outhands

Rijnsburgse Boys toont karakter in topper tegen ASWH

Zoals verwacht werd de basiself van Rijnsburg gevormd door dezelfde spelers als tegen Go Ahead Eagles. Van vermoeidheid naar aanleiding van de bekerwedstrijd bleek vanaf de aftrap hoegenaamd niets. ASWH, dat zelf afgelopen week op dinsdag ook een bekerwedstrijd speelde, werd compleet overrompeld. In de 2e minuut leek Dave Rijkaard op rechts door te breken, maar werd hij onterecht wegens buitenspel teruggefloten. Nauwelijks 30 seconden later kreeg dezelfde Rijkaard, nadat doelman Jacob van den Belt de bal zo op het lange lichaam van Joost Kuhlmann had geschoten, een tweede kans. De nieuwe spits faalde  niet en schoot zijn eerste (officiële) goal voor de Uien binnen: 1-0.


Felicitaties voor Dave Rijkaard. Hij scoort zijn eerste doelpunt
in het geel/zwarte shirt van de Uien (foto Hans Heemskerk)

ASWH kwam de eerste tien minuten niet verder dan een diepe bal op Joeri Petrov, maar Tim Orlowski kwam tijdig uit om het gevaar te keren. In de 11 minuut werd er een vrije trap toegekend aan Rijnsburgse Boys waarvoor Peter Freke zich meldde. Hij leek de bal dit keer voor te geven, maar tot ieders verbazing belandde de niet al te hard geschoten bal in de verre hoek zonder een speler in het druk bezette strafschopgebied te raken: 2-0

Het tempo na de 2-0 bleef onverminderd hoog en Rijnsburg leek de opponent nog verder in de verdrukking te duwen. In de 12e minuut krijgt Dave Rijkaard de bal op een mooie plek voor de voeten, maar hij schiet de bal over de goal van Van den Belt. Kort daarna  gaat een tweede vrije trap van Peter Freke naast en schiet Danny van der Vijver rakelings langs het doel. In de 15e minuut breekt Bart Freke door de verdediging en komt in een kansrijke positie, maar zijn schot laat te wensen over. ASWH lijkt zich echter het hoofd niet op hol te laten jagen en blijft doen waar het goed in is: namelijk voetballen. Zo moeten Bennie van Noord en Raymond Kolder achterin attent blijven door net op tijd een goede verdedigende actie in te zetten om grote kansen voor ASWH te voorkomen. Een mislukt schot van Peter Freke in de 25e minuut wordt door een ASWH-speler van richting veranderd en rolt vervolgens nog maar net langs de buitenkant van de doelpaal. Na een goede voorzet vanaf de rechterkant van de voet van Resham Sardar volgt een mispeer van Danny van der Vijver.


Peter Freke in actie. De vermelding van zijn zojuist gescoorde
doelpunt staat nog op het scorebord (foto Hans Heemskerk)

Trainer Willem Leushuis toont in zekere zin moed door al na een half uur verdediger Ivar Eltenberg in te ruilen voor de aanvallende middenvelder Bryan Brard en achterin één op één te gaan spelen. De invaller kan direct een doelpoging ondernemen, maar de baan van de bal eindigt in de lederen handschoenen van Tim Orlowski. Kort daarop volgt een kopbal van, de verder onzichtbaar gebleven, Henk Roeland. De kopbal van de van Capelle overgekomen spits gaat echter naast. Toch blijven de geel-zwarten de betere partij, al kan er vooralsnog niet geprofiteerd worden van de tactische omzetting bij ASWH. Nadat een kopbal van Danny van der Vijver door de ASWH-goalie onschadelijk werd gemaakt, ontstaat uit een scrimmage voor het doel van ASWH een oud-hollandse kermisschiettent. De drie op doel gerichte pogingen worden echter allemaal geblokt of gekeerd. Vlak voor rust is het echter niet Rijnsburg dat de genadeklap uitdeelt, maar ASWH dat de Rijnsburgers een mentale tik toebrengt. Uit het niets ontsnapt Giovanni Klaverweide aan de rechterkant en kegelt hij de bal achter Orlowski: 2-1. Rijnsburgse Boys gaat de rust in met een beetje een zure smaak in de wetenschap dat de marge van de voorsprong groter had kunnen zijn, terwijl nu ASWH ongetwijfeld uit de aansluitingstreffer nog de nodige motivatie kan putten.


Verdediger Bennie van Noord in de mangel (foto Hans Heemskerk)

Na rust is Peter Freke achtergebleven in de kleedkamer. Hij lijkt de eerste te zijn die de pijntjes van woensdagavond begint te voelen. Zijn vervanger heet Jos van Beuningen, die nu dus op het middenveld komt te spelen ASWH blijkt inderdaad moed uit de aansluitingstreffer te hebben geput, want de ploeg zet direct aan vanaf de aftrap. Het is Jelle Bouma die met het hoofd uit een voorzet van ASWH bijna zijn eigen doelman verrast. Sander Barragan lost namens de gasten een schot op het doel van Rijnsburg, maar dit levert geen gevaar op. Rijnsburgse Boys krijgt nog een mogelijkheid via een kopbal van Bennie van Noord en even later wordt Joost Kulhmann tegen de grond gewerkt na goed koppend terugleggen van Danny van der Vijver. Het vergrijp is echter te licht voor een strafschop. Tien minuten na rust besluit Niek Oosterlee om spits Dave Rijkaard, die na zijn goal niet veel meer in het spel voorkomt,  naar de kant te halen en André van Egmond in te brengen. Kort daarna volgt de enige gele kaart van de wedstrijd voor invaller Bryan Brard na een overtreding op Bart Freke.

Met nog een half uur op het nieuwe digitale scorebord deelt ASWH nogmaals een mentale klap uit aan de Rijnsburgers. Een afgeslagen bal komt voor de voeten van Giovanni Klaverweide die vervolgens wel prima de touwen weet te vinden. Zijn schot belandt in de verre hoek en de stand is weer in evenwicht: 2-2. Even lijkt het erop dat ASWH net als de vorige editie een punt aan de uitwedstrijd tegen Rijnsburg een punt overhoudt. Invaller André van Egmond doet van zich spreken en bij wederom een scrimmage voor de goal komen zowel Bennie als Danny niet tot scoren. Ook een omhaal van Bennie van Noord mist richting en voor ASWH dient zich nog een kans voor via Soares, maar Jelle Bouma blijft alert en verdedigt op de bal. Twintig minuten voor tijd wordt de sfeer wat grimmig en ontstaat er een opstootje, waarbij ook wisselspelers en lieden van de technische staf zich op het veld begeven. Trainer Niek Oosterlee vormt hierop de positieve uitzondering. Wat er allemaal is gezegd en gedaan wordt vanaf de tribune niet duidelijk, maar wel is duidelijk dat Bennie van Noord Joshua Brard naar de grond trekt die vervolgens een onvervalst stukje amateurtoneel opvoert. Opvallend is echter dat scheidsrechter Van Gijzen geen enkele kaart trekt naar aanleiding van het opstootje. 


Joost Kuhlmann is de keeper voorbij, Andre van Egmond (met nummer 13)
zal het voor hem afmaken. (foto Hans Heemskerk)

De spelers van Rijnsburg lijken ogenschijnlijk steeds meer fysieke hinder te ondervinden van de afgelopen bekerwedstrijd, maar geven de moed niet op. Met name Joost Kuhlmann, die ook tijdens deze wedstrijden een aantal keren is geraakt, lijkt er helemaal doorheen te zitten. Het karakteriseert de aanvaller echter om gewoon door te blijven gaan. Na een prima actie van Joost op zijn laatste benen, komt invaller André van Egmond in de bal gelopen. Gretig haalt de Rijnsburger in 76e minuut de trekker over en schiet de bal achter doelman Van den Belt: 3-2.

Na de 3-2 lukt het Rijnsburg om de voorsprong niet meer uit handen te geven. ASWH krijgt, overigens net als Rijnsburgse Boys, geen grote kansen meer, maar blijft wel doorgaan met aanvallen. De laatste minuten blijft het dan ook ongekend spannend, met name als ASWH in blessuretijd nog twee corners te nemen krijgt. De ploeg van aanvoerder Dennis Groot blijft echter overeind en wint drie punten op een belangrijke concurrent, zodat beide elftallen na vanmiddag gezamenlijk op de tweede plaats staan met drie punten achterstand op Capelle, dat het nog ongeslagen ARC wist te ve
rslaan. 

Rijnsburgse Boys – ASWH: 3-2 (2-1)

3)  Dave Rijkaard   1-0
11) Peter Freke (vrije trap) 2-0
44) Giovanni Klaverweide 2-1
59) Giovanni Klaverweide 2-2
76) André van Egmond  3-2

Gele kaarten Rijnsburgse Boys:  –
Gele kaarten ASWH: Bryan Brard

Scheidsrechter: de heer Van Gijzen
Toeschouwers:  1.500

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (46: Van Beuningen), Van der Vijver, Kolder, Rijkaard (55: Van Egmond), Kuhlmann (84: Hogewoning), Sardar
Opstelling ASWH: Van Belt, Vereecken, Van Dalen, Wellens, Eltenberg (32: Bryan Brard), Joshua Brard, Klaverweide, Barragan (90: Van Dam), Petrov (71: Ouwehand), Roeland, Soares