staat. In de laatste jaren was Scheveningen – in de jaren dat er wel gespeeld werd – geen onneembare vesting. Het laatste verlies dateerde alweer van 2016. Maar het werd geen wedstrijd waarbij de drie punten vanonder de boom konden worden meegenomen.

Kansjes over en weer
In de openingsfase mocht Rijnsburgse Boys de eerste vijf minuten even de lakens uitdelen. Het leidde tot een mooie kans die over werd geschoten. Een feestje zou overigens door de assistent-scheidsrechter bedorven zijn, hij vlagde aansluitend voor buitenspel. Daarna nam Scheveningen het initiatief over. Lex Immers probeerde het met een volley van afstand. Maar die kon Wesley Zonneveld simpel naast kijken. Een lange rush van Jeroen Spruijt over het middenveld kreeg een vervolg met een voorzet van Daan Walraven. De inzet van Dani van der Moot werd echter geblokt. De kopbal van Lex Immers landde op de vuisten van Wesley Zonneveld. En zo ging het een klein beetje op en neer.

Balbezit lastig
De aanvoerder van de Rijnsburgers krijgt halverwege de eerste helft de grootste kans op een openingstreffer. Hij zet de aanval zelf vanuit de verdediging op die uiteindelijk leidt tot een voorzet van Furhgill Zeldenrust. De overstap is van Jeroen Spruijt en de kopbal van Bram Ros. Alleen stond doelman Sven van der Maaten ook op de juiste plek. Spruijt is daarna nog twee keer bij een dreigende actie betrokken. Maar hij maakt niet de meeste gelukkige keuzes. Iets wat voor meerdere Uien geldt de eerste helft. Het is moeilijk om in balbezit te komen en nog moeilijke om het dan ook nog te houden. De bezoekers zijn dan wellicht iets sterker maar het is te weinig om een voorsprong te mogen claimen.

Voorsprong
Vermoedelijk was het Bram Ros die Furhgill Zeldenrust vlak na rust met een geweldige crosspass de diepte in stuurde. Die besloot zijn vorm nog maar eens te bevestigen. Vanaf de hoek van het strafschopgebied verdween de bal in de rechterbovenhoek van het doel waarbij Sven van der Maaten kansloos werd gelaten: 0-1. Even daarna laat Dani van der Moot een kans op 0-2 liggen. In plaats daarvan leidt slordig balverlies op het middenveld een counter van de Scheveningers in. De Rijnsburgers worden een beetje met eigen middelen (lees: de omschakeling) verslagen. Michael de Niet tikt de halfhoge voorzet binnen, Wesley Zonneveld stond min of meer aan de grond genageld.

Kerstkaarsje
Heel even leek het jaar toch een beetje als een kerstkaarsje uit te gaan. Rijnsburgse Boys probeerde nog wel een omkeer te forceren. Jeffrey Jongeneelen en Jeroen Spruijt stelden Sven van der Maaten op de proef. Maar zonder succes. Dat geldt ook voor Mitchell de Vlugt die zijn kopbal in de handen van de doelman ziet belanden. Met nog twee minuten te spelen kreeg Rijnsburgse Boys halverwege de Scheveningse helft een vrije trap. Furhgill Zeldenrust pompte de bal het strafschopgebied in. Die wordt uiteindelijk door alles en iedereen gemist. Behalve door Bram Ros die bij de tweede paal de bal met de noppen van zijn schoen binnentikt: 1-2.

Slotakkoord
Het was Sjaak Swart die bij een doelpunt ooit meldde “Ik moest toch die kant op”. Maar menigeen zal zich op Houtrust afgevraagd hebben met welke reden juist Bram Ros op die plaats stond. Niet dat het enige relevantie heeft. Het belangrijkste is dat er uiteindelijk er drie punten mee terug in de bus gaan. Het slotakkoord leek veel op het tikkeltje geluk wat een kampioenskandidaat af en toe heeft. Wie nog een goed voornemen voor volgend jaar moet bedenken heeft hierin wellicht enige inspiratie. Fijne feestdagen!
Scheveningen – Rijnsburgse Boys 1–2 (0–0)

Scheidsrechter: de heer J.W.M. van der Laan