Rijnsburgse droom van derde titel op rij voorbij

De lijst met tekortkomingen bleek oneindig in de nabeschouwing op de verloren wedstrijd. De juiste instelling onbrak, de duels werden verloren, de tweede bal was voor de tegenstander, het baltempo was ver onder de maat, er was geen overtuiging, de wilskracht ontbrak, er was een gebrek aan scherpte, de bal kon niet lang vast gehouden worden, de spelers waren te apatisch. Dat dit een ploeg overkomt blijft natuurlijk altijd ongrijpbaar. Natuurlijk kan zo’n zaterdag er een keer tussendoor schieten maar wanneer dit juist in de slotfase van de competitie gebeurt is het funest. Waarschijnlijk was de domper na de thuisnederlaag tegen Fc Lisse nog niet volledig verwerkt.

In vergelijking met de wedstrijd tegen Fc Lisse was Rijnsburgse Boys op twee plaatsen gewijzigd. Danny van der Vijver (had in de bekerwedstrijd tegen DOTO weer wedstrijdritme opgedaan na zijn enkelblessure) en Martin den Haan hadden om tactische redenen de voorkeur gekregen boven Menno van Roosmalen en Brayton Biekman. De beginfase van de wedstrijd begon rommelig met veel balverlies aan beide kanten. Helaas bleek dit, wat Rijnsburgse Boys betreft, model te staan voor de gehele wedstrijd. Pas na een klein kwartier spelen kwamen beide keepers voor het eerst in actie. Allereerst kon Edwin van Zwieteren nog net de bal wegkapen voor de voeten van Martin den Haan en vervolgens moest Tim Orlowski tot tweemaal toe evenveel schoten van Elwin Spoel pareren. Door slecht en warrig fluiten van scheidsrechter Wildeboer raakten de Rijnsburgsers ook geïrriteerd. In een fase dat Barendrecht meer druk ging zetten en de Rijnsburgse verdediging onrustig voetbalde werd halverwege de eerste helft de openingstreffer gescoord. Ramon Barendregt werd met een steekpass van Jermaine Sandvliet weggestuurd. Na een goede balaanname kon hij uithalen op het Rijnsburgse doel en Tim Orlowski passeren: 1-0.

Rijnsburgse Boys moest nu op zoek naar de gelijkmaker maar dat ging niet echt overtuigend. Het leverde voor de rust vier mogelijkheden op. Na een vrije trap van Peter Freke miste een kopbal van Erwin van der Lugt de nodige kracht, een vrije trap van Djuric Ascencion ging via de Barendrechtse muur over (dit leverde wel de eerste en enige corner in de eerste helft op), een ingooi van  Raymond Kolder kwam uiteindelijk voor de voeten van Martijn Gootjes die de bal met te weinig kracht in de handen van de keeper schoot en Martin de Haan besloot maar eens een keer uit te halen en deed dat rakelings naast de paal.

In de rust werden de broers Freke vervangen door Menno van Roosmalen en Dick Zwarthoed. Wat Ted Verdonkschot betreft kwam echter het hele elftal, op Danny van der Vijver na, in aanmerking voor een wissel… Rijnsburgse Boys leek de tweede helft beter te gaan voetballen met meer overleg en druk maar dat was slechts van korte duur. De eerste kans was echter voor de tegenstander. Ramon Barendregt werd, net als in de eerste helft, weer knap aangespeeld, dook in het gat in de Rijnsburgse defensie en kon alleen op Tim Orlowski afstormen. Omdat hij de bal te ver voor zich uitspeelde kon de Rijnsburg-goalie een grotere achterstand voorkomen.
Rijnsburgse Boys bleek echter volkomen onmachtig om het Barendrecht echt lastig te maken. Net als in de eerste helft kwam wel een verre ingooi van Raymond Kolder voor de voeten van Martijn Gootjes die van dichtbij overschoot. In een wedstrijd waar geen uitgespeelde kans gecreëerd kon worden, zag je het geloof in een goede uitslag langzaam maar zeker helemaal wegvloeien. Een speler a-la Joost Kuhlmann had wellicht iets extra’s kunnen brengen maar die is er pas volgend seizoen bij…
Alleen uit standaardsituaties kon iets, dat op dreiging zou kunnen lijken, ontstaan. Bijvoorbeeld vijf minuten voor het einde van de wedstrijd na de enige Rijnsburgse corner uit de tweede heft toen een achterwaartse kopbal van Martijn Gootjes door Pacho Makaya van de lijn werd gehaald.

Barendrecht leunde met de voorsprong op zak vrij gemakkelijk achterover en kwam er uit op de momenten dat het kon. Vijf minuten na zijn invalbeurt werd Niels Rooders op links aangespeeld en haalde vlak voor het einde van de officiële speeltijd hard en doeltreffend uit: 2-0. In blessuretijd mocht Menno van Roosmalen met een kopbal proberen iets terug te doen maar ook dat liep op niets uit.

Het woord trilogie, dat voor het eerst een plekje kon gaan krijgen in het Rijnsburgse Boys-woordenboek, kan voorlopig voor drie jaar weer worden vergeten. Twee opeenvolgende jaren kampioen worden en in de finish van een aansluitende derde titel struikelen is erg jammer maar is door weinig clubs voor gedaan! Alle aandacht gaat nu uit naar de districtsbeker en eventueel zelfs de landelijke beker. Wellicht zijn de resterende drie competitiewedstrijden een goede mogelijkheid om de ploeg voor de bekerwedstrijden te scherpen. Aan het eind van het bekeravontuur wacht zelfs de wedstrijd om de supercup en daar heeft Rijnsburgse Boys nog geen beker van in de kast staan. Het seizoen is dus nog lang niet over!

Barendrecht – Rijnsburgse Boys 2-0 (1-0)
22: Ramon Barendregt: 1-0; 88: Niels Rooders 2-0.

Scheidsrechter: Wildeboer
Toeschouwers: 1.000

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Van der Lugt

Opstelling Barendrecht: Van Zwieteren, Almeida, Lodder, Makaya, De Borst, De Ronde (84: Vermunt), Tabbers (83: Rooders), Kroon, Barendregt, Sandvliet, Spoel
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van der Lugt, Bart Freke (46: Van Roosmalen), Bouma, Peter Freke (46: Zwarthoed), Van der Vijver, Kolder, Gootjes, Den Haan (62: Biekman) en Ascencion