Bram van Egmond

Rondje langs de velden: Rijnsburgse Boys 10

“Billenkoek”
Afgelopen zaterdag sprak men voor even niet over de onrust op de Krim, het aantal botox behandelingen van Marijke Helwegen en op welke plek Andy van der Meyde zou eindigen in het wanhopige amusement programma ‘Sterren Springen’. De wedstrijd om 13:00 uur op Sportpark de Middelmors was hét middelpunt van de belangstelling. Wat leek te beginnen als een frisse zaterdagochtend monde uit op een fantastische, hartverwarmend en euforische dag. De dappere strijders van Rijnsburgseboys 10 moesten namelijk aantreden tegen het altijd lastige Quick Boys. De Rijnsburgers moesten 3 punten pakken in deze beladen derby om het kampioenschap in eigen handen te blijven houden.
In aanloop naar de wedstrijd werden de spelers aangenaam verrast met een bezoek van Jan Jungerius. Alsof het lot de zijde van Rijnsburgse Boys 10 had gekozen waren zij, uitgerekend vandaag het felbegeerde ‘Elftal van de week’. Buiten het feit dat dit een extra druk met zich meebrengt zorgde dit ook voor een optimaal gemotiveerde spelersgroep. Toen Jan de spelers verliet, en het heugelijke nieuws in kleedkamer 11 achterliet, werden de tubes gel als de pijp van maarten doorgegeven, want iedereen moest natuurlijk met een ‘coup de perfect’ op de foto tijdens de wedstrijd.
De spelers liepen strak in tenue, opgemaakt en vol vertrouwen naar het inloopveld waar het vervolgens op veld 4 allemaal moest gaan gebeuren. Tijdens de professionele inloop sessie leken er al een aantal te bezwijken onder de druk. Lesley van der Meij zorgde ervoor dat Huug van Duijn zijn piraten kostuum uit te kast moest trekken en de woeste wateren langs Sportpark de Middelmors diende te bevaren om de verdwaalde bal te redden.
De scheidsrechter van de voorafgaande wedstrijd blies op zijn fluit voor het eindsignaal waarna de Rijnsburgers het kunstgras mochten betreden en het veld alvast konden verkennen. Stuk voor stuk vlogen de ballen in de winkelhaak en waren de rondo’s op het veld zelfs voor JVC Cuijk te hoog gegrepen. Toen de aangestelde arbitrage het veld betrad besefte men bij de Rijnsburgers één ding; de uitjes moesten vandaag over de haring worden geserveerd in plaats van eronder. Met die gedachten liep aanvoerde Sander de Vries naar de middenlijn om de tegenpartij een hand te schudden en ervoor te zorgen dat de tos gewonnen zou worden. Het geluk was niet aan de zijde van de centrale verdediger en de aanvoerder van Quick Boys zorgde ervoor dat de Rijnsburgers met een psychologische achterstand aan de wedstrijd begonnen want, de thuisspelende partij zou de 2e helft niet richting de kantine spelen.
Om klokslag 13:00 uur gaf scheidsrechter Arie van Nieuwkoop het startsignaal voor de wedstrijd. De bal werd professioneel rond gespeeld om iedereen even te laten wennen aan de entourage. Tijdens het begin van de wedstrijd stroomde het publiek namelijk mondjesmaat binnen en namen plaatst achter de hekken. Achteraf gezien had men het toegangspoortje van Sportpark de Middelmors moeten verplaatsen naar veld 4, want die €7,50 hadden het aanzien meer dan waard geweest.
Nadat iedereen na een aantal minuten lekker in de wedstrijd leek te zitten en er een aantal kansen werden gecreëerd leek “de wet van het voetbal” de Rijnsburgers toch te tarten. Na ongeveer een kwartier spelen werd de bal op het middenveld verloren waarna de bezoekers uit Katwijk een overtal situatie creëerde om vervolgens de uitspelende partij op een 0-1 voorsprong te zetten.  Omdat ik de spelerslijst niet heb mogen ontvangen van de redactie houdt u de naam van de doelpuntenmaker tegoed. De Rijnsburgers besefte dat dit letterlijk en figuurlijk een hete middag zou gaan worden en moesten snel omschakelen om de hoofden niet te doen laten hangen. De mouwen werden opgestroopt en er werd geprobeerd om door de ijzersterke verdediging heen de dringen op zoek naar de gelijkmaker. Na een aantal mogelijkheden tikte het digitale klokje, dat afkomstig was van de wereldberoemde kermis op het Hoftuijnplein, van de scheidsrechter steeds verder in het voordeel van de Katwijkers die met een 0-1 voorsprong leken te gaan rusten. Echter diende zich er nog één mogelijkheid aan, vlak voor rust, in de vorm van een vrije trap, 2 meter buiten de 16. René Paauw ging op zijn ‘Cristiano Ronaldo’s’ achter de bal staan, sloeg een kruisje en krulde de vrije trap richting het 5 meter vijandelijk gebied. Gert-Jan van der Vijver kopte de bal door waarna Andries van der Gugten de 1-1 op het scorebord kon zetten. De centrale verdediger, welke wegens een gebrek aan scorend vermogen zelfs op de training niet meer in de spits mag staan, heeft de laatste wedstrijden toch zijn waarde bewezen met 2 assist en 2 doelpunten. 5 minuten later blies de scheidsrechter het rustsignaal en gingen de boys uit Rijnsburg met een opgeheven hoofd de kleedkamer in.
Onderweg naar de kleedkamer vinden er altijd allerlei rituelen plaats. Zo rent Ruud Hoek, de doelverdediger van de Rijnsburgers, altijd door de catacombe om de uitspelende ploeg een glaasje ranja te brengen, voorziet Willem de Mooij zijn fragile longentjes nog even van een laagje asfalt en geeft Pieter de Koning iedereen nog een subtiel tikje op de billen, waarvan de meningen over de intentie overigens nog tot op de dag van vandaag uiteen lopen. Naast deze rituelen worden er uiteraard opzwepende teksten geroepen om iedereen scherp te krijgen.
Eenmaal op het veld klapte de Rijnsburgers er bovenop en creëerde een aantal rijkelijke kansen. Ongeveer na een kwartier spelen schoot Melvin van Nieuwkerk, de vervanger in de spitspositie voor Gert Heemskerk, die in de afgelopen week een groot verlies heeft geleden en we hebben het hier niet over een potje FIFA, de bal richting de touwen. Echter voelde de centrale verdediger van Quick Boys zich geroepen om de functie van zijn doelverdediger over te nemen want hij plukte de bal met de hand uit de kruising vandaan. De arbitrage kon niets anders doen dan de bal op de stip te leggen. Waarom er vervolgens geen kaart werd getrokken was op zijn minst opmerkelijk te noemen. Gastspeler Bart van Egmond is wellicht een specialist op het gebied van strafschoppen en trad ook bij deze aangelegenheid aan om de bal tussen de palen te werken. Hij bewees zijn dienst voor Rijnsburgse Boys 10 en schoot de bal feilloos in het dak van het doel. Met de voorsprong in de rugzak probeerde de uien het scoreverloop een nog positievere wending te geven. Helaas bleek dit nog een taaie klus en was het met enige regelmaat billenknijpen voor iedereen die de Rijnsburgers een warm hart toe draagt. Gelukkig had het eerder genoemde ‘lot’ de kant van de thuisspelende partij gekozen en wederom hielp een centrale verdediger van Quick Boys de Rijnsburgers aan een comfortabelere voorsprong. Christiaan van Egmond zorgde er namelijk voor dat de bal wat ongelukkig door de verdediger werd geraakt waarna de derbystar achter de doelverdediger belandde.

Met een marge van 2 doelpunten en nog 10 minuten te spelen leek het niet meer mis te kunnen gaan. Door een aantal wanhoop offensieven van de Katwijkers vielen er steeds meer gaten waarvan Gert-Jan van der Vijver zou profiteren. De Rijnsburgse aanvaller is niet altijd even koelbloedig, maar bij deze 1 op 1 situatie kwam er geen doellijn technologie aan te pas. Snoeihard werd de bal tegen het vlechtwerk aangeschoten en nu wist iedereen bij de Rijnsburgers het zeker, de 3 punten zouden op de Middelmors blijven. Het zou een lange terugreis worden voor zowel de Katwijkers als voor de Lissenaren. U vraagt zich waarschijnlijk af vanwaar ditzelfde lot de andere streekgenoten ook te wachten stond. FC Lisse was namelijk gebaad bij een overwinning van de Katwijkers waardoor de Gaapstokken uit Lisse het kampioenschap in eigen handen zouden nemen. Helaas voor die bezoekende toeschouwers ging dat feest niet door.
Met nog 2 wedstrijden op het programma hoopt men in Rijnsburg uiteraard op een bekroning op een loodzwaar seizoen. 3 mei reist Rijnsburgeboys 10 helemaal naar de andere kant van het water af, op bezoek bij Valken ’68, waarna er bij eventuele winst het kampioensduel op 10 mei op de Middelmors plaats zou kunnen vinden. Wij hopen op massale ondersteuning, tijdens dit eventuele beslissende duel, waarvan de exacte tijden nog zullen volgen.