outhands

Schaamte en vreugde na twee Rijnsburgse bekeroverwinningen

De underdog komt net niet bovenop in Leiden……

Met een verre van complete selectie was Rijnsburgse Boys naar Leiden-Noord afgereisd. Naast de langer geblesseerde Menno van Roosmalen (hamstring) kwamen nu ook André van Egmond en Dennis Groot (kneusde zijn voetgewricht in de wedstrijd tegen Katwijk) op de blessurelijst voor. Peter Freke en Joost Kuhlmann kregen rust en Richal Leitoe startte op de bank. De supporters van Roodenburg hadden vol spanning uitgekeken naar de ontmoeting met de Algeheel Zaterdagkampioen terwijl de spelers zich in alle ontspannenheid hadden voorbereid. Voor de zaterdagderdeklasser was er namelijk toch niets te verliezen…. Dat er misschien toch iets te winnen zou zijn werd snel duidelijk in de eerste helft. Na een kwartier spelen was namelijk de beste kans voor de Leidenaren. Een voorzet van aanvoerder Marvin Bok werd door Robin Ravensbergen vol op de schoen genomen. Zijn fantastische poeier spatte uiteen op de lat.

Resham Sardar in actie (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys was ondertussen bezig een opening te zoeken in de Leidse defensie maar kon deze niet vinden. Kopballen van Bennie van Noord (naast) en Danny van der Vijver (over) waren schaarse momenten waaruit gescoord had kunnen worden. Gevaarlijker was het aan de andere kant van het speelveld. Naast de tomeloze inzet van de Leidse defensie liet namelijk ook de voorhoede van zich spreken. Uitblinker Marvin Bok leek op weg naar de openingsgoal maar moest toe zien hoe Tim Orlowski net een tel eerder de bal voor zijn voeten wegschoot. De Rijnsburgse onmacht werd onderstreept door de wijze waarop met vrije trappen werd omgesprongen: de bal werd tot tweemaal toe kinderlijk eenvoudig in de muur geschoten. De drie minuten voor rust bleek de beste periode voor de Rijnsburgers te zijn. Een fraaie trap van Bennie van Noord ging net naast en een schot van Niels Hogewoning (na rush van Resham Sardar) ging net over.

Dave Rijkaard, maker van het enige doelpunt (foto Hans Heemskerk)

De tweede helft bracht geen verandering. De onmachtige, niet-gretige en niet voldoende geconcentreerde Rijnsburgers konden maar niet gevaarlijk worden. Het druilerige weer werkte ook niet inspirerend. Martijn Gootjes, op wie de hoop was gevestigd om de moeizaam scorende ploeg de weg naar het net te doen herontdekken, moest het opdoen van wedstrijdritme als grootste pluspunt zien. Zijn vervanger na een uur, Richal Leitoe, soleerde halverwege de tweede helft richting het doel. Resham Sadar was echter te onbeheerst bij de afwerking. Ook Roodenburg probeerde op de momenten dat het kon gevaar te stichten. Peter van de Tuin had de grootste kans maar zag Tim Orlowski goed ingrijpen. De ploeg uit Leiden-Noord, die in de laatste zes competitiewedstrijden slechts één tegengoal incasseerde, leek hard op weg om ook in het bekertoernooi de nul vast te houden. Tot vier minuten voor tijd. Een slimme, snel genomen vrije trap kwam bij Bennie van Noord die de bal breed legde op Dave Rijkaard. Met een droge knal schoot de Rijnsburger beheerst in de linkerbenedenhoek: 0-1. De zaterdagderdeklasser mocht lang hopen op een stunt maar het mocht niet zo zijn. Met opgeheven hoofd kon Roodenburg van het veld stappen terwijl de Rijnsburgse hoofden van schaamte gebogen waren…

De underdog komt uiteindelijk wel bovenop in Katwijk……

Ondertussen zat de andere helft van de Rijnsburgse supporters voor de tweede keer binnen acht dagen op de Krom. Een – ten opzichte van vorige week – op drie plaatsen gewijzigd Katwijk 1 bond de strijd aan met Rijnsburgse Boys 2 met spelers als Richard van Nieuwkoop, Jaap Jan Zandbergen, Yuri van Es en Leslie van de Berg. Spelers die in de voorbije weken wel eens op het wedstrijdsheet van het eerste elftal stonden maar (nog) niet tot de basiself van Niek Oosterlee behoren.

De eerste de beste aanval van de bezoekers leidde tot een vrije trap na een overtreding op Leslie van de Berg. Het was Yuri van Es die vanaf de linkerkant van het veld op zo’n 20 meter van het doel mocht aanleggen. De bal landde fraai in de rechthoek naast doelman Nederhand. Normaliter het domein van de keeper en niet van de muur – maar nu even niet dus. Lang leken de Boys niet van hun voorsprong te kunnen genieten. Daniel Hensen schoot drie minuten na de openingstreffer van even buiten de 16 langs Van Nieuwkoop. Maar Ben van der Mey mocht zich de eerste held van de wedstrijd noemen door de bal vanaf de doellijn weg te koppen. Katwijk ging op zoek naar de gelijkmaker en vond die via een corner van Hensen in de 18e minuut. Ongedekt mocht Danilo Arends de bal in de linkerbenedenhoek koppen: 1-1. Wie dacht dat Katwijk daarna een walk-over voor ogen had, heeft het mis. Verder dan een afgekeurd doelpunt wegens buitenspel kwamen de Katwijkers niet. Het verdedigende werk werd door de Boys al vroegtijdig ingezet zodat er nauwelijks oranjehemden in het strafschopgebied gesignaleerd werden. Vlak voor rust moest Van Nieuwkoop nog eenmaal in actie komen maar een hoge bal na een corner bleek een simpele prooi voor de doelman.

Aan het begin van de tweede helft probeerde Katwijk uit een ander vaatje te tappen. Maar wie na een alcoholvrij biertje wel eens een Lingens Blond heeft geproefd, kan zich iets bij het verschil voorstellen. Van Nieuwkoop werd een aantal keren op de proef gesteld maar kwam niet echt in de problemen. Rijnsburg beperkte zich voornamelijk tot verdedigen en een eind verderop bij de Estec onderzoeken ze nu nog wat er zo plotseling uit de lucht kwam vallen. De toeschouwers aan de Krom wisten beter: het was een door Van der Mey uitverdedigde bal vanaf de Krom. Nadat Jan Groen aan het begin van de tweede helft bij de cornervlag al een onnodige gele kaart gescoord had, werd hem in de 65e minuut nogmaals een prent van dezelfde kleur voorgehouden. Vanaf de tribune leek het niet meer dan een pittig geblokte bal, de referee beoordeelde deze blokkade als een zware overtreding zodat Groen met rood kon vertrekken. Ook met tien man was het Katwijk dat druk bleef uitoefenen en waren de elf van Arie van Dijk de onderliggende partij die zich telkens weer overeind wist te worstelen. De vermoeidheid ging een rol spelen, een aantal wissels werden toegepast. Vlak voor tijd leek dan alsnog het doek voor Rijnsburgse Boys 2 te gaan vallen. Bas Ent leek er alleen van tussen de gaan en werd binnen de lijnen door Lex Heemskerk vastgehouden. Een gele kaart en een strafschop waren het gevolg, beslissingen waar niet over gediscussieerd hoefde te worden. Marcel Huisman voltrok het vonnis door de penalty vlekkeloos in te schieten: 2-1. De laatste vijf minuten van de wedstrijd waren ingegaan en Ent liet nog eenmaal zijn klasse zien. De thuisploeg had pech want Ent zag zijn schot met een fraaie kromme op de lat belanden. Even later probeerde Heemskerk het aan de andere kant op dezelfde manier maar Nederhand zag de bal langs vliegen. De Boys hadden ondertussen alle schroom van zich af laten vallen en vielen met man en macht aan. Een appèl voor hands werd weggezwaaid door de arbiter en een kniesoor die daar een halve minuut later nog over viel. Want ondertussen had Wouter Pen in zo’n beetje de laatste aanval van de wedstrijd raak geschoten. Rijnsburg deed het in de blessuretijd weer op z’n Kattuks: 2-2.

Een ver
lenging zat er niet in, na het laatste fluitsignaal werden er lijstjes met strafschopnemers ingevuld. Katwijk begon en nam gelijk de leiding in de serie. Maar de tweede pingel werd door Van Nieuwkoop gestopt terwijl nummer drie van Katwijk tegen de paal belandde. Frank Zuyderduyn had het matchpoint op de voet en schoot, evenals Lex Heemskerk voor hem, onberispelijk in de rechterkruising. Binnen acht dagen klonk het “Uien-uien” weer vanaf de tribune. In Katwijk staat voorlopig geen hachee meer op het menu.

Roodenburg – Rijnsburgse Boys: 0-1 (0-0)
86: Dave Rijkaard:0-1

Scheidsrechter: Van de Berg
Toeschouwers: 400

Opstelling Roodenburg: Van der Pluijm, De Vos, Boelee, Van Kooperen (73: Van Wieringen), Van de Tuin, Bok, Verkuylen, Van Vliet, Oevern, Langerak en Ravensbergen
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Van Beuningen, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Hogewoning, Van der Vijver, Kolder, Gootjes (62:Leitoe), Rijkaard en Sardar

Katwijk – Rijnsburgse Boys 2: 2-2 (1-1)  Rijnsburgse Boys 2 w.n.s.
4: Yuri van Es 0-1; 18: Danilo Arends 1-1; 87: Marcel Huisman 2-1 (strafschop); 90+1: Wouter Pen