outhands

Scheidsrechter staakt duel Capelle bij stand van 2-0


Gele rook van het sfeerteam zorgt voor een wazig effect
op een toch al mistig Middelmors (foto Hans Heemskerk)
 

De wedstrijd zelf was tot aan het moment van staken geen moment vervelend geweest om naar te kijken. De belangen waren groot, want bij winst voor Capelle had de koploper een concurrent zo goed als zeker kunnen doorstrepen en bij winst voor de Uien was het resterende deel van dit seizoen nog van alles mogelijk geweest. Tel hierbij de speelwijze van Capelle op, en je weet dat de onderlinge duels niet geschuwd zullen worden. Kennelijk was de scheidsrechter zich hier niet van bewust. Trainer Niek Oosterlee koos voor een logische formatie waarin alleen de geschorste Danny van der Vijver en de geblesseerde Bart Freke ontbraken, maar waarin Menno van Roosmalen vanaf de aftrap verscheen.

De eerste vijf minuten waren rommelig, onrustig en niet goed van Rijnsburgse zijde. Er werden meteen twee corners weggegeven, wat tegen Capelle dodelijk kan zijn. Een achterstand tegen de koploper ombuigen is dit seizoen nog geen ploeg gelukt. Gelukkig voor Rijnsburg leverde deze twee corners geen gevaar op. Na deze valse start begon Rijnsburgse Boys echter haar draai te vinden en begon het te “lopen”. De ploeg leek de grote belangen van deze wedstrijd in te zien, de mouwen werden opgestroopt en niemand leek te verzaken. Met name over rechts wist uitblinker Richal Leitoe de Capelle-verdediger Jeroen Koppelaar het leven zuur te maken. Na een minuut of zes loste hij het eerste schot richting oud Rijnsburg-doelman Lennert Hegie, maar de bal ging voorlangs. Een andere uitblinker, Resham Sardar, krulde de bal even later mooi de zestien in, maar de controle bij Martijn Gootjes was onvoldoende.


Vreugde bij Resham Sardar na het scoren van de 1-0 (foto Hans Heemskerk) 

Toch betaalt het felle en aanvallende spel van de thuisploeg zich niet veel later uit. In de 14e minuut passeert Richal Leitoe op snelheid zijn directe tegenstander en als een volleerde rechtsbuiten wordt de bal voor de goal gezwiept. Na wat flipperkastenwerk belandt de bal voor de voeten van Resham Sardar die uithaalt: 1-0. De belangrijke voorsprong is een feit. Nauwelijks één minuut later laat Leitoe zijn directe tegenstander wederom zijn hielen zien en schiet, bij gebrek aan mee opgekomen medespelers, de bal maar rakelings over de goal van Capelle. Rijnsburg blijft met krachten smijten. Over links met Joost Kuhlman en Peter Freke en over rechts met Resham Sardar en Richal Leitoe. Spits Martijn Gootjes wordt afgestopt door de boomlange Capelle-aanvoerder Patrick Molendijk.

Na ongeveer een half uur lijkt de geel-zwarte storm wat te gaan liggen en kruipt de koploper uit haar schulp. Ineens blijkt maar weer eens hoe gevaarlijk de ploeg kan zijn en dat van de spelers van Rijnsburgse Boys de opperste concentratie tegen de geslepen koploper wordt vereist. Na een door de Rijnsburgse verdediging snijdende steekpass op Gertjan Rothman, wordt de bal op het hoofd van (de ook al lange) Marwin Richard geplaatst. Deze kopt perfect in, maar een magistrale redding van Tim Orlowski voorkomt de gelijkmaker. De keeper van Rijnsburg zal overigens sowieso een foutloze wedstrijd keepen. Even later is het Bennie van Noord die een bal van doellijn weet te halen. De ploeg van trainer René Vermunt ruikt de kans op de aansluiting en versiert nog enkele corners die gevaarlijk indraaien. Doelman Orlowski pakt deze middag echter punten voor zijn team.


Vlak na rust knalt uitblinker Richal Leitoe de bal in de touwen (foto Hans Heemskerk)

Na rust komt Rijnsburg vrij snel al op een comfortabele 2-0 voorsprong. Anders dan bij de 1-0, waaraan een mooie aanval vooraf ging, gaat er nu een fout in de solide verdediging van Capelle aan vooraf. Een terugspeelbal wordt door de, zich toch al niet naar zijn zin hebbende,  Jeroen Koppelaar verkeerd beoordeeld. In plaats van doelman Hegie is het zijn directe plaaggeest Richal Leitoe die eerder bij de bal is en met buitenkantje rechts optimaal profiteert: 2-0.

Hierna wordt het allemaal wat onvriendelijker. Capelle, niet gewend om met 2-0 achter te staan, wordt wat gefrustreerd en Kristian Adelmunt pakt de eerste gele kaart van de wedstrijd. Ook de spelers van Rijnsburg spelen niet echt met de rem erop. Peter Freke ondergaat na een ferme charge niet veel later een zelfde lot en dus een gele kaart. Dit is een cruciaal moment in de wedstrijd waarbij de scheidsrechter het kort had moeten houden, want de onvriendelijkheden nemen toe. Dennis Groot moet de pijn verbijten na een trap van Marwin Richard en diverse Rijnsburgse spelers zijn al een keer opgelapt door verzorger Henk-Jan den Haan, met name na al dan niet bewust elleboogstoten. Dit alles zorgt ook aan de Rijnsburgse kant voor de nodige frustratie en de hiermee gepaard gaande overtredingen.


Handen en voeten komen er aan te pas om de bewegelijke Sardar te stoppen (foto Hans Heemskerk)

Ondertussen gaat de wedstrijd gewoon door en komt Capelle nog twee keer dichtbij een aansluitingstreffer. Adelmunt schiet van dichtbij een niet te missen bal uit de kluts hoog over en in de 70e minuut voorkomt de altijd hard werkende Joost Kuhlmann met een uiterste krachtsinspanning dat de bal op 10 centimeter voor de doellijn kan worden binnengetikt door Capelle. Natuurlijk rekt Rijnsburg tijd bij de 2-0 voorsprong. Nadat een bal tussen het publiek is beland en Orlowski met een nieuwe bal een doeltrap wil nemen, wordt (uiteraard) de oorspronkelijk bal weer teruggegooid op het veld. De scheidsrechter geeft de Rijnsburgse doelman hiervoor echter de gele kaart. In de 74e minuut is er nog een kopbal van Menno van Roosmalen, maar deze bal verdwijnt naast de goal van Hegie.


Scheidsrechter van de Berge stopt de wedstrijd (foto Hans Heemskerk)

Dan in de 78e minuut volgt de overtreding van Van Roosmalen ter hoogte van de Rijnsburgse bank. De overtreding lijkt, qua plek in ieder geval, onnodig en ook behoorlijk fors. Capelle-spelers reageren furieus, en met name verdediger Roy Witteman lijkt nooit meer tot bedaren te brengen. De scheidsrechter geeft aan dat de wedstrijd wordt gestaakt en zoek de warmte van de kleedkamer op. Iedereen denkt aan een afkoelingsperiode, maar de speaker meldt ongeveer een kwartier later dat iedereen onverrichter zake weer naar huis mag gaan omdat de wedstrijd niet meer uitgespeeld zal worden. Alle toeschouwers lijken de dupe te zijn van een scheidsrechter die er de brui aan geeft en het is onduidelijk hoe het verder zal gaan met deze wedstrijd. Met toch een gevoel van anticlimax druppelen de toeschouwers van de tribune. 

Rijnsburgse Boys – Capelle: 2-0 (1-0) Gestaakt in 79e minuut
14:  Sardar     1-0
48: Leitoe     2-0

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Peter Freke, Tim Orlowski
Gele kaarten Capelle: Kristian Adelmund

Scheidsrechter: de heer Van de Berge
Toeschouwers: 1.100

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Van Roosmalen, Bouma, Peter Freke, Leitoe, Kolder, Gootjes, Kuhlmann, Sardar
Opstelling Capelle: Hegie, Witteman, Molendijk, Adelmund, Koppelaar, Vermunt, Tol, Van Wordragen (59: Visser), Van Baaren (59: Van der Waal), Rothman, Richard

Uitspelen duel Capelle levert geen doelpunten op

Dinsdagavond is het gestaakte duel van 6 februari 2010 tegen Capelle uit
gespeeld op sportpark de Middelmors. In de resterende twaalf minuten werd er door beide teams niet meer gescoord, waardoor de lang in de boeken staande tussenstand van 2-0 uiteindelijk ook de einduitslag geworden is. De hiermee verdiende drie punten doen Rijnsburgse Boys uitkomen op een totaal van 40 punten uit 23 duels en een derde plaats op de ranglijst. ARC en FC Lisse zitten de Rijnsburgers nog wel op de hielen met 39 punten uit evenveel duels en lijken de resterende competitie de twee overgebleven concurrenten voor de Rijnsburgers voor directe plaatsing naar de Topklasse.

  

Met nog redelijk veel publiek rond het veld, mocht Capelle starten met een vrije trap als gevolg van de overtreding van Menno van Roosmalen, ter hoogte van de dug-out van de Rijnsburgers. Trainer Niek Oosterlee had zijn mannen opgedragen om dit kwartier één-op-één te spelen om het op deze manier Capelle moeilijk te maken om de ballen hoog in te pompen. Dit pakte goed uit. De concentratie van de Rijnsburgse defensie was optimaal en alle ballen die voor eventueel gevaar zouden kunnen zorgen, werden tijdig weggeroeid. Sterker nog, de beste kansen waren voor Rijnsburg. André van Egmond, vervanger van Martijn Gootjes, kon twee keer doorkomen, maar schoot één keer naast en één keer in de handen van doelman Van de Burgh, die Hegie verving omdat hij een betere uittrap zou hebben. De beste kans was nog voor Peter Freke die een vrije trap rakelings naast schoot na een overtreding van Stienstra op Resham Sardar waarvoor scheidsrechter Lindhout een gele kaart trok.

Uiteindelijk wist Capelle geen kans te creëren en kwam de voorsprong voor Rijnsburgse Boys niet in gevaar.