Rijnsburgse Boys zeer degelijk uit de startblokken

Evenals vorige week in de bekerwedstrijd tegen DESK werd de score geopend door de dit seizoen aangetrokken verdediger Bennie van Noord. Al in de vijfde minuut kopte hij van dichtbij raak na een vrije trap van Bart Freke die vanaf de linkerkant voor de goal van A.S.W.H. werd voorgekopt. De van Cambuur Leeuwarden overgekomen verdediger komt met name bij standaardsituaties veelvuldig mee naar voren en blijkt met name met het hoofd voor gevaar te kunnen zorgen. Met de luxe van de vroege voorsprong nam Rijnsburgse Boys wat gas terug en begon een fase waarin beide ploegen elkaar wat aan het aftasten waren. Zoals verwacht in een openingswedstrijd werd er door beide ploegen niet al teveel risico genomen en het gevolg hiervan was dat er door beide elftallen onnodig balverlies op het middenveld werd geleden.

Bennie van Noord kopt van dichtbij raak, 0-1 (foto Hans Oudwater)

Ondanks de achterstand van A.S.W.H. kwam de ploeg tot geen enkele fatsoenlijke aanval  in de gehele eerste helft. In de 27e minuut werd een lange bal naar spits Sander Molenaar door hem tot op hoogte van penaltystip teruggekopt, maar er stond geen enkele medespeler van hem om ook maar iets met deze bal te doen. Rijnsburgse Boys kwam ook niet echt tot grote kansen in het eerste halfuur en met name Martijn Gootjes had het lastig. Na drie keer te zijn opgelapt door verzorger Henk Jan den Haan, werd hij noodgedwongen naar de kant gehaald en vervangen door Djuric Ascencion. Gootjes heeft aan het korte meespelen in deze wedstrijd overigens wel een gele kaart overgehouden. Hij was de eerste die er één ontving van scheidsrechter Van de Ketterij die nogal scheutig was met in totaal zeven gele kaarten, waarvan één gegeven aan onze trainer Ted Verdonkschot wegens (terecht) commentaar op de leiding.

Met het inbrengen van Ascencion wisten de Boys voor meer gevaar en snelheid voorin te zorgen. Met name Richal Leitoe wist met zijn snelheid voor dreiging te zorgen, vooral in de 38e minuut toen hij door de verdediging heen wist te komen, maar werd teruggefloten wegens vermeend buitenspel. Gezien de reactie van de geel-zwarte bank, werd dit niet door iedereen als zodanig geïnterpreteerd. Nog geen minuut later echter had Leitoe de voorsprong kunnen en moeten verdubbelen. Met alleen nog doelman Van der Belt voor zich, had hij de hoek voor het uitkiezen, maar koos hij voor een verre lob die te hoog was om tegen de touwen te belanden.

Martijn Gootjes ligt aangeslagen op de grasmat (foto Hans Oudwater)

Na rust beginnen beide ploegen iets agressiever en dit levert, naast enkele doelpogingen, ook de nodige kaarten op. Aan Rijnsburg-zijde werden Joost Kuhlmann (te hoog geheven been) en Danny van der Vijver (te hard inkomen) in de administratie van de arbiter opgenomen. De Boys kregen nog kansen via Peter Freke met een hard schot in de korte hoek, maar een goede redding van de keeper voorkwam een doelpunt en een aanval van Richal Leitoe en Joost Kuhlmann waarbij eerstgenoemde verzuimde om de bal naar de laatstgenoemde te spelen en er alleen een slap rollertje resteerde. Namens A.S.W.H. leverde Ferry van Lare nog een afstandsschot, maar hiervoor hoefde Tim Orlowski niet in actie te komen.

Gedurende de tweede helft bleef het beeld van de wedstrijd redelijk hetzelfde. Er waren wat mogelijkheden voor Rijnsburg tegen de onzorgvuldig spelende gastheren. Raymond Kolder zag zijn inzet voor langs gaan, Joost Kuhlmann liep zich vast op de doelman. Een klein kwartier voor tijd kon Rijnsburgse Boys de wedstrijd op slot gooien middels een strafschop. Deze was door Van de Ketterij gegeven nadat de doorgebroken Richal Leitoe in de zestien uit balans was gebracht. Peter Freke deed wat er van hem werd verwacht en tekende via de strafschop voor de 0-2.

Peter Freke neemt de penalty en scoort de 0-2 (foto Hans Oudwater)

De laatste tien minuten had A.S.W.H. eigenlijk met tien man moeten spelen, nadat de boomlange invaller Louis van Kleef zonder bal in de buurt een tik in het gezicht van Bennie van Noord gaf. De scheidsrechter had dit echter niet waargenomen en dus bleven er 22 spelers op het veld staan. De beste kans op de 0-3 komt op naam van Danny van der Vijver. Een minuut voor tijd kopte hij de bal tegen de binnenkant van de paal, maar de bal verdween er aan de verkeerde kant van het doel weer uit.

Al met al is Rijnsburg dus goed aan het nieuwe seizoen begonnen. Benieuwd of Tim Olowski na afloop nog onder de douche is gegaan, want hij heeft de hele wedstrijd geen echte redding hoeven te verrichten en kan tevreden zijn met een dergelijke achterhoede voor zich. De goede eindpass en de scherpte voorin waren nog niet helemaal op orde, maar feit is dat het elftal staat als een huis, volwassen oogt en niets heeft weggegeven. Het elftal van Ted Verdonkschot heeft de eerste klap uitgedeeld en die is ook in het euro-tijdperk nog altijd een daalder waard.

A.S.W.H. –Rijnsburgse Boys: 0-2 (0-1)
05) Bennie van Noord 0-1; 78) Peter Freke (strafschop) 0-2

Gele kaarten A.S.W.H.: Ivar Eltenberg/ Jacob van der Belt/ Sander Molenaar
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Martijn Gootjes/ Danny van der Vijver/ Joost Kuhlmann/ Ted Verdonkschot

Scheidsrechter: Van de Ketterij
Toeschouwers: 900

Opstelling A.S.W.H.: Van der Belt, Vereecken, Van Dalen, Rijsdijk (46: Leons), Eltenberg, Van Lare, Schep, Knüppe (63: Van de Waal), Petrov, De Jong, Molenaar (75: Van Kleef)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke, Van der Vijver, Kolder, Gootjes (29: Ascencion), Kuhlmann, Leitoe (90+1: Cairo)