Scheveningen helpt Rijnsburgse Boys een handje

Twee ploegen, die zaterdag 3 april met lege handen na afloop van hun wedstrijd stonden, staan op Tweede Paasdag op Houtrust tegenover elkaar. Met nagenoeg dezelfde opstellingen als twee dagen eerder. Aan Scheveningse kant begint Nick Brouwers op de bank terwijl Gino Lauwers in de basis mag beginnen. Resham Sardar start deze keer in de basis-elf van Niek Oosterlee waardoor Peter Freke aan de kant zit. Vorig jaar was het diezelfde Peter Freke die Rijnsburgse Boys binnen de minuut op een 0-1 voorsprong trakteerde. Nu is het Jelle Bouma die dat probeert te herhalen. In de 2e minuut van de wedstrijd stuitert een vrije trap van zijn voet tussen de spelers in het strafschopgebied door maar belandt uiteindelijk tegen de buitenkant van de paal. Het is de ouverture van een minuut of twintig waarbij alleen op de helft van Scheveningen wordt gevoetbald. Nadat Ros binnen vijf minuten al tegen geel aanloopt mag Jelle Bouma nogmaals aanleggen voor een vrije trap. Ditmaal gaat de bal via een groen-wit shirt vlak voorlangs. De daarop volgende corner eindigt op het hoofd van Menno van Roosmalen zonder dat doelman Danny Koning daar ongerust van hoeft te worden.

Richal Leito in deul met Marcel Pronk (foto Hans Heemskerk)

Het fragment van de wedstrijd speelt zich af in de 10e minuut. Het blok van Dennis Groot op rechts, de pass vervolgens van Resham Sardar op Richal Leitoe die zijn man uitspeelt en voor weet te geven. Joost Kuhlmann loopt in, raakt nog wel de bal maar Michael van der Heijden neemt vervolgens de bal op de borst en passeert zijn eigen doelman (0-1). De Rijnsburgse koek is daarna zeker nog niet op. Menno van Roosmalen produceert een omhaal die geen doel treft, een fraaie combinatie over links van Jelle Bouma en Raymond Kolder leidt tot een schot van Richal Leitoe. Gevaarlijk maar ook niet meer dan dat. En Scheveningen? Halverwege de eerste helft stuurt Dennis Jos zijn voorwaartsen voor het eerste de diepte in zodat Tim Orlowski zich even warm moet lopen. Maar daar blijft het Scheveningse gevaar dan ook bij. Even later stuurt Dennis Groot Richal Leitoe met een schitterende dieptepass op Danny Koning af. Maar de doelman weet in 2e instantie redding te brengen. Zo verzamelt Rijnsburgse Boys nog een paar lucratieve mogelijkheden maar de 0-1 blijft voorlopig op het scorebord. Aan de andere kant krijgt Marvin Nieuwlaat de mogelijkheid in het strafschopgebied aan te leggen. Maar met behulp van Menno van Roosmalen vliegt zijn inzet richting één van de pas aangelegde merelnesten achter het doel.

Rijnsburgse Boys is misschien dan nog niet heel erg goed, het is duidelijk veel beter dan de tegenstander. Maar het mist zo nu en dan het juiste spitzengefühl of krijgt niet helemaal waar het recht op heeft. Het shirt van Martijn Gootjes lijkt plotseling XXXL wanneer hij vlak bij de paal naar beneden getrokken wordt. Maar scheidsrechter Den Haan zal het anders waargenomen hebben. Menno van Roosmalen probeert het nogmaals van afstand door het midden maar zonder succes. De samenwerking op rechts tussen Resham Sardar en Richal Leitoe verloopt lekker. Laatstgenoemde wordt vlak voor rust tot twee keer toe aan het werk gezet maar in beide gevallen blijkt de dieptepass niet diep genoeg. Of wordt er in een te vroeg stadium van te grote afstand op het doel gevuurd.

De kopbal van Gootjes is perfect maar keeper Danny Koning weet de bal te redden (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys gaat in het begin van de tweede helft door waar het gebleven was. De voorzet komt van links, de kopbal is van Danny van der Vijver maar Danny Koning zit er bovenop. Vlak daarna is het voorwerk van Sardar en Leitoe als de uithal van Menno van Roosmalen door een medespeler gestuit wordt. Diezelfde Van Roosmalen moet even later het onderspit delven als Bennie van Noord bij het uitverdedigen zowel hem als de bal raakt. Gelukkig kan hij doorspelen en even later handelend optreden op een vrije trap van Rick Hoogendorp, de rebound wordt door Michael van der Heijden ingeschoten. Maar op zo’n moment weet Tim Orlowski altijd precies waar hij moet staan. Een minuut of 10 heeft Rijnsburg het even zwaar te verduren. Scheveningen probeert zoals verwacht de nodige druk naar voren te geven en uitverdedigen is er bij de Boys even niet bij. Het is pompen richting strafschopgebied. Veelal wordt de lange bal gehanteerd door Nick Brouwer of Rick Hoogendorp. De routinier van o.a. RKC en ADO Den Haag  wordt die middag tot drie keer toe wegens hands teruggevloten. “Ach scheids, het is maar met één hand” wordt er nog van de tribune opgemerkt. Maar Den Haan is onverbiddelijk  in zijn beslissingen.

Andre van Egmond in actie (foto Hans Heemskerk)

Na die tien minuten is de grootste druk weer even verdwenen. Martijn Gootjes met het hoofd weet Danny Koning tot zijn grootste redding tot dan toe te dwingen: hij ranselt de bal vlak onder de lat vandaan. Over en weer ontstaan er kleine kansjes. Nadat Jelle Bouma een corner weg moet geven is het Scheffer die de bal richting kruising lanceert. De bal vliegt rakelings over. Met nog een kwartier te spelen is het Raymond Kolder die vanaf links Martijn Gootjes wederom in stelling weet te brengen. De ingekopte bal is niets op aan te merken maar nogmaals weigert Danny Koning te gaan vissen. Met een geweldige save weet hij redding te brengen. Nadat links en rechts wat personele mutaties zijn doorgevoerd komt de grootste kans van de wedstrijd op het conto van Scheveningen. Met nog zes minuten te spelen op de klok is de voorzet vanaf rechts van Da Cruz, het overstapje van Rick Hoogendorp en de inzet van Marvin Nieuwlaat. Met een uiterste inspanning weet Tim Orlowski de bal tegen te houden, in tweede instantie pegelt Nieuwlaat naast. Hij matst z’n oude trainer, zo laat Niek Oosterlee na afloop weten. Rijnsburgse Boys krijgt dan ook nog één kans de score te verdubbelen. Het veldspel waarbij de vrije man moet worden gezocht ziet er prima uit maar onderling komt men er niet snel genoeg uit wie op het doel mag schieten. Aan de andere kant is het Teixeira die voor de 4e keer dit seizoen met rood naar de kant mag. Een harde overtreding op Dennis Groot gaat er aan vooraf, waarbij vriend en vijand zich afvraagt of de kleur van de kaart terecht is. Hoe dan ook, de wedstrijd is gespeeld en ook na zes minuten blessuretijd moeten de tien van Scheveningen vaststellen dat het Paasweekeinde geen punten heeft opgeleverd. Rijnsburg daarentegen is ARC weer voorbij op de ranglijst en is na Capelle en Barendrecht weer ”the best of” de rest.

Na afloop toonde Niek Oosterlee zich tevreden met de geleverde prestatie. Duidelijk  meer beleving dan zaterdag, een morele opsteker voor de ploeg. “Je kan het jezelf makkelijker maken wanneer je bij rust al met 2 of 3-0 voor staat. Maar het is bekend dat we wel vaker moeilijk tot scoren komen. Daarbij komt dat we afgelopen zaterdag in de tweede helft heel veel druk gegeven hebben. Dat kost kracht en dan zie je dat die constante druk in deze 2e wedstrijd niet altijd te handhaven is.”

Scheveningen – Rijnsburgse Boys: 0-1 (0-1)
10: 0-1 Michael van der Heijden (e.d.)

Gele kaarten Scheveningen: Michael Ros, Michael van der Heijden
Rode kaart Scheveningen: Virgillio Teixeira
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Menno van Roosmalen

Scheidsrechter: S.B. den Haan
Toeschouwers:  1.150

Opstelling Scheveningen: Koning, Ros, Jos, Teixeira, Pronk, Lauwers (46: Brouwers), Roeleverd, Scheffer (81: Da Cruz), Van der Heijden, Nieuwlaat en  Hoogendorp
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot (90: Ceelen), Van Roosmalen, Van Noord, Boum
a, Sardar, Van der Vijver, Kolder (82: Peter Freke), Gootjes (78: Van Egmond), Kuhlmann en Leitoe