Rijnsburgse Boys wint van SC Woerden

Net als vorig jaar is Rijnsburgse Boys ook dit seizoen in de poule van de districtsbeker ingedeeld bij SC Woerden. En net als vorig jaar had Rijnsburgse Boys ook nu tegen de zondageersteklasser zijn dag niet. Eigenlijk is dit nog te voorzichtig uitgedrukt: het was gewoon een slechte wedstrijd die we maar zo snel mogelijk moeten vergeten. Leek er vorig jaar nog een stunt in te zitten (tien minuten voor tijd kwamen de Woerdenaren op de Middelmors op voorsprong om het vervolgens toch nog weg te geven met 3-1); dit jaar kwam de Rijnsburgse 0-2 overwinning (met in beide helften één goal) veel regelmatiger tot stand maar daar is alles wel mee gezegd.

Afgelopen mei wist SC Woerden op de laatste speeldag van het seizoen, op het veld van de directe concurrent, de koploper (Nieuwerkerk) te verslaan. SC Woerden schreef daarmee geschiedenis want voor het eerst was er een zondageersteklasser in deze plaats. Ted Verdonkschot had al voorspeld dat het tegen de kersverse promovendus best lastig zou kunnen worden. En dat kwam ook uit. De ploeg gaf goed tegenpartij aan de regerend bekerkampioen. Zoals te verwachten lag het initiatief bij Rijnsburgse Boys. In het eerste kwartier van de wedstrijd deden twee Rijnsburgers beide tweemaal een poging om de score te openen. Bennie van Noord schoot al heel vroeg in de wedstrijd over het doel om vervolgens iets later zijn doeltreffende kopbal te zien worden afgekeurd wegens een duwfout. Vervolgens waren er twee doelpogingen van Danny van der Vijver die geen doel troffen.

Ook Rodney Cairo, voor het eerst in een officiële wedstrijd gestart in de basis, kon met twee individuele acties, waarmee hij voor zichzelf een behoorlijke vrijheid om te scoren creëerde, niet de ban breken. Tussen deze acties door kreeg het counterende Woerden ook twee snel en slim uitgespeelde mogelijkheden voor de openingsgoal. Rory van Rees schoot echter over en Marcel Pietersen zag zijn schot worden gekeerd door keeper Martijn Zwaan. Een verdedigingsfout van Woerden, tien minuten voor de rust, moest er aan te pas komen om een Rijnsburgse voorsprong op het scorebord te krijgen. Richal Leitoe wist er slim van te profiteren en kon de bal in de linkerbenedenhoek schieten: 0-1. Op slag van rust stuurde Rodney Cairo met een diepe bal Richal Leitoe opnieuw richting het doel maar nu schoot de doelpuntmaker naast.

In de tweede helft zakte de wedstrijd helemaal weg. Natuurlijk heb je (meestal) voor een aantrekkelijke wedstrijd twee voetballende ploegen nodig maar wanneer er één volop verdedigt en de ander niet bij machte is om er (op welke wijze dan ook) door te komen dan houdt het snel op. Pas na een kwartier spelen in de tweede helft was er, na een typische (tegendraadse) kopbal van Martijn Gootjes die de deklat raakte, weer eens sprake van enige opwinding. Twee minuten later zorgden twee invallers voor de verdubbeling van de voorsprong. Joost Kuhlmann behield het overzicht en legde bal keurig terug op Niels Hogewoning die uiterst beheerst de 0-2 in het doel schoot.

In het laatste gedeelte van de wedstrijd kroop Woerden iets meer uit haar schulp maar werd eigenlijk niet echt gevaarlijk. Met de ontstane ruimte werd door Rijnsburgse Boys niet veel gedaan. Wel waren er nog twee kansen om de voorsprong te vergroten. Nadat Rodney Cairo zwaar was gehinderd in de zestien door Bas Bakker (die daarvoor geel kreeg) kon scheidsrechter Sinke niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Waarschijnlijk kenmerkend voor het gebrek aan scherpte bij de gehele ploeg schoot de altijd zo trefzekere Peter Freke (de derde invaller in de tweede helft) de bal niet in de uiterste hoek. De bal was dus een gemakkelijke prooi voor keeper Marvin Kempers. De terugkerende bal kon ook niet door Martijn Gootjes worden afgerond die vervolgens met ongelofelijk veel agressie de bal maar tegen de reclameborden schoot. Het was een veelzeggende actie… Een enorme poeier van Richal Leitoe ging vlak voor tijd net over de kruising. De enige mogelijkheid van Woerden in de tweede helft ontstond na een voorzet van Richard Pietersen maar Niels Hogewoning zorgde voor opruiming. Dat twee minuten voor tijd de eerste Rijnsburgse corner uit de tweede helft genomen kon worden (terwijl in de eerste helft in de eerste tien minuten de enige twee corners werden genomen) zegt waarschijnlijk genoeg…

Door de povere overwinning neemt Rijnsburgse Boys de leiding in de poule. Nadat de komende dagen VVSB haar thuiswedstrijden tegen Gouda (donderdag) en SC Woerden (zondag) heeft afgewerkt is het voor Rijnsburgse Boys duidelijk welk resultaat het volgende week dinsdag in en bij Gouda moet behalen om door te gaan naar de knock-outfase in de districtsbekercompetitie. Wellicht moeten we dan constateren dat Rijnsburgse Boys op het (vijf jaar oude) schitterende complex van SC Woerden verzuimd heeft om de score flink op te voeren. In ieder geval heeft Rijnsburgse Boys wel alles in eigen hand!

SC Woerden – Rijnsburgse Boys:  0-2 (0-1)

35: Richal Leitoe: 0-1; 63: Niels Hogewoning: 0-2.

Scheidsrechter: Sinke