Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Noordwijk 1-1 (0-0)

Rijnsburgse Boys wil wel maar is niet doeltreffend genoeg
“Een terecht gelijkspel maar we laten wel weer twee punten liggen”. Doeltreffender kon Niek Oosterlee het gelijkspel tegen Noordwijk niet samenvatten. Vanaf de bank had de technische staf zeven kansen voor het eigen team weten te noteren tegenover één mogelijkheid voor de bezoekers. Op zich niets nieuws onder de zon want voor een deel was deze wedstrijd een herhaling van vorig seizoen. Ook toen kwam Noordwijk op voorsprong en wist die te verdedigden totdat het met een man minder kwam te spelen. Ook toen was het Ronald Breinburg die vlak voor tijd koppend de gelijkmaker achter doelman Mustafa Amezrine wist te werken. Voor aanvang van de wedstrijd draait de speaker een cd van Guus Meeuwis. “Geef mij het gevoel, dat ik er weer bij hoor voortaan”. Die cd mag voorlopig weer terug in het archief.
Wie Rijnsburgse Boys afgelopen woensdag tegen Roda JC ten strijde zag trekken moet haast de conclusie getrokken hebben dat de Rijnsburgers in de verkeerde competitie ingedeeld zijn. Maar waar Kevin Winter cs in de bekerstrijd haast moeiteloos met de eredivisionist meespeelden, zo moeizaam gingen de Uien van start in een reguliere competitiewedstrijd. Ondanks een optisch veldoverwicht gebeurt er pas na een kwartier spelen echt iets wanneer Martin van Eeuwijk door de Noordwijkse defensie heen slingert en vervolgens onderuit gaat. Maar de scheidsrechter constateert terecht dat er geen contact tussen verdediger en aanvaller was zodat de bal niet op de stip gaat. Daarvoor was het met name Benito Olenski geweest die opkomend vanaf de rechtervleugel probeerde Raily Ignacio in stelling te brengen. Maar verder dan een te beheerste inzet met de binnenkant voet kwam de spits niet. Noordwijk stelt daar in dezelfde tijd een schot voorlangs van Mohammed Faouzi tegenover. Maar dat mag nauwelijks een kans genoemd worden.
Die kwalificatie geldt wel voor de mogelijkheid die Danny van der Vijver halverwege de eerste helft geboden wordt. Op aangeven van Marvin Wijks maait de anders zo doeltreffende middenvelder jammerlijk over de bal heen en wordt de inzet van Raily Ignacio vervolgens in een reflex door Mohammed Amezrine gekeerd. In de rebound gaat de bal op drie meter van het doel hoog over en naast. Even later bewijst Rob Zandbergen aan een goede serie wedstrijden bezig te zijn door Mohammed Faouzi een vrije doorgang richting Richard van Nieuwkoop te beletten. Het foute ballen feest gaat nog even verder en beide ploegen hebben moeite met het vinden van een ploeggenoot. Minimaal eenmaal vormt Strooker een uitzondering op de regel en stuurt Ignacio de diepte in. Zijn inzet wordt wederom gekeerd door de Noordwijkse goalie die de bal weer recht het veld in ziet gaan. Maar ziet tot zijn opluchting tevens geen opkomende Rijnsburgs in beeld komen.
Het startschot in de tweede helft is van Danny van der Vijver die na doorkoppen van Raily Ignacio vlak naast schiet. De buitenspelval die Noordwijk vervolgens hanteert klapt keer op keer op tijd open zodat de thuisclub nauwelijks in de buurt van het vijandelijk doel kan komen. Dat lukt wel wanneer er 60 gespeelde minuten op het scorebord staan. Van den Boogaart haalt uit en wordt vervolgens zelf door Maurits Splinter onderuit gehaald. Een buitenkansje op afstand voor Ivo Rottine die zijn vrije trap fraai door Mustafa Amezrine uit de benedenhoek geranseld ziet worden. In ijshockeytermen heet het dan dat een warm geschoten keeper nauwelijks meer te passeren is. En daar lijkt in het geval van Amezrine ook sprake van.
Alhoewel het hem even later wel erg gemakkelijk wordt gemaakt. Mark van den Boogaart stuurt Martin van Eeuwijk over rechts de diepte in. Zijn voorzet bereikt de vrijstaande Marvin Wijks die recht voor het doel slap inschiet. Ook vanmiddag geldt de eeuwenoude voetbalwet weer. Wie zelf niet weet te scoren loopt een achterstand op. Want als drie voetballers vechten om een bal loopt de vierde er mee heen. Het matig verdedigen aan Rijnsburgse zijde wordt door Stefano Goncalves afgestraft door de bal in de kruising te jagen: 0-1. Rijnsburgse Boys heeft vervolgens het geluk dat Noordwijk zichzelf in de persoon van Richard Blonk in de problemen brengt. Met al geel op zak begaat hij een opzichtige overtreding op Martin van Eeuwijk en mag na een tweede gele kaart met rood gaan douchen.
Niek Oosterlee reageert gelijk door Jeffrey Koemans en Ronald Breinburg in te brengen waarbij de laatste als extra spits aan het front wordt gepositioneerd. Het verhoogt de druk op de Noordwijkse defensie maar verder dan schoten van Breinburg en Olenski komt het niet, de doelman vormt een te groot sta in de weg. Met nog tien minuten op de klok wordt het aantal Rijnsburgse verdedigers in de verdediging teruggebracht tot twee wanneer na Ivo Rottine ook Benito Olenski “opgeofferd” wordt voor nog meer aanvullende impulsen via Javier Martina. Beide coaches zijn druk langs de zijlijn in de weer en het is duidelijk dat hun belangen tegengesteld zijn. Het is voor Noordwijk pompen of verzuipen, vrouwen en kinderen eerst. Rijnsburg lijkt daarbij een laatste reddingsboei toegeworpen te krijgen wanneer in de 90e minuut op advies van de assistent grensrechter een vrije trap op achttien meter van het doel toegekend wordt. Het is wellicht de compensatie voor een eerdere handsbal in het Noordwijks strafschopgebied die onbestraft blijft. Van Eeuwijk weet de bal goed over de muur te krullen maar hoort zijn inzet tegen de lat spatten. Als het dan tegen zit dan zit het ook goed tegen.
Met de moed der wanhoop zet Rijnsburgse Boys nog eenmaal druk. Het is invaller Jeffrey Koemans die vanaf de linkervleugel al een aantal goede voorzetten voor zijn rekening had genomen die nogmaals voorgeeft. Ditmaal is zijn voorzet op tijd en op maat voor Ronald Breinburg die de bal in de rechterbovenhoek kopt, Mustafa Amezrine daarmee voor het eerst deze middag kansloos latend. Niek Oosterlee spreekt na afloop over drie steekwoorden die voor hem kenmerkend voor deze wedstrijd zijn. De verwachte speelwijze van Noordwijk, de onzekerheid die in de ploeg sluipt en het benutten van de kansen. Maar ook hij houdt de moed er in. “We gaan echt wel onze punten pakken”.
Rijnsburgse Boys – Noordwijk 1-1 (0-0)
65. Stefano Goncalves; 90.+1 Ronald Breinburg 1-1
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Ronald Breinburg
Rode kaart Noordwijk: Richard Blonk (2 x geel)
Scheidsrechter: de heer M.A. Roeleveld
Toeschouwers: 1.400
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Olenski (82. Martina), Zandbergen, Rottine (70. Breinburg), Strooker, Winter, Van den Boogaart, Van der Vijver, Wijks (70. Koemans), Ignacio en Van Eeuwijk
Opstelling Noordwijk: Amezrine, Manuputty, Hoogkamer, Akerboom, Brocker, Hoogerwaard, Goncalves (82. James), Blonk, Splinter, Mertens en Faouzi (75. Van Hese)