Rijnsburgse Boys weet weer wat winnen is

Twee keer kwamen de Rijnsburgers zaterdag op voorsprong, maar lukte het Spakenburg om snel weer langszij te komen. De derde keer, een schot van afstand van Peter Freke in de 83e minuut, kwamen de Spakenburgers echter niet meer te boven en dus wonnen de Rijnsburgers met 3-2 van het elftal onder leiding van André Paus.

Joost Kuhlmann ziet zijn schot in het net verdwijnen (foto Hans Heemskerk)

Ondanks de knappe overwinning was trainer Niek Oosterlee na afloop niet op een glimlach te betrappen. De winst op de nummer twee van de ranglijst onderstreepte in zijn optiek vooral het feit dat in de afgelopen twee weken en drie wedstrijden het kampioenschap eigenhandig is vergooid. Terecht verwees de oefenmeester naar de onderlinge duels tussen de top drie en constateerde teleurgesteld dat Rijnsburg hierin zeker niet de mindere was geweest, eerder de bovenliggende partij. Feit is en blijft dat, door de overwinning van IJsselmeervogels, er nu ook geen theoretische kans meer is op een eerste plaats.

Door schorsingen en blessures van Kevin Winter, Raymond Kolder en Dennis Groot waren er basisplaatsen weggelegd voor onder meer Jos van Beuningen, Danny van der Vijver en Mustafa Celen. Ook Martijn Gootjes begon op het kunstgras van Spakenburg. De openingsfase was voor de thuisploeg. Na een eerste poging van Harry Zwarthoed, was het Mustafa Celen die de bal via de borst terug op de eigen doelman moest spelen, voordat Sebastiaan Steur gevaarlijk kon worden. De eerste kans voor de Rijnsburgers doet zich voor na vijf minuten, wanneer Joost Kuhlmann zich goed vrijspeelt, maar vervolgens net te hoog over de goal van Sven Taberima schiet. De veelvuldig aan de bal komende ex-prof van Volendam, Sebastiaan Steur, krijgt even later wederom een mogelijkheid, maar van echte grote kansen is nog altijd geen sprake. Dit geldt ook even later voor een actie van Jeffrey Winter, die na een mooie steekpass van Bart Freke, niet kan profiteren. Een inzet van Salim Amerzgiou wordt door de voet van Tim Orlowski onschadelijk gemaakt.

Jeffrey Winter schuift de bal naar Danny van der Vijver die vervolgens netjes afmaakt (foto Hans Heemskerk)

Na 16 minuten spelen valt de eerste hele grote kans te noteren, ditmaal ook voor de thuisploeg. Uit een hoekschop kan Amerzgiou in alle rust de bal aannemen en op doel schieten. Celen voorkomt echter een voorsprong door de bal ternauwernood op de doellijn tegen te houden. Inmiddels wordt wel duidelijk dat Spakenburg, ondanks dat de ploeg nog volop in de race om het kampioenschap zit, niet echt de mouwen opstroopt en tot het gaatje wil of kan gaan. Misschien komt het door de warme temperaturen of wellicht is ook de pijp van de ploeg van André Paus wat leeg aan raken, zo aan het einde van het seizoen. In ieder geval komen de Rijnsburgers op voorsprong. Met name over rechts ligt een aantal keer de ruimte en het is in de 34e minuut Jeffrey Winter die de bal knap binnen houdt en in de spits Joost Kuhlmann weet te bereiken. Deze doet wat hij moet doen en zorgt voor de 0-1 op het scorebord. Even later is Steur er weer vandoor, maar omringt door louter verdedigers in het geel-zwart en zonder steun van enig teamgenoot, komt de bal niet verder dan het zijnet. Toch zullen de Blauwen snel op gelijke hoogte komen. Vijf minuten na de openingsgoal kan Thijs Houwing door het hart van de defensie doorstoten zonder hierbij, volgens het arbitrale trio, buitenspel te staan en alleen op Orlowksi afgaan. De 1-1 is vervolgens een koud kunstje.

Peter Freke viert zijn doelpunt met de bank van Rijnsburg (foto Hans Heemskerk)

Na rust hebben de Rijnsburgers het betere van het spel. Een mooie inleidende pass van Danny van der Vijver wordt door Winter vakkundig voor de voeten van Gootjes gelegd, maar deze mist jammerlijk. Even later gebeurt Winter hetzelfde na een goede bediening van Van Beuningen. Joost Kuhlmann is het dichtst bij een treffer, maar zijn kopbal uit een corner raakt de binnenkant van de paal. Inmiddels is Kolder binnen de lijnen gebracht voor Resham Sardar, maar zijn optreden zal van korte duur zijn. Na twintig minuten speelt de hamstring van de middenvelder weer op en zal hij weer moeten plaatsnemen op de bank. Peter Freke kan hierdoor zijn opwachting maken. Een achteraf gezien wat ingewikkelde gouden wissel.

In het laatste halfuur kiest trainer Paus voor één op één, want aan een remise heeft Spakenburg niet zoveel. Toch zal Rijnsburg al snel weer toeslaan en de 1-2 aantekenen. Het doelpunt komt op naam van Danny van der Vijver, maar het is Jeffrey Winter die deze goal versiert. Niet buitenspel staande kan de blonde spits er vandaar gaan en kiest niet voor een eigen actie, maar schuift de bal in de voeten van Van der Vijver: 1-2. Lang kunnen de Rijnsburgers niet genieten van de voorsprong, want twee minuten later is het scheidsrechter Van der Roest die een strafschop toekent aan de thuisploeg. Na een mislukte uittrap van Orlowski, is het Bennie van Noord die moet puinruimen, maar hierbij wel Houwing onreglementair tegen de grond werkt. Een pingel en een gele kaart voor Van Noord, die zonder twijfel de beste man van het veld was deze middag, zijn dus het gevolg. Houwing zelf neemt de strafschop en dus staat het weer gelijk: 2-2.

Jeffrey Winter in actie (foto Hans Heemskerk)

Spakenburg laat aanvallend weinig meer zien. Een vrije trap van invaller Ivo Rottinë gaat net over de goal. Rijnsburgse Boys krijgt nog een kans wanneer Winter de bal uit een corner bij de eerste paal laat lopen en doelman Taberima uit positie is, maar een ieder verzuimt om de voet tegen de bal te zetten. Op links kan Gouriye Breinburg passeren, maar Van Noord zet met een uitstekend blok de aanvaller van Spakenburg een voet dwars.

Wanneer Peter Freke inmiddels in het veld is gekomen voor Kolder, zijn er nog zo’n tien minuten te spelen. De kaars lijkt langzaam maar zeker uit te gaan, zeker aan de kant van de thuisploeg. Inmiddels is ook duidelijk dat de Vogels hebben gewonnen, hoewel dit voor de spelers op het veld misschien nog niet bekend is. Een inworp van Jos van Beuningen belandt in 83e minuut in de zestien van Spakenburg en wordt vervolgens weggewerkt. De bal komt echter in de voeten van Peter Freke die eens uithaalt: 3-2. De ontlading bij de spelers is groot na deze derde goal en aan alles is af te lezen dat Blauwen niet meer het heilige vuur in zich hebben om voor een derde keer langszij te komen, wat dus uiteindelijk ook niet gebeurt.

Spakenburg – Rijnsburgse Boys 2-3 (1-1)
34) Joost Kuhlmann 0-1, 39) Thijs Houwing 1-1, 62) Danny van der Vijver 1-2, 64) Thijs Houwing (pen) 2-2, 83) Peter Freke 2-3

Gele kaarten Spakenburg: Ivo Rottinë
Gele kaarten RBB: Bennie van Noord

Scheidsrechter: de heer Van der Roest
Toeschouwers: 1.500

Opstelling Spakenburg:
Taberima/ Rademaker (60: Van den Berg)/ Axwijk/ Bonevacia/ Amerzgiou (69: Rottine)/ Gouriye/ Houwing/ Meye/ Steur/ Woudenberg/ Zwarthoed