Rijnsburgse overwinning met bloed, zweet en tranen

Kaay de Kraai is er klaar voor (foto Hans Heemskerk)

In vergelijking met het openingsduel tegen TOGR startte Rijnsburgse Boys met een andere basiself. Menno van Roosmalen moest wegens werkverplichtingen afzeggen. Hij had echter ook een blessure (hamstring) opgelopen tijdens de training waarmee hij waarschijnlijk ook langer geblesseerd uitvalt. Jos van Beuningen kreeg daardoor de gelegenheid om zijn eerste wedstrijd in de Hoofdklasse A te spelen. Vorig seizoen had de Oegstgeestenaar al wel in drie nacompetitiewedstrijden gespeeld, maar dat stelde niet veel voor. De eerste keer was bij IJsselmeervogels waar hij twee minuten van de blessuretijd mee kon maken. Vervolgens was hij opgesteld in het B-elftal dat de thuiswedstrijd tegen Harkemase Boys mocht spelen (de zaterdagtitel was toch al binnen). Tenslotte mocht hij in de verlenging bij WKE het drama van Emmen in het veld meemaken…  Jos van Beuningen stond op de positie van de jarige Dennis Groot waardoor Bennie van Noord naar zijn geliefde plaats schoof: centraal achterin.

“Man of the Match” Peter Freke zorgde met een prachtige
vrije trap voor de 1-0 (foto Hans Heemskerk)

De nieuwe rechtsback zorgde met een verre pass op Richal Leitoe voor het eerste serieuze Rijnsburgse gevaar. Richal Leitoe werd echter te ver van het doel afgedreven en kon niet anders dan hoog over schieten. Scheveningen startte met dezelfde spelers als een week eerder dus met maar liefst zeven nieuwelingen in de basis. De bekendste, oud-prof Rick Hoogendorp, werd na een kwartier de diepte ingestuurd na een crosspass van Daniël da Cruz. Jelle Bouma had het nakijken en liep in zijn achtervolgingsactie de spits tegen de grond. In Scheveningse ogen was de gele kaart natuurlijk veel te mild. De aansluitende vrije trap van Marcel Pronk was, na een slim overstapje van Rick Hoogendorp, geen probleem voor Tim Orlowski.

Rijnsburgse Boys kon moeizaam kansen creëren. Het plan van Scheveningen om het gevaar Joost Kuhlmann uit de wedstrijd te halen lukte. Omdat ook het tempo bij Rijnsburgse Boys veel te laag lag, kregen ook de vleugelspitsen niet voldoende ruimte. Dreiging moest uit standaardsituaties komen. De eerste corner leverde na 20 minuten een kopkans voor Bart Freke en een schot van Richal Leitoe op. De mooiste kans voor Scheveningen kwam pas vijf minuten voor rust. Marvin Nieuwlaat wist een pass van Jos van Beuningen te onderscheppen en kreeg alle ruimte om richting het Rijnsburgse doel te lopen. De alert reagerende Tim Orlowski kon met zijn voet de inzet van de ex-FC Lisse speler keren. De kans werd vooraf gegaan door opnieuw onvrede over beslissingen van de scheidsrechter. Nadat Raymond Kolder in de mangel was genomen door Stefan Huisman en Daniël da Cruz ging het spel door. Jelle Bouma ging vervolgens het duel aan met Stefan Huisman waarin de Scheveninger theatraal naar de grond ging. Op advies van de grensrechter werd er geen kaart getrokken. Woede bij Scheveningen omdat een gele kaart het vertrek van Jelle Bouma had betekend. Rijnsburgse Boys hield echter het hoofd koel. Nadat Bennie van Noord de bal had ingespeeld op Peter Freke werd hij van achteren door Kevin van der Geest neergelegd. Peter Freke nam zelf plaats achter de bal om de vrije trap te nemen. Terwijl Scheveningen nog bezig was met het juist opstellen van de muur schoot de slimme rechtermiddenvelder de bal schitterend in de linkerbovenhoek: 1-0. De Scheveningers ontploften. De scheidsrechter had namelijk nog niet gefloten en daar had Peter Freke op moeten wachten. Volgens de Scheveningers had hij dat wel gezegd… In de laatste vijf minuten ging Scheveningen nadrukkelijk druk naar voren uitoefenen. Omdat de Rijnsburgse organisatie op dat moment niet optimaal was zag het er dreigend uit. De beste mogelijkheid was voor Daniël da Cruz maar uiteindelijk zonder resultaat.

Na loslaten van de bal door keeper Peter Kromhout, komt de bal bij Richal Leitoe.
Virgilio Teixeira voorkomt dat hij op doel kan schieten (foto Hans Heemskerk)

De tweede helft begon direct met kansen aan beide zijden. Danny van der Vijver leek pardoes de 2-0 binnen te lopen en Tim Orlowski moest de inzet van (opnieuw) Daniël da Cruz tot corner tikken. In de 50ste minuut mocht Peter Freke opnieuw een vrije trap nemen. Nu wel na het teken van de scheidsrechter… Nadat de bal laag in de muur kwam, was het de rebound van Jelle Bouma die door Richal Leitoe koppend werd afgerond. Peter Kromhout liet echter de bal los waarna Richal Leitoe ook nog kon schieten. De bal kwam tussen de benen van Virgilio Teixeira terecht. In een onvervalste scrimmage probeerde Bennie van Noord de bal te schieten maar raakte de keeper. Vervolgens kon Kevin van der Geest zich niet inhouden en viel de Rijnsburger aan. Een opstootje was het gevolg. De scheidsrechter bleef van afstand toekijken maar wilde van zijn grensrechter de namen van de daders weten. Tot ontsteltenis van heel Rijnsburgse Boys kreeg vervolgens Raymond Kolder ten onrechte een gele kaart. Ver van het hele gebeuren had hij de duw- en trekpartij ook aanschouwd… De kaart voor Kevin van der Geest werd wel juist gegeven.

Bart Freke scoort de 2-0 uit de penalty (foto Hans Heemskerk)

De sfeer in het veld was er grimmiger op geworden en met de minimale voorsprong was er nog van alles mogelijk. Over en weer werden er nu wel kansen gecreëerd. Marcel Pronk rukte op naar het Rijnsburgse doel maar werd keurig gestopt door Jos van Beuningen. In het aansluitende duel met Kevin van der Geest was hij echter weer te fel en dat betekende voor de debutant een gele kaart. Een vloeiende aanval tussen Richal Leitoe en Resham Sardar werd op het doel afgewerkt door Danny van der Vijver. Peter Kromhout verdedigende echter met zijn voeten. Collega Tim Orlowski scoorde ook weer punten op de wijze waarop hij een kopbal van Daniël da Cruz naast tikte. De corner leverde opnieuw de nodige commotie op omdat Joost Kuhlmann de bal met zijn vuisten had geraakt. In de snel uitgevoerde counter werd Resham Sardar gevloerd. Op aanwijzingen van de grensrechter trok de scheidrechter, die niets had waargenomen, de gele kaart. Echter, niet voor de dader (Gino Lauwers) maar voor de onschuldige Michael Ros.

De tijd begon te dringen voor Scheveningen en via een vrije trap kreeg Kevin van Geest weer een mogelijkheid op de gelijkmaker. Goed verdedigingswerk leverde een snel uitgevoerde counter op waarbij Peter Freke en Richal Leitoe betrokken waren. Richal Leitoe ging helaas voor eigen eer en had de bal op Peter Freke moeten afleggen. De blessuretijd was net begonnen of Gino Lauwers maakte een ongelofelijke fout. Vanaf de middenlijn schoot hij de bal veel te zacht terug op zijn keeper. Een koud kunstje voor Richal Leitoe om de bal op te pikken. In zijn poging de oud-keeper van Quick Boys te omspelen werd hij neergehaald. Rood voor de keeper en een penalty voor Rijnsburgse Boys. Omdat Peter Freke inmiddels gewisseld was voor Niels Hogewonig, mocht broer Bart de pingel nemen. Aanvoeder Virgilio Teixeira was in het doel gaan staan en was nog dicht bij de bal maar deze was toch te hard ingeschoten: 2-0.

Met een zwaar bevochten overwinning konden de Rijnsburgers na acht minuten extra tijd de tweede overwinning op rij vieren. Komende weken zal blijken waar Rijnsburgse Boys nu werkelijk staat wanneer twee medekoplopers, Capelle en ASWH de tegenstanders zullen zijn.

Rijnsburgse Boys – Scheveningen: 2-0 (1-0

43: Peter Freke:1-0
93: Bart Freke (penalty): 2-0

Scheidsrechter: Collé
Toeschouwers: 1.500

Rode kaart Scheveningen: 92: Kromhout

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Bouma, Van Beuningen en Kolder
Gele kaarten Scheveningen: Pronk, Van der Geest en Ros

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Van Beuningen, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (87: Hogewoning), Van der Vijver, Kolder, Leitoe, (94: Kabelaar), Kuhlmann en Sardar
Opstelling Scheveningen: Kromhout, Lauwers, Ros, Teixeira, Pronk, Huisman (78: Brouwer), Da Cruz, Van der Geest, Hoogendorp, Van der Heijden (83: De Best) en Nieuwlaat (57: Lopes de Brito)