Rijnsburgse Boys weet ook dit jaar weer wat winnen is

De burenruzie gaat van start (foto Hans Heemskerk)

De wedstrijd op de eerste zaterdag van februari kent een rommelig begin. Het scorebord staat op 4. als de toeschouwers meer dan de helft van de tijd naar Rydell Tuinfort hebben gekeken. In de eerste minuten van de wedstrijd ligt hij tot twee keer toe met een knieblessure op de hobbelige grasmat van de Middelmors. Het is kenmerkend voor een eerste helft die maar liefst 53 minuten zal gaan duren. Er valt wel eens een speler om en de heren verzorgers zijn niet voor niets aanwezig. Het eerste kwartier van de partij is duidelijk voor Rijnsburg. Het is Rodney Cairo, voor het eerst zonder blindedarm weer in de basis, die via een flipperkastbal bijna de score opent. En even later met een bewust hakje een medespeler probeert vrij te spelen. Dezelfde speler is ook betrokken bij het eerste geplaatste schot op doel. Maar de combinatie met Zwarthoed en Van der Vijver levert niets op. Daar staat een schaarse aanval van Katwijk tegenover. Het schot in de korte hoek van Sahadewsing levert Tim Orlowski een vuile knie op maar meer ook niet. Na een kwartier spelen levert Ascencion een perfecte voorzet op de wreef van Joost Kuhlmann af. Kuhlmann, spelend op de positie van de licht geblesseerde Gootjes, raakt de bal vol maar Nederhand staat op zijn post.

Djuric Ascencion ontfermt zich over de bal (foto Hans Heemskerk)

Vanuit het niets lijken Zwarthoed, Cairo en Van der Vijver dan voor de 1-0 te gaan zorgen. Het supertrio gaat zonder oranjezwarte tegenstand op doelman Nederhand af maar het is de meest scorende Rijnsburger in de persoon van Danny van der Vijver die de trekker niet overhaalt. Het levert alleen een corner op, de vijfde van de wedstrijd op dat moment. Nadat Arie Jonker op het middenveld een stervende zwaan heeft geïmiteerd, is het de eerste corner van Katwijk die bijna resultaat oplevert. Orlowski is op tijd in de linkerbovenhoek om de bal tegen te houden en redt ook in tweede instantie. Even later is het Bennie van Noord die Sahadewsing alleen onreglementair tegen weet te houden. De daarop volgende vrije trap wordt door Huisman op een halve meter afstand van het doel ingeschoten maar ziet vervolgens Orlowski goed opgesteld staan. Het zijn de enige twee echte kansen in de wedstrijd die de Katwijkers weten te creëren. Of, zo mag je het ook stellen, de enige echte mogelijkheden die de Rijnsburgse verdediging weggeeft. Na een partijtje voetvolleybal op de rand van de zestien meter bereikt de bal Joost Kuhlmann. Twee doelpogingen zijn voldoende om de 1-0 aan te laten tekenen. Het doelpunt is niet het resultaat van legio uitgespeelde kansen maar wel het gevolg van constante druk op het doel van Katwijk.

Joost Kuhlmann weet uit een moeilijke hoek toch de bal in het doel te krijgen (foto Hans Heemskerk)

De Rijnsburgse verdediging heeft het meest last van Jerghinio Sahadewsing. De oud-Ajaxied probeert op snelheid en op techniek aanvoerder Dennis Groot te passeren maar zonder doeltreffend resultaat. Scheidsrechter Wildeboer is veelal niet te beroerd alsnog te fluiten wanneer blijkt dat er na een overtreding toch geen voordeel te behalen valt. Zo ook in de 42e minuut wanneer Rijnsburgse Boys een vrije trap mag nemen op de rand van het strafschopgebied. De bal smoort in eerste instantie nog in de muur maar daarna is Bennie van Noord er als de kippen bij om de bal via Nederhof in te tikken: 2-0. Tot aan de rust heeft de arbiter drie gele kaarten nodig om de wedstrijd in bedwang te houden. Het is soms een stevig potje voetbal zonder dat er normen zwaar overschreden worden. Wanneer Cairo in de blessuretijd van de 1e helft geblesseerd buiten de lijnen ligt, wijst Van Ommeren de referee er op dat er doorgespeeld zou kunnen worden. In welke bewoordingen dat gebeurt laat zich raden want Wildeboer trekt resoluut rood voor de Katwijkse verdediger.

Na de thee lijkt het wel of beide ploegen opnieuw aan elkaar moeten wennen. Katwijk speelt ondertussen met 10 man en Rijnsburg heeft toch wat meer ruimte – iets waar het nog niet echt raad mee weet. Tot grote kansen leidt het niet al is Bart Freke – broer Peter is voor deze wedstrijd geschorst – die met een fraai lob de vijandelijke keeper probeert te verschalken en is het Danny van der Vijver die een bal net naast het doel prikt. De ingevallen Leitoe gaat een paar keer langs Hensen maar zijn voorzet bereikt geen medespeler. Ook Ascencion gaat na een afgeslagen corner van Katwijk alleen op avontuur maar leidt schipbreuk. Wanneer Henson weer eens een Rijnsburger voorbij ziet stormen trekt hij even aan de noodrem en ziet geel. Die kaart blijft Bouma bespaart als hij aantoont ook bijna over de kwaliteiten van een kickbokser te beschikken.

In zulke gevallen hebben we altijd nog Tim Orlowski (foto Hans Heemskerk)

Niels Hogewoning denkt één seconde lang een droominvalbeurt te hebben. Daarna ranselt Nederhand zijn keiharde schot alsnog uit de kruising en blijft de marge op 2 doelpunten staan. Ook Bart Freke weet de score niet uit te breiden, zijn inzet stuitert uit een corner via de onderkant van de lat weer het veld in. Aan het eind van de wedstrijd speelt Rijnsburg even een soort kat en muis met de tegenstander. Het eindigt bij de altijd nuttig spelend Kolder die denkt een inlopende collega achter zich te weten maar dat blijkt nu even niet zo. Het zijn trainbare situaties waar het soms wel eens fout gaat. Wat dat betreft toonde Ted Verdonkschot zich na afloop dan ook tevreden. De 2e bal was vaak in Rijnsburgs voordeel, de onderlinge afspraken werden goed nagekomen, de taken prima uitgevoerd.

Na afloop van de wedstrijd loopt keeperstraining Hans Schot de rumoerige kleedkamer in. “Als je wint heb je vrienden” merkt hij op. En over vrienden heeft Schot dit seizoen niet te klagen. Tot dat vriendenteam hoopt Martijn Gootjes ook volgende week weer actief te behoren. Een onwillige buikspier houdt hem al een paar weken rustig. Een geruststellende gedachte daarbij is wel dat er adequate vervanging binnen de selectie is mocht de wedstrijd a.s. zaterdag tegen DOTO toch te vroeg komen.

Rijnsburgse Boys – Katwijk: 2-0 (2-0)
36: Joost Kuhlmann 1-0; 42: Bennie van Noord 2-0

Scheidsrechter: J.W. Wildeboer
Toeschouwers: 2.700

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Van Noord
Gele kaart Katwijk: Arends, Huisman, Hensen
Rode kaart Katwijk: Van Ommeren

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Zwarthoed (82: Hogewoning), Van der Vijver, Kolder, Cairo (59: Leitoe), Kuhlmann (75: Van Roosmalen) en Ascencion
Opstelling Katwijk: Nederhand, Tuinfort, Cieremans, Van Ommeren, Hensen, Groen (69: Holwijn), Blonk, Jonker (73: Mulder), Huisman, Sahadewsing en Arends (59: Van der Poel)