outhands

Rijnsburgse Boys wacht nog een laatste hectische wedstrijd


Voorafgaand aan de wedstrijd ontvangt Bart Freke een bos bloemen van voorzitter Cees Driebergen. Bart speelde onlangs zijn 100ste competitiewedstrijd voor de Uien. (foto Saam de Mooij) 

Tussen de ruim 4.000 toeschouwers zaten ongetwijfeld neutrale voetballiefhebbers die de twee beste amateursclubs van Nederland op dit moment graag tegen elkaar wilden zien voetballen. Het weer was prachtig en de sfeer en ambiance leenden zich er ook voor. Goed voetbal kregen deze toeschouwers niet te zien, maar de spanning en de turbulente slotfase vergoede veel. WKE bleek een zeer geolied blok te zijn met reusachtige voetballers die de lange reis hadden afgelegd om Rijnsburg het voetballen onmogelijk te maken. En het moet worden gezegd: daarin slaagden de kampers wonderwel. Tegen weinig ploegen heeft Rijnsburgse Boys het dit seizoen zo lastig gehad als zaterdagmiddag tegen de oranje-wit geklede gasten uit Emmen. Rijnsburgse Boys kwam niet aan het vertrouwde combinatiespel toe en de kansen over en weer waren over de hele wedstrijd op één hand te tellen. Het feit dat Rijnsburg bijna de hele tweede helft met tien man moest spelen, maakte het er ook niet gemakkelijker op.

Rijnsburg begon de wedstrijd tegen WKE met Joost Kuhlmann op de bank en Dick Zwarthoed in de basis. Daarnaast waren er geen opvallende wijzigingen binnen de ploeg. De uien namen het initiatief en creëerden in de beginfase enkele kleine kansen. Na twee minuten zag Dick Zwarthoed kans om een schot lossen op de goal van Beukeveld. Deze laatstgenoemde kon de bal echter gemakkelijk stoppen. Een paar minuten later dreigt spits Berend Oosting door de Rijnsburgse defensie heen te breken waarbij Bennie van Noord genoodzaakt was om aan de noodrem te trekken. Hij kreeg hiervoor een terechte gele kaart en Oosting raakte kennelijk dusdanig geblesseerd, dat hij even later vervangen moest worden door zijn naamgenoot Jozeph Oosting. Kort daarop schoof Richal Leitoe, na een pass van Danny van der Vijver, de bal net voorlangs. De beste kans voor Rijnsburg volgt even later als een kopbal van Bennie van Noord lang onderweg is en met moeite kan worden gepareerd door Beukeveld. Het schot van Bart Freke uit de rebound gaat hoog over.


Danny van der Vijver is dicht bij een goal maar keeper Beukeveld ligt in de weg (foto Saam de Mooij)

WKE blijkt geen ploeg te zijn die het van goed combinerend voetbal moet hebben. Toch blijven alle spelers goed in de organisatie staan en blijken ze sneller dan ze op het eerste gezicht ogen. Fysieke kracht, concentratie en oog voor elkaar houden de ploeg overeind. Halverwege de eerste helft lukt het Richal Leitoe dan toch eens om door de verdediging van WKE te snijden en is het bijna Danny van der Vijver die de bal in het doel kan werken. Wederom is het doelman Beukeveld die in de weg ligt. In het laatste kwartier voor rust gebeurt er niets noemenswaardig meer. De ploegen gaan de kleedkamers in met een 0-0 stand wat een logisch gevolg is van een eerste helft zonder echt 100%-kansen.

Na rust gaat de wedstrijd verder zoals die voor rust is geëindigd. Rijnsburg heeft het betere van het spel en het meeste balbezit, maar wordt het door WKE dusdanig lastig gemaakt dat echt gevaar voorin niet kan worden gesticht. Scheidsrechter Van Beek werkt ook niet echt mee door Bennie van Noord voor een zeer lichte overtreding zijn tweede gele kaart te tonen. Rijnsburg zal de lastige klus dus verder moeten doen zonder de “Gouden Ui”. Ook volgende week zal hij waarschijnlijk helaas moeten ontbreken. De rode kaart voor Rijnsburg deed Ted Verdonkschot er wel toe bewegen om al snel Menno van Roosmalen en Joost Kuhlmann in te brengen voor Peter Freke en Rodney Cairo.

In de 59e minuut is er nog bijna-kans voor Theo Gennissen van WKE, maar hij komt net iets te kort om de aangesneden voorzet te kunnen koppen. Pas in de 60e minuut wordt de eerste corner van de wedstrijd genomen. Bij een 0-0 tussenstand en een wat inconsequent fluitende scheidsrechter neemt de spanning toe. Ted Verdonkschot constateert luidkeels een visuele handicap bij de grensrechter en mag als dank met rood in zijn laatste thuiswedstrijd vertrekken. In de praktijk kwam dit neer op een staanplaats 80 centimeter achter de stoel waar hij eerder op zat.


Een prachtige actie van Joost Kuhlmann (foto Saam de Mooij)

Een kwartier voor tijd lijkt WKE de dit seizoen gehanteerde succesformule voort te zetten. Uit een dood-spelmoment (vrije trap) kopt Paul Weerman raak, maar de goals wordt afgekeurd wegens buitenspel. Een schot van Almar Doek iets later vliegt hoog over het Rijnsburgse doel.

De laatste tien minuten zijn voor Rijnsburg. Een schot van Bart Freke, na afleggen van de beste man van de geel-zwarten, Raymond Kolder, gaat naast. Nadat André van Egmond binnen de lijnen is gekomen voor Richal Leitoe, heeft Bart Freke opnieuw een mogelijkheid. De op hem gemaakte overtreding wordt gemaakt nadat de bal al over de achterlijn is gerold en verder dus ook niet bestraft.


Martijn Doldersum krijgt de bal op het hoofd en neemt hem met de arm mee (foto Saam de Mooij) 

Bij aanvang van de blessuretijd is het nog altijd 0-0, wat eigenlijk een logisch gevolg is van het totale spelbeeld van de wedstrijd. WKE komt tot een laatste wissel waarbij de zwaarlijvige Arjan Wessels als een stormram wordt ingebracht. Of de man ook kan voetballen wordt niet duidelijk. Uiteindelijk krijgt Rijnsburg in blessuretijd dan toch nog een niet meer verwachte mogelijkheid om de wedstrijd winnend af te sluiten. Na een mooie lange pass van Raymond Kolder op André van Egmond, krijgt de ruimschoots getatoeëerde WKE-aanvoerder Martijn Doldersum de bal via het hoofd op de arm. Gelukkig voor Rijnsburgse Boys blijkt de grensrechter toch niet zo blind als eerder beweerd, want op zijn aangeven kent arbiter Van Beek Rijnsburg een penalty toe. Dat het vervolgens ongeveer vijf minuten duurde voordat de penalty genomen kon worden, zegt iets over het niveau van de scheidsrechter en de toegenomen commotie. Uiteraard deed deze beslissing de gemoederen hoog oplopen, waarbij zelfs een onschuldige penaltystip het moest ontgelden. Gelukkig bleef Bart Freke ijzig koud en schoot hij vanaf een gehavende elfmeterstip de bal onberispelijk tegen de touwen: 1-0. Bij het juichend wegrennen maakte hij nog even onsportief kennis met een natrappende Rudolf Lip.


Rijnsburgse Boys viert feest na de hectische ontknoping (foto Saam de Mooij)

Wijselijk gezien besloot de scheidsrechter 30 tellen later de wedstrijd af te fluiten. De gemoederen liepen hoog op en enkele supporters van beide clubs voelde zich ten onrechte geroepen om zich er mee te bemoeien. Uiteindelijk liep alles met een sisser af en werden de gemoederen weer tot bedaren gebracht. Eén ding staat vast: Rijnsburg heeft volgende week in Emmen voldoende aan een gelijkspel om zich kampioen van Nederland te mogen noemen, maar daar zullen eerst nog wel 90 hectische minuten voor moeten worden gespeeld.

    
Rijnsburgse Boys – WKE: 1-0 (0-0)
90+3) Bart Freke (strafschop)  1-0

Gele kaarten Rijnsburgse Boys:
Rode kaarten Rijnsburgse Boys: Bennie van Noord (2x geel)/ Ted Verdonkschot
Gele kaarten WKE: Wil Koops/ Jozeph Oosting
Rode kaarten WKE:

Scheidsrechter: de heer Van Beek
Toeschouwers:  4.250

Opstelling Rijnsburgse Boys:< /strong> Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (59: Van Roosmalen), Van der Vijver, Kolder, Cairo (59: Kuhlmann), Zwarthoed, Leitoe (81: Van Egmond)
Opstelling WKE: Beukeveld, Hooiveld, Doek, Gennissen (90: Wessels), Weerman, Lip, Berend Oosting (16: Jozeph Oosting), Mooibroek, Koops (79: Hoogeveen), Doldersum, Meertens