Rijnsburgse Boys wint strafschoppenfestijn met 0-5

Rijnsburgse Boys begon fel aan de wedstrijd en dit leidde na een minuut tot een goede schotkans voor Raymond Kolder, na een goede één-twee tussen Djuric Ascencion en Joost Kuhlmann. Het geplaatste schot van Kolder ging echter net over de kruising. In de tweede minuut werd Rodney Cairo in de zestien van DOTO tegen de grond gewerkt, maar we zullen niet klagen over het feit dat hier geen strafschop voor werd gegeven. Het baltempo was vanaf de aanvang hoog genoeg om de wedstrijd nooit saai of gezapig te laten worden. Met name de vleugels werden goed bezet en ook benut. DOTO probeerde tot de eerste twee goals eveneens met een hoog baltempo de wedstrijd open te breken. Toch heeft Tim Orlowski eigenlijk de hele wedstrijd geen echte redding hoeven te verrichten. Achterin werd er niets weggegeven en bleef de verdediging in de discipline spelen. De beste kans voor DOTO was in de 19e minuut toen een schot van verdediger Paul Hoekstra net voor langs ging. Daarvoor waren er voor Rijnsburg nog mogelijkheden via Bart Freke (hoge bal, maar gemakkelijk gepakt door de doelman) en Joost Kuhlmann, maar zijn inzet werd tot corner verwerkt.

Het attente doorgaan van Rodney Cairo resulteert in een goal (foto Hans Oudwater)

Na een half uur spelen werd de eerste strafschop toegekend aan Rijnsburg. Bij een voorzet vanaf rechts werd Joost Kuhlmann dusdanig naar de grond getrokken, zodat de mogelijkheid tot koppen hem ontnomen werd. Peter Freke benutte de penalty door de bal in de rechterhoek achter doelman De Ligt te plaatsen: 0-1. Vlak voor het nemen van de strafschop kreeg DOTO-speler Hoogendoorn nog een gele kaart wegens commentaar op de leiding. Dit was de enige speler die tot aan dat moment al een gele prent had gezien, dus kon hij met zijn tweede gele kaart koers zetten naar de kleedkamer. Drie minuten later leek Rijnsburg al te profiteren van de man-meer-situatie. Na het zoveelste hectische moment voor het doel van DOTO, was het Rodney Cairo, die een goede wedstrijd speelde, die attent doorging en van dichtbij de bal hoog in het dak van het doel schoot: 0-2. Hiermee was in drie minuten tijd een 2-0 voorsprong bewerkstelligd en speelde DOTO nog met tien man. Uiteraard was hierdoor de wedstrijd eigenlijk al gespeeld, hoewel voor een enkeling wellicht nog de 0-4 voorsprong van vorig seizoen door het hoofd speelde.

Als DOTO na rust nog een serieuze intentie had wat van de wedstrijd te maken, dan duurde dit niet langer dan één minuut. Na een mooie steekpass van Joost Kuhlmann op invaller Richal Leitoe (na rust in het veld gekomen voor de licht geblesseerd geraakte Rodney Cairo) werd deze onreglementair tegen de grond gewerkt en was de tweede strafschop een feit. Wederom was het Peter Freke die in de rechterhoek raak schoot: 0-3. Drie minuten later was het alweer raak. Na een typische Joost Kuhlmann-rush, werd de lange aanvaller van Rijnsburg door DOTO-verdediger Pires Fonseca afgestopt en weer wees scheidsrechter Van de Kerkhof naar de witte strafschopstip. Voor de verandering koos Peter Freke ditmaal de linkerhoek: 0-4. Hij krikt hiermee zijn doelpuntensaldo in competitieverband op tot acht en is hiermee voor Rijnsburg topscorer. In totaal (dus inclusief bekerwedstrijden) voert Danny van der Vijver de ranglijst nog aan met negen treffers. Bijna had Peter Freke zijn vierde goal gemaakt. In de 55e minuut werd een goed schot van de middenvelder via de onderkant van de lat en een verdediger van DOTO op miraculeuze manier uit het doel gehouden. Kort daarna was er nog een kans voor Javier Brouwer van DOTO, maar hij schoot over. Deze Brouwer bleek één van de betere voetballers van DOTO, maar werd toch een aantal minuten later gewisseld, net als Peter Freke met het oog op eventuele schorsingen. Voor hem kwam Dick Zwarthoed in de plaats.

Richal Leitoe wordt tegen de grond gewerkt met een penalty als gevolg (foto Hans Oudwater)

Het volgende opmerkelijke moment kwam (letterlijk) van de hand van DOTO-speler Pires Fonseca. Na al een gele kaart te hebben gekregen bij de derde pingel, blokte hij, ter hoogte van de middenlijn als een volleerde volleyballer aan het net, de bal met zijn hand en dus kon ook hij met een tweede gele kaart vertrekken. Tegen negen man kreeg Rijnsburgse Boys nog wel de nodige kansen, maar van echt overlopen van de tegenstander was geen sprake. Misschien kwam dit ook door de ruime voorsprong. Kansen waren er nog voor Richal Leitoe, die zijn voorzet voor de doellijn langs zag gaan en kort daarna een schot van Joost Kuhlmann uit de rebound die van de doellijn werd gehouden door een verdediger.

Peter Freke maakt zijn naam als Penaltykiller waar (foto Hans Oudwater)

In het laatste kwartier had Bart Freke tot twee keer toe de 0-5 op de schoen. Na twee mooie schoten van afstand, de eerste hard en geplaatst, de tweede subtiel en geplaatst, kon doelman De Ligt twee even fraaie reddingen maken. Een doelman die vier keer een strafschop achter hem in het doel ziet verdwijnen, is dit ook wel gegund.  Ook was er nog een mooie actie van Djuric Ascencion wat bijna in een doelpunt resulteerde. Na een aantal wat mindere wedstrijden, speelde ook hij weer een goede wedstrijd.

Dennis Groot scoort zijn eerste officiële doelpunt in 147 competitiewedstrijden (foto Hans Oudwater)

De eerste drie penalty’s waren terecht, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niet alle scheidsrechter ze gegeven zouden hebben. De vierde strafschop was in ieder geval duidelijk geen strafschop. Verdediger Dennis Groot, die bij één van de laatste aanvallen van de middag mee naar voren was, struikelde in zijn enthousiastheid over de bal. Omdat de scheidsrechter niet anders meer gewend was, werd ook hiervoor, ontrecht dus, een strafschop gegeven. Peter Freke zat al op de bank en dus mocht Dennis Groot voor zelf zijn eerste doelpunt in de competitie gaan. Dit lukte, al was hiervoor niet alleen de hulp van de scheidsrechter nodig, maar ook die van de paal. Via de binnenkant van de paal werd de strafschop benut: 0-5. Naar verluidt heeft hem dit in ieder geval € 200 als gevolg van een weddenschap opgeleverd.

Volgende week de inhaalwedstrijd tegen Ter Leede in Sassenheim.

DOTO – Rijnsburgse Boys: 0-5 (0-2)
30)  Peter Freke (strafschop)  1-0
33)  Rodney Cairo    0-2
46)  Peter Freke (strafschop)  0-3
49)  Peter Freke (strafschop)  0-4
89)  Dennis Groot (strafschop)  0-5

Gele kaarten DOTO: Jaco de Ligt
Rode kaarten DOTO: Boudy Hoogendoorn (2xg), Octavio Pires Fonseca (2xg)