Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – TEC 3-0 (2-0) – VERSLAG

Drie punten op een hartverwarmende avond

Na de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis was het onrustig in de Rijnsburgse hoofden. Afgezakt naar een plaats op de ranglijst niet bepaald ver boven een p-d plek, werd het even heet onder de voeten. Tien dagen later is de lucht in figuurlijke zin net zo opgeklaard als die letterlijk op deze mooie dinsdag was. De Uien buffelden dat het een lieve lust was, hadden net als in Maassluis in de rust een 2-0 voorsprong, maar gingen er nu veel beter mee om. De tweede helft was zeer levendig, opportunistisch van de Tielse zijde en onverzettelijk van Rijnsburgse kant. Het kostte wat bloed en zweet, maar de tranen bleven deze keer achterwege. In plaats van de voorsprong te verspelen werd ie deze keer zelfs uitgebouwd. Dat duurde even en in de tussentijd werd het enkele keren hachelijk omdat TEC ineens alle schroom van zich afgooide. Een logisch gevolg van het spelletje dat ze gingen spelen, maar geel-zwart hield fel stand. En dat was, naast de overwinning en de fraaie goals, de grote winst van deze avond. Toeschouwers die zien dat hun ploeg er alles aan doet is een zekerheid voor een voldoende beoordeling. En die scoorde Rijnsburgse Boys ruim deze avond.

Foto: Hans Heemskerk

Blijkbaar zit er een vloek op de linksbackpositie, want drie opties waren op deze avond niet beschikbaar. Natuurlijk is het wat flauw om Jordy Strooker te noemen, omdat hij er al lang niet bij is. Maar na Marc Mieras was nu ook Rob Zandbergen niet beschikbaar. Hij kwam met een dikke enkel uit de overwinning op IJsselmeervogels, jongstleden zaterdag. Dan optie vier maar en dat is Bram de Bruin. Tegen Maassluis ging het wat stroefjes, maar Bram sloeg op deze vermakelijke dinsdagavond bepaald geen modderfiguur.

Foto: Hans Heemskerk

Buitenspel
Met een aantal spelers buitenspel – en dus niet in het veld – stonden er ook een paar in het veld buitenspel. Aan de ene zijde scoorde Jeroen Spruijt een buitenspelgoal na een combinatie met Zeldenrust. Aan de andere zijde kreeg TEC een uitgelezen mogelijkheid om te scoren, dat deden ze niet, maar ook dat bleek buitenspel. In de eerste tien minuten had TEC een heel licht overwicht op een lastig te bespelen veld. Hobbelig, waardoor ballen ineens opstuiterden. Dat kan link zijn, maar er kwamen eigenlijk geen hele gekke situaties uit voort.
Rijnsburgse Boys bleek na het eerste kwartier ineens dodelijk effectief, op een wonderschone wijze. Dani van der Moot gaf de voorassist op Marc Magan, die vanaf links dicht op de zijlijn hard en superstrak voorgaf. Dan moet je altijd op Jeroen Spruijt rekenen, volgens ex-Spakenburg trainer Eric Meijers de beste middenvelder van de tweede divisie. Jeroen kan zeker wat, want de strakke voorzet peerde hij met binnenkant schoen hard achter doelman Swaneveld: 1-0. Een wonderschone goal.
Terwijl TEC de klap nog aan het verwerken was kreeg het al de volgende. Deze keer vanaf rechts, waar Spruijt de in een steeds betere vorm verkerende Bert Koomen bediende. Bert aarzelde geen moment en schoot met een gemene schuiver in de verre hoek binnen: 2-0. Twee echte voetbalgoals binnen enkele minuten tijd, een opsteker van jewelste.

Foto: Hans Heemskerk

Scherp en fris
De Uien waren scherp en fris in deze fase. Verbazingwekkend genoeg bleef TEC ook na deze Rijnsburgse voorsprong stug volharden in het blijven staan op de middellijn. Er was amper druk en Rijnsburg kon achterin naar hartenlust rondspelen. Met de voetballend sterke Zonneveld heb je dan ook nog eens een goed sluitstuk staan. Je zou bijna zeggen: TEC, ga hier maar mee door in de tweede helft. Dat deden ze natuurlijk niet. Na de pauze namen de oranjehemden uit Tiel meteen het initiatief. Rijnsburgse Boys moest uiteraard zorgen niet snel een tegengoal tegen te krijgen en het liefst helemaal niet. Er volgden wat gevaarlijke voorzetten, maar de Tielse storm werd al vrij snel ingetoomd. Sterker, TEC leek een paar keer hands te maken in het eigen strafschopgebied. Arbiter Bos beoordeelde dit als niet strafbaar, net als dat hij in de hele wedstrijd gelukkig niet zo happig was om veel kaarten te gaan trekken. En dat is altijd aangenaam. Het zullen ook wel geen pingels geweest zijn.
Wat zeker wat harten sneller deed kloppen was een gevaarlijke scrimmage, op een paar meter van het Rijnsburgse doel. Zo’n bal kan net voor een vijandelijk been terecht komen, maar echte schade bleef gelukkig uit. De bal kon weggepoeierd worden.

Foto: Hans Heemskerk

Pompen
TEC ging na 20 minuten in de tweede helft wisselen en schakelde nu echt over op opportunistisch voetbal met een zeer aanvallende rechtsback en veel verre ingooien en hoge voorzetten. Lastig te verdedigen natuurlijk. Geruststellend was dat er een stel tijgers bij Rijnsburgse Boys stonden te verdedigen. Bram Ros speelt liever op het middenveld, maar is een openbaring als libero. Kopsterk en verdedigend zeer geconcentreerd gaf hij het goede voorbeeld. Dat voorbeeld volgde de rest op imponerende wijze. De backs Koomen en De Bruin waren super scherp in de duels en van Dennis van der Plas weten we inmiddels dat hij verdedigend heel weinig fout doet. Toch werd het weer een keer penibel.
Een strakke lage voorzet van TEC, vanaf rechts vlakbij de achterlijn, leek voor Bert Koomen een simpele wegwerker. Maar de bal kwam voor zijn linkerbeen en waarschijnlijk zorgde twijfel ervoor dat hij de bal daardoor, op een paar meter van de goal, helemaal miste. Dat had de aanvaller achter hem niet verwacht en die schoot dan ook van zeer korte afstand pardoes naast. Daar kwam geel-zwart goed weg en de marge van twee bleef overeind. Ook een kogel van Bo van Essen trof geen doel en langzaamaan begon het goede gevoel te ontstaan. Het gevoel dat het nog wel eens goed kon gaan aflopen.

Foto: Hans Heemskerk

De genadeklap
In al het wisselgeweld kwam ook Delano Asante erin, voor Zeldenrust. De vaste supporter weet inmiddels dat Asante in zijn fel- en snelheid een machtig wapen heeft. Zelfs een erkend sprintwonder als Bert Koomen moet op de training alle zeilen bijzetten tegen Delano en dat wapen kwam nu goed van pas. Nadat eerst Magan rakelings naast had geschoten profiteerden de Uien van de ruimte die ontstond. Asante was al eens diep gegaan en leek alleen op de keeper af te gaan, maar de stuiterende bal die hij met het hoofd wilde meenemen daalde langzamer dan hij dacht. Wat wil je ook als je zo hard aan komt sprinten. Het was uitstel van de 3-0. Kort hierna gaf Spruijt diep op Asante, die sneller was dan doelman Swaneveld, hem rechtsom omspeelde en zeer beheerst in het doel schoof, ondanks de niet eens zo makkelijke hoek waaruit het schot moest komen.
Het was de definitieve klap, de 3-0 die na de 1-0 van afgelopen zaterdag echt even broodnodig was. Een topklassering kunnen de mannen van Wisman vergeten, maar met Katwijk (uit), HHC Hardenberg (thuis) en AFC (uit) voor de boeg, was deze mini serie, inclusief twee keer een clean sheet, een zeer welkome. Al met al een vermakelijke wedstrijd op een lekkere dinsdagavond. En dat is ook wat waard.

Rijnsburgse Boys – TEC 3-0 (2-0)
Scheidsrechter: de heer Alex Bos
Toeschouwers: 500

Gele kaart TEC: Guido van Rijn
Scoreverloop:
15’ 1-0 Jeroen Spruijt
18’ 2-0 Bert Koomen
88’ 3-0 Delano Asante

Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld; Bert Koomen, Dennis van der Plas, Bram Ros, Bram de Bruin; Marc Magan, Roderick Gielisse (73. Ian van Otterlo), Jeroen Spruijt; Jeffrey Jongeneelen (85. Robbert Olijfveld), Dani van der Moot, Furhgill Zeldenrust (73. Delano Asante).
Opstelling TEC: Mathijs Swaneveld; Guido van Rijn, Basil Camara, Barry Beijer, Vinnie Vermeer (82. Thomas Schalekamp); Gino Bosz (64. Rodney Klooster), Mike Vreekamp (64. Daan Blij), Mohamed el Makrini; Kevin Sterling (82. Tom van der Neut), Junior Ebobo (82. Jesse van Baal), Bo van Essen.