outhands

Rijnsburgse Girls: Door Edward Duindam

Rijnsburgse Boys Girls

 Vandaag 30 oktober zijn we met de meeste jeugdteams net begonnen aan de nieuwe competitie. De meisjes teams van de D, E en de F zijn in een nieuwe competitie indeling terecht gekomen, en de C en B meiden draaien door in de competitie die al een paar weken loopt. De resultaten van afgelopen zaterdag waren bemoedigend. Onze meisjes F16 wonnen met 4-1. De ME1 ging na de succesvolle beker ronde verder met winnen 9-1. Onze ME2 boekte de 1e overwinning en direct met 4-0! De E11 die ingedeeld is in een competitie met veel jongens teams won ook met 4-0. Onze E12 is een nieuw meisjes team dat bestaat uit meiden die net op voetbal zitten, zij verloren met 12-0 maar kregen wel veel kansen op het maken van doelpunten. De MD1 verloor helaas met 3-1. De MC1 won na een ruststand van 1-1 afgetekend met 5-1, en onze MC2 verloor in een spannend duel met 4-3. De MB1 won van VVSB met 2-0 en dat betekende de 3e zege van 4 competitie duels. Eind van de dag wonnen ook de Dames met 4-2 hun competitie duel. Zoals jullie lezen goede resultaten, en bovenal wordt er door de meisjes en meiden veelal met plezier gevoetbald en getraind.

Dat plezier dat kunnen de meisjes en meiden bereiken doordat er veel vrijwilligers voor hun in de weer zijn. Zo hebben de meeste teams minimaal 1 trainer, en de meeste teams worden geleid door 1 of 2 leiders. De vrijwilligers die zich hiervoor inzetten hebben een heel belangrijke taak. Je moet er zijn voor de meiden, maar ook ben je een aanspreekpunt voor de ouders en voor de lettergroep coördinator. De meisjes en meiden hebben dan vaak ook een ongekend vertrouwen in hun leider en trainer. Hierin schuilt ook een gevaar, want we lezen allemaal de kranten en volgen de berichten die in diverse media verschijnen, jonge kinderen zijn een heel makkelijke prooi voor de verziekte geesten die in onze samenleving rondlopen. Misbruik van jonge kinderen, meisjes en meiden het gebeurd te vaak. De risico’s zitten vaak bij kinderopvang, verenigingen of bij diverse soorten clubs. Wat kunnen we hier aan doen?

Voor de leiders en trainers geldt dat zij uit principe niet of in ieder geval bijna niet in de kleedkamer mogen komen. Als dat wel noodzakelijk is, dan is het verstandig omdat ook door vrouwelijke begeleiders te laten doen. Maar ook als ouders kunt u hier tijdens de opvoeding van uw kind aan proberen te sturen. Praat met de kinderen over de mogelijke gevaren die er op de loer liggen, maar let ook op veranderingen in hun gedrag. Veranderingen in hun gedrag kunnen er op wijzen dat er dingen gebeuren met uw kind die niet in de haak zijn. Mocht u als ouder merken dat er bijzonderheden gaande zijn met betrekking tot de begeleiding van uw kind tijdens trainingen of rond wedstrijden van Rijnsburgse Boys, trek dan tijdig aan de bel bij het jeugdbestuur van onze vereniging.

Deze column is niet geschreven om u bang te maken, maar om u bewust te maken van wat er kan gebeuren. Momenteel hebben wij bij Rijnsburgse Boys geen aanleiding om te twijfelen aan de kunde en integriteit van onze leiders en trainers. Laten wij dit allemaal zo houden.

Ik wens u allen veel voetbalplezier toe in het restant van dit voetbal seizoen.

Edward Duindam, jeugdbestuur Rijnsburgse Boys.