Rijnsburgse droomstart eindigt in mineur

Op sportcomplex De Lage Weide gaat de wedstrijd van start (foto Hans Oudwater)

De zonnige omstandigheden waaronder de wedstrijd werd gespeeld leken ook van toepassing voor de Rijnsburgse openingsfase. Na 26 seconden was een te zachte terugspeelbal van Brian Strang er de oorzaak van dat doelman Ruben Muskiet moest ingrijpen en daarbij Brayton Biekman aantikte. Peter Freke wist de toegekende strafschop op zijn bekende wijze te verzilveren: 0-1. Vijf minuten later was de volgende aanval ook direct raak. Dick Zwarthoed kwam opzetten vanaf rechts en leverde een perfecte voorzet op maat af op Martijn Gootjes die schitterend en snoeihard de bal naast de doelman kopte: 0-2.

Vervolgens brak er een periode aan waarin Rijnsburgse aanvallen de voorsprong had kunnen (en achteraf bezien: had moeten) vergroten. Met goed en aantrekkelijk combinatievoetbal werd vooral via de rechterflank de ruimte gevonden. Na weer een prachtige aanval via Dick Zwarthoed en Martijn Gootje kwam de bal bij Peter Freke die echter over schiet. Een voorzet van Jelle Bouma werd door Martijn Gootjes ingekopt maar Ruben Muskiet wist ternauwernood de bal van de doellijn weg te werken. Niet veel later schampte Martijn Gootjes, na een vrije trap van Djuric Ascencion en behoorlijk gehinderd, de bal en ziet deze naast gaan. Na opnieuw goed opzetten van Djuric Ascencion werd weer Martijn Gootjes in stelling gebracht maar een geweldige reflex van de doelman verkwam ook nu weer een derde Rijnsburgse treffer. Uit de ontstane corner wist vervolgens Peter Freke op de paal te koppen.

Djuric Ascencion feliciteerd Peter Freke, in de eerste minuut
benut hij al een strafschop (foto Hans Oudwater)

TOGR bleef, ondanks de achterstand, zich terugtrekken en wist via spaarzame aanvallen, waarbij metname de lange bal werd gehanteerd, voor geen serieus gevaar te zorgen. Een verkeerd ingeschatte terugspeelbal van de onzeker ogende Brian Strang zorgde juist in het eigen Rotterdamse strafschopgebied voor het meeste gevaar omdat de eigen doelman op het verkeerde been stond. De bal ging echter tergend langzaam naast. De laatste periode uit de eerste helft kenmerkte zich door een te gemakkelijk voetballend Rijnsburgse Boys waardoor de scherpte er van af ging. Een ongelukkig duel tussen Dennis Groot en Osvaldo de Pina leverde de Rijnsburgse aanvoerder een blessure aan zijn scheenbeen op en (op advies van de grensrechtster) geen gele kaart voor de TOGR’er. Dennis Groot bleef nog wel in het veld en het was juist in deze periode dat TOGR de eerste corner kreeg. Deze was echter onterecht omdat de bal nog door een Rotterdammer was aangeraakt voordat deze over de achterlijn ging. De corner leverde wel direct de aansluitingstreffer op omdat Carlos Lopes uit de ontstane scrimage, in een vol strafschopgebied, het gaatje in het doel van Tim Orlowski vond: 1-2.

Een ongelukkig duel tussen Dennis Groot en Osvaldo de Pina leverde
de Rijnsburgse aanvoerder een blessure aan zijn scheenbeen op (foto Hans Oudwater)

De tweede helft moest Rijnsburgse Boys starten met diverse omzettingen. Frank Zinhagel verving de in de kleedkamer achtergebleven Dennis Groot en ging achter de spitsen spelen. Dick Zwarthoed ging naar de rechtsbackpositie en de, vanwege een griep niet in de eerste helft gestartte Danny van der Vijver, verving Peter Freke die zich net voor de rust had verstapt. Nog zoekend naar de nieuwe spelpatronen was het knullig Rijnsburgs balverlies dat Onno Doeland in het begin van de tweede helft in staat stelde om een aanval op te zetten met Antonio Garcia Mendes. Laatst genoemde liet vervolgens met een diagonaal schot Tim Orlowski kansloos waardoor het geheel onverwachts gelijk werd: 2-2.

Rijnsburgse Boys probeerde snel hierop een passend antwoord te geven. Twee minuten na de gelijkmaker werd binnen twee minuten eerst Martijn Gootjes en vervolgens Brayton Biekman neergehaald in het strafschopgebied. Zou je het neerhalen van Brayton Biekman nog als dubieus kunnen bestempelen, scheidrechter van der Waerdt had voor de overtreding op Martijn Gootje toch echt moeten fluiten.

TOGR groeide in de wedstrijd en gaf veel meer en ook beter tegenpartij. Bij Rijnsburgse Boys groeide de frustratie van het zovele wat net niet lukte in deze wedstrijd. Net als in de voorgaande weken was het combinatievoetbal in de tweede helft ook stukken minder vloeiend en dan dwing je ook gewoon minder af. Tot overmaat van ramp komt een niet goed geraakte kopbal van Raymond Kolder voor de voeten van Wagner da Silva Cardoso die met een vlammend schot de binnenkant van de paal raakt en Tim Orlowski het nakijken geeft: 3-2.

Martijn Gootjes met drie man beveiliging (foto Hans Oudwater)

Ongeloof aan beide zijden: TOGR op voorsprong! Doelpogingen van Menno van Roosmalen en de ingevallen Germaine Levant, die beide zichzelf vrijspeelden, gaan vervolgens net over. Na een half uur spelen kopte Frank Zinhagel, na een vrije trap van Jelle Bouma, de bal terug op Martijn Gootjes die vervolgens weer zijn kopbal via een ultieme reflex van de TOGR doelman naast zag gaan. Om gek van te worden…. Vijf minuten later speelde Martijn Gootjes zich zelf vrij maar schoot jammerlijk over. Wanneer vervolgens Frank Zinghagel Martijn Gootjes weer in stelling brengt om uit halen en het schot andermaal gekeerd wordt, is het nu wel raak wanneer Danny van der Vijver uit de rebound de 3-3 in het lege doel schiet.

In een laatste poging om toch meer punten naar huis te kunnen nemen zag Menno van Roosmalen zijn schot geblokt worden en schoot Martijn Gootjes net naast. In één klap had hij zijn ongelukkige wedstrijd goed kunnen maken… Bijna verraste TOGR ook nog door een schot van Wagner da Silva Cardoso maar daar ging wel een duwfout van hem ten opzichte van Jelle Bouma aan vooraf.

Ook de vierde uitwedstrijd van dit seizoen wist Rijnsburgse Boys dus niet winnend af te sluiten. We moeten helemaal terug naar het seizoen 1994-1995 waarin dat toen ook niet lukte… Grote probleem nu is dat de verdediging te veel en te gemakkelijk de doelpunten weggeeft maar aan de andere kant je toch wel de topscoorder van de Hoofdklasse A in je elftal hebt.

TOGR – Rijnsburgse Boys: 3-3 (1-2)

1: Peter Freke: 0-1 (strafschop); 6: Martijn Gootjes: 0-2; 44: Carlos Lopes: 1-2; 54: Antonio Garcia Mendes: 2-2; 65: Wagner da Silva Cardoso: 3-2; 86: Danny van der Vijver: 3-3

Scheidsrechter: van der Waerdt