outhands

Rondom de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Ajax

Rondom RBB-Ajax 

Rijnsburg-coach Verdonkschot liet zaterdag tegen Ajax zes nieuwe spelers debuteren in zijn elftal. Doelman Tim Orlowski (Stormvogels/Telstar), Joes Blakborn (AFC), Erwin van der Lugt (IJsselmeervogels), Bart Freke (ADO Den Haag) en Martijn Gootjes (Ter Leede) begonnen in de basis. Na rust viel keeper Arjan van Heusden in. Hij zal samen met Orlowski en Van Iterson gaan uitmaken wie eerste doelman wordt. Ook nieuw in het eerste elftal was de uit de A-junioren afkomstige Selmo Kurbegovic. Hij viel in de 71 ste minuut in. Nieuweling Djuric Ascension, afkomstig van zondaghoofdklasser Turkiyemspor, vierde nog vakantie. Verdonkschot heeft met deze nieuwe spelers naar eigen zeggen veel routine in huis gehaald. Hij is ervan overtuigd met deze spelersgroep mee te kunnen doen voor de prijzen. 

De Amsterdamse zondagclub Turkiyemspor is de eerstvolgende tegenstander van Rijnsburg. Op zaterdag 6 augustus speelt Rijnsburg tegen deze club in het kader van de landelijke Amstel Cup (eerste ronde). Veel amateurclubs lootten een profclub, voor Rijnsburg rolde er een collega-amateurclub uit de koeler. Daarna speelt geelzwart achtereenvolgens vriendschappelijk tegen Haarlem 2 (9 augustus), Sparta 2 (13 augustus), SDCP (20 augustus), Rijnvogels (23 augustus) en TONEGIDO (27 augustus). Al deze duels worden op Middelmors afgewerkt. Op 3 september opent geelzwart de competitie in en tegen het Zeeuwse Kloetinge. Een week later speelt Rijnsburg thuis tegen Capelle. 

De entourage rond RBB-Ajax was indrukwekkend. Voorafgaand aan de entree van de spelers hielden jeugd- en damesspelers van Rijnsburg een vlaggenparade. Alle spelers kwamen geflankeerd door soms zeer jeugdige voetballertjes het veld op. Uit de luidsprekers schalden de clubliederen van Rijnsburgse Boys en Ajax. In de rust showde de Flora Band het winnende optreden van een week eerder in Kerkrade tijdens het wereldmuziekconcours in Zuid-Limburg. Een stralende zon en ongeveer vierduizend toeschouwers deden de rest. De firma Duyndam uit Noordwijkerhout had ’s morgens belangeloos gezorgd voor een schitterende grasmat. 

Klein smetje op de verder vlekkeloze organisatie was een kortstondige vechtpartij tussen een groepje F-side supporters van Ajax en aanwezige veiligheidsmensen. De groep probeerde zich gratis toegang te verschaffen tot het sportpark. Een van de aanhangers raakte gewond aan zijn hoofd maar weigerde zich te laten afvoeren door een opgeroepen ambulance. De groep mocht vervolgens wel de wedstrijd aanschouwen en werd na afloop vakkundig uit het dorp begeleid. 

Tegen Ajax speelde Rijnsburgse Boys voor het eerst met de nieuwe shirtsponsor op de borst. Komend seizoen staat de naam van Onderwater & Partners op de shirts. Het Rijnsburgse architectenbureau is de opvolger van WBE. Net als vorig jaar staat achterop de shirts de naam van Rabobank Rijnsburg. 

Onder de toeschouwers bevonden zich diverse oud-spelers van Rijnsburgse Boys. Zo was er een hernieuwde ontmoeting tussen trainer Arie Kurver en zijn sterspelers Huug Aandewiel en Wim Driebergen, die in 1990 de zaterdagtitel veroverden, tot nu toe de beste prestatie ooit in de 75-jarige geschiedenis van de club. 

De wedstrijd tegen Ajax was een van de bijzondere evenementen tijdens dit jubileumjaar. Eerder dit jaar waren er onder andere festiviteiten voor de jeugd en was er een jubileumreceptie. Later dit jaar staat een reünie voor oud-spelers en een feest in Leeuwenhorst op het programma. Binnenkort verschijnt ook een 216 pagina’s tellend jubileumboek, waarin de complete historie van de 75-jarige vereniging staat beschreven, inclusief alle uitslagen en eindstanden sinds 1945 en tal van portretten van spelers, bestuursleden, ereleden en vrijwilligers. Alle leden krijgen een gratis exemplaar aangeboden (per huishouden een). Het boek zal ook te koop worden aangeboden. Bijzonderheden over onder andere de uitreiking van het eerste exemplaar volgen te zijner tijd.