outhands

Rijnsburgse Boys wint

Het is duidelijk met welke bedoelingen Rijnsburgse Boys het viaduct over de N206 is overgestoken. De ploeg gaat voor de volle winst en geeft in de eerste minuten gelijk een visitekaartje af. Een scherpevoorzet van Kolder vanaf de linkervleugel wordt door Jim Nederhand gepareerd waarbij de bal net aan de voeten van Resham Sardar voorbij stuitert. Een knappe kopbal van Danny van der Vijver, een vrije trap van Bennie van Noord van een meter of 40, Nederhand raakt aardig ingespeeld en weet alle ballen te keren. Het eerste wapenfeit van Katwijk doet zich in de10e minuut voor wanneer Bas Ent een schot vlak boven de lat en nog veel verder boven Tim Orlowski ziet belanden. Nadat Leitoe met buitenkant rechts naast schiet is het dezelfde Ent die in het strafschopgebied per ongeluk op de bal stapt waardoor ook hij een kans om zeep helpt. Orlowski lag op datzelfde moment al op de grond. Ent die ook weet dat drie maal scheepsrechts is doet nog een laatste poging om de stand in het eerste kwartier om te buigen. Maar zijn schot van grote afstand gaat recht op Orlowski af.


Danny van der Vijver in actie (foto Hans Heemskerk)

In de 17e minuut krijgt Resham Sardar een goede kans de score te openen. Danny van der Vijver stuurt Leitoe op rechts de diepte in. Zijn voorzet vanaf de rand van het strafschopgebied passeert Kuhlmann en belandt bij Sardar. Zijn handling is te traag – of hij wordt goed verdedigd. Want ook dat laatste kan zomaar het geval zijn, met Hensen en Tuinfort heeft Katwijk een paar uitstekende vleugelverdedigers in huis die nauwelijks iets weggeven. Over en weer doen zich vervolgens mogelijkheden voor waarbij de actie in het algemeen op grote afstand van het doel plaatsvindt. Na een half uur spelen moet Dennis Groot het veld met een teenblessure verlaten. Jos van Beuningen is zijn vervangen die de lastige taak heeft de in vorm zijnde Bas Ent af te stoppen. De eerste bal is voor Van Beuningen die daarna Ent goed in zijn broekzak weet te houden. Ook voordat de thee ingeschonken gaat worden krijgt Rijnsburgse Boys nog een paar aardige mogelijkheden. Eerst is het Joost Kuhlmann die in het strafschopgebied de bal te degelijk onder controle wil krijgen. Oosterlee geeft vanaf de bank nog eens aan hoe hij het hebben wil: “Je bent in de zestien, Joost. Boem!” Vervolgens is het een Rijnsburgse aanval die over veel schijven op het hoofd van Arends terechts komt. Die kopt bijna in eigen doel maar Jim Nederhand weet wel beter.


Jos van Beuningen vervangt de geblesseerd geraakte Dennis Groot (foto Hans Heemskerk)

In de eerste helft wil Rijnsburgse Boys met de wind in de rug nog wel eens de lange bal hanteren. Vriend en vijand vraagt zich af welk spelletje er in de tweede helft gespeeld gaat worden. Wie verwacht dat Katwijk met het windvoordeel nu het Rijnsburgse doel gaat belagen komt bedrogen uit. Met name Peter Freke blijkt een motor op het middenveld te zijn. Vlak na rust steekt hij het halve veld over maar komt zijn pass niet bij Sardar aan. Even later wordt een schot van zijn pantoffel gestopt door Nederhand waarbij de assist dit keer volledig op naam van de wind geschreven mag worden. Rijnsburg speelt grotendeels op de helft van Katwijk dat er met de wind in de rug in deze fase van de wedstrijd maar niet in slaagt het doel van Orlowski te benaderen. Joost Kuhlmann krijgt met nog een half uur te spelen via Peter Freke en Resham Sardar de ultieme kans op 0-1. Maar juist nu hij een keer niet vastgehouden wordt, lukt het hem niet anders dan een rollertje te produceren. Met een pegel van 20 meter afstand van de voet van Marcel Huisman als onderbreking op de Rijnsburgse aanvallen is het Leitoe die vanaf de linkerkant de diepte in wordt gestuurd. Zijn voorzet biedt Kuhlmann een fraai kans vrijstaand in te koppen. Maar dat doet hij op een manier waarvan Nederhand niet echt onder de indruk raakt. Even later biedt diezelfde Leitoe vanaf de rechterzijde André van Egmond de kans om raak te schieten. Maar zijn poging verdwijnt jammerlijk aan de verkeerde kant van de paal. Niet alleen qua doelpunten blijft de score in evenwicht, als Raymond Kolder na een ietwat onbesuisde actie geel krijgt, wordt ook op dat punt de stand gelijk getrokken. Voor Kolder is het naar eigen zeggen pas z’n tweede gele kaart in zijn loopbaan voor een fysieke overtreding. Al die andere kaarten werden voor kwebbelen gegeven.


Richal Leitoe schuift koelbloedig de bal langs Nederhand, 0-1 (foto Hans Heemskerk) 

Beide ploegen proberen een verzorgd spel op de grasmat te leggen, respecteren elkaar ook fysiek en ook het arbitrale trio heeft weinig moeite de wedstrijd in goede banen te leiden. Maar zoals wel vaker op Katwijks grondgebied kan het aan het eind van een wedstrijd nog wel eens spoken. Drie minuten voor tijd ontploft de Katwijkse bank bijna wanneer een aanvalsactie van de Oranjehemden in de persoon van Huisman teruggefloten wordt wegens buitenspel. Het besluit te vlaggen wordt door de gasheren nogal in twijfel getrokken. Daarna is het Rijnsburgse Boys wat nog tweemaal het heft in handen neemt. Een overtreding van Tuinfort leidt tot een door Peter Freke laag ingeschoten vrije trap. De kluts die er op volgt leidt niet tot een doelpunt maar tot een tegenaanval. De wordt echter afgeslagen met een vrije trap als gevolg. Het is wederom Peter Freke die diep een medespeler weet te bereiken. In het duel om de bal struikelt Hensen en weet Richal Leitoe de weg naar het doel vrij. Koelbloedig schuift hij de bal langs Nederhand en rolt de bal binnen. Op de stopwacht staat 93:08 en ruim 2 minuten later is de 4e seizoensoverwinning een feit.


Genoeg reden tot juichen bij Jelle Bouma, Richal Leitoe en Bennie van Noord (foto Hans Heemskerk) 

Matchwinnaar Letoe noemt het na afloop een drieletterwoord-wedstrijd maar realiseert zich ook dat zijn laatste actie van de wedstrijd wel een hele belangrijke voor de club was. Niek Oosterlee gaf naderhand aan waarom hij juist Leitoe had laten staan en niet ging wisselen. Juist omdat het een relatief open wedstrijd was verwachtte hij aan het eind van de match steeds groter wordende ruimtes. En een speler als Leitoe weet daar goed gebruik van te maken. Omdat de beslissende actie zich ter hoogte van de Rijnsburger bank afspeelde weet Oosterlee ook zeker: “Leitoe maakte absoluut geen overtreding. Henson hing aan Leitoe en verloor een duel zoals die er tussen aanvaller en verdediger veelvuldig zijn”. Oosterlee toonde zich verder dan ook een tevreden man. “Gelet op de voorsprong van Capelle is het zaak nu wel bij te blijven. Ook zij krijgen hun dipje nog wel en dan moeten wij klaar staan om aan te haken.”

Katwijk – Rijnsburgse Boys: 1-0 (0-0)
90+3 Richal Leitoe 1-0

Gele kaart Katwijk: Hensen, Ent
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Kuhlmann, Kolder

Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort
Toeschouwers:  2.200

Opstelling Katwijk: Nederhand, Tuinfort, Arends (81. Cieremans), Van Ommeren, Hensen, Van Dam, Huisman, Groen (83. Mulder), Ent, Jonker en Lammers (68. Van der Poel)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot (30. Van Beuningen), Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke, Kolder, Van der Vijver, Leitoe, Kuhlmann en Sardar (66. Van Egmond)