outhands

Rijnsburgse Boys verdient de overwinning niet

 

Een soortgelijke rol was er niet weggelegd voor Richard van Nieuwkoop. De doelman van de thuisclub moest één keer echt in actie komen en zorgde er voor dat Barendrecht niet al na 7 minuten spelen op een 0-1 voorsprong kwam. Een fraaie aanval van achteruit eindigt bij Yoeri Rombouts die vanaf rechts het strafschopgebied binnengaat en Van Nieuwkoop op de proef stelt. Die slaagt met verve en ziet de ingeschoten bal vanaf zijn vuisten het veld weer in gaan. De eerste mogelijkheid voor Rijnsburgse Boys dient zich pas na een kleine twintig minuten spelen aan. De inzet van Joost Kuhlmann is te zacht en vormt zo een gemakkelijk prooi voor doelman Mark Zegers. Die vlak daarna een vrije trap van Damiano Schet recht op hem af ziet komen waarmee zijn tweede en laatste actie een feit wordt. Vlak voor zijn vervanging ziet hij aan de overkant Danny van der Vijver een bal uit de doelmond schieten.

Ondertussen heeft de wedstrijd al een minuut of 10 stil gelegen omdat Zegers bij herhaling voor een blessure behandeld moet worden. Blessuretijd die vlak voor rust tot bijtelling van minimaal vier extra speelminuten leidt die nog niet eens volledig uitgespeeld worden. Zeker in de eerste vijfenveertig minuten worden er over en weer veel overtredingen gemaakt en ligt het spel vaak stil voor een blessurebehandeling. Een fair kopduel tussen Van der Vijver en Van den Boogaart leidt er toe dat laatstgenoemde – een van de betere Barendrechters – het laatste kwartier van de eerste helft met een fraaie tulband speelt en de tweede helft niet terugkeert op het veld.

Het gevolg van al het oponthoud is dat de wedstrijd maar moeizaam op gang komt. Een corner van Schet, bij afwezigheid van de geschorste Kevin Winter, draait goed in maar wordt door medespelers gemist. Alleen Stanely Husen weet de bal te toucheren en raakt de bal ook licht met de hand. Een handsbal die in de Europa Legue wellicht tot een stafschop had geleid maar de beslissing van Van der Rest in deze topklassewedstrijd viel ook te billijken. Een inzet van Schet en een kopbal van Bennie van Noord ogen aardig maar ze vinden telkens Van Velde op hun weg. De meeste opwinding ontstaat in de blessuretijd van de eerste helft. Vanaf rechts is het Richal Leitoe die goed inschiet maar de bal via de binnenkant van de paal het veld weer in ziet komen. Het moet voor de speler, die dit seizoen voor het eerst in de basis staat, een déjà vu geweest zijn. In de rebound is het Raymond Kolder die de actie van Leitoe weet te kopiëren want ook zijn inzet bereikt de binnenkant van het aluminium om vervolgens in de handen van Van Velde te eindigen.

De 2-0 achterstand in de pauze van Spakenburg bij SVZW leidt ogenschijnlijk niet direct tot extra inspiratie. Rijnsburgse Boys volhardt in het voorzichtig druk zetten en gaat allesbehalve als een olifant door de porseleinkast. In het eerste kwartier ziet Joost Kuhlmann zijn knappe inzet door Van Velde tot corner getikt worden terwijl een afzwaaiende hoekschop tot een afstandsschot van Resham Sardar vlak boven de lat leidt. In verdedigend opzicht is het Jos van Beuningen die achterin een aantal keren handelend moet optreden om steekjes die anderen hebben laten vallen op te vangen.

Tekenend voor het (ontbreken van een) portie geluk van de Rijnsburgers vanmiddag is een actie van David Almeida op het middenveld. Drie maal krijgt hij een bal mee in de kluts, de vierde poging strand op een verdediger met geelzwart shirt. Het enige gevaar van de zijde van Barendrecht in de tweede helft is een vrije trap op de rand van het strafschopgebied wanneer Yoeri Rombouts vastgehouden wordt. De vrije trap van Kerem Yilmaz verdwijnt echter voor de Uien aan de goede zijde van het doel. Rijnsburgse Boys zet daar een aantal mogelijkheden tegenover. Peter Freke stuurt Joost Kuhlmann het strafschopgebied in waarbij de inzet van dit spits lijkt op de wijze waarop Van Basten in 1988 tegen Duitsland scoorde – maar het resultaat is dit keer geen winnende treffer. Een inzet van Danny van der Vijver wordt door Van Velde nog een keer tot corner verwerkt voordat Bennie van Noord een chaotisch tafereel daarna in het doelgebied afrond met een kopbal naast het doel.

  

Trainer Niek Oosterlee vindt het na afloop niet vreemd dat zijn ploeg  koos voor iets meer zekerheid na de echec tegen Spakenburg van een week eerder. “Zeker op dit moment waarbij alleen de winst telt mag je spreken van twee verliespunten in deze wedstrijd. Het gaat niet vanzelf, ook wij moeten keihard werken voor de punten. En uiteraard hebben we de afgelopen week op een volwassen manier met elkaar gesproken over de wedstrijd tegen Spakenburg. Maar statistieken en ranglijsten spreken vaak de waarheid. Barendrecht behoort tot de minst gepaseerde verdedigingen van de competitie. En als wij dan niet in grootste vorm steken dan is 0-0 een voorspelbare uitslag. Alhoewel, hoe verklaar je de 2-1 winst van SVZW tegen een Spakenburg dat ons helemaal van de mat speelde.” “Het wordt nog heel spannend” aldus Oosterlee. “Want het gaat niet tussen Spakenburg of ons. Ook GVVV, Katwijk en IJsselmeervogels gaan zich nog volop mengen in de strijd om de titel.”

Rijnsburgse Boys – Barendrecht 0-0

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Raymond Kolder
Gele kaart Barendrecht: Perry van Eijken

Scheidsrechter: R. van der Rest
Toeschouwers: 1.100

Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Olenski, Van Noord, Bart Freke, Van Beuningen, Kolder (82. Jeffrey Winter), Sardar (70. Peter Freke), Van der Vijver, Schet, Kuhlmann en Leitoe (58. Gootjes)
Opstelling Barendrecht: Zegers (25. Van Velde), Almeida, Husen, Breinburg, Holamn, Tabbers, Van den Boogaart (46. Yilmaz), Salas, Van Eijken, Opschoor, Rombouts (87. De Lange)