Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – TEC 2–0 (1–0) – VERSLAG

Zonnige uitjes knallen de puntenreeks soepeltjes door

Als het seizoen louter nog bestaat uit zo hoog mogelijk proberen te eindigen, zonder uitzicht op een prijs, dan moet je je plicht doen. De voorwaarden lagen er. Een glimmend groen veld, van echt gras, een stralende zon en een tegenstander die punten moet halen om aan degradatie of de nacompetitie te ontkomen. Rijnsburgse Boys speelt al een aantal weken in een degelijke 4-4-2. Het is geen speelwijze die attractief voetbal faciliteert, maar het werkt voorlopig heel aardig als het om de punten gaat. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat al die tegenstanders uit het rechterrijtje nou niet de indruk wekken aan de galg te willen ontsnappen. Zonder groots te spelen maar het wel verdienen om te winnen doen de Uien wat ze moeten doen en sturen al die dolende stuurlui met nul punten de verre busreis in. TEC maakte zelden aanspraak op goals en als het dat wel deed was het de uitblinkende Man of the Match Richard van Nieuwkoop die met een paar fabelachtige reddingen zijn doel schoon hield. Uiteindelijk hadden de Uien met pakweg 5-1 moeten winnen, maar het bleef bij 2-0. Ook goed. De middag kon toch al moeilijk stuk, qua weer. Wat een genot is het om met dit weer in het zonnetje langs een veld te staan. En Rijnsburgse Boys staat inmiddels op het respectabele aantal van 46 punten. Toe maar.

Foto: Hans Heemskerk


TEC trad aan zonder aanvaller Robby Holder, die op krukken langs kwam strompelen. Rijnsburgse Boys probeerde meteen zijn stempel te drukken, want Jongeneelen ramde strak en hard op de goal. De bal vloog alleen een aardig stuk over, maar het was wel een aardige poging. En de gevaarlijke corner van Jeffrey, vlak erna, werd door meerdere Uienkoppen gemist, daar waar het een ‘inkopper’ was. Uitstel van executie. Jongeneelen legde namelijk vanaf rechts laag af op Tillema, die met een wonderschoon schot, hoog en diagonaal, keeper Van der Sman verschalkte. En dat na zes minuten al: 1-0. De Boys gingen driftig door en counterden een nieuwe kans heel aardig uit. De diep gesprinte Van Oijen legde af op Tillema, maar onze topscorer kon de keeper niet verschalken. Ook de rebound, een aparte duoproductie van DJ van den Oever en Jongeneelen, trof geen doel.

Foto: Hans Heemskerk


TEC sloeg in het vervolg enigszins terug. Een gekraakt schot van Koç was de eerste prooi voor Van Nieuwkoop, die in het vervolg excelleerde. Het was zo op het eerste oog Van Gessel die doorbrak en alleen voor Van Nieuwkoop laag in de hoek wilde schieten, maar Richard verrichte een bliksemsnelle redding die zeker grotere keepers zouden doen buigen. Echt een ‘Glanzparade’, zoals de Duitsers zeggen. En showtime was nog niet voorbij voor de keeper van de Uien, want ook een tweede kogel wist Richard te keren. Reddingen waar hij zijn uitverkiezing tot man van de wedstrijd aan te danken had.

Foto: Hans Heemskerk


In het vervolg namen de Uien het heft weer in handen. Het is geen flitsend vleugelspel wat  de toeschouwers te zien krijgen. Het is veeleer een speldenpriktactiek, gestoeld op snelle uitvallen. Bijna een guerrilla, in ieder geval zonder dominant te zijn. Het levert daarentegen wel kansen op, want bijvoorbeeld Donny van Oijen kreeg een kopkans na een voorzet van Strooker en Jongeneelen kon uithalen op een assist van DJ. Er kwam geen goal uit, maar de mogelijkheden waren er wel. Zo ook toen een scherpe corner van Goeman teruggekopt werd door Carlos Opoku, maar de inzet werd voor de lijn weggehaald. Al met al genoeg gelegenheid in de eerste helft om te scoren. Het had in plaats van 1-0 in de rust ook met gemak 3-2 kunnen staan!

Foto: Hans Heemskerk


In de rust werden we verblijd door een optreden van de Flora Band, die wel een biertje verdienden na een mars in warme pakken bij ruim 20 graden. Het inspireerde de Uien niet echt meer tot grootse daden. Het het leek wel of de Uien zich na rust nog verder terugtrokken, veilig in het eigen hol. TEC mocht komen en aanvallen, tot een bepaald punt uiteraard. De weer ijverige Masies Artien, bij afwezigheid van Gielisse deze keer rechtsback, liet zien een onbedaarlijk hard schot te hebben. Keeper Van der Sman moet gloeiende vuisten gehad hebben op de kogel van Masies, maar hij keerde hem wel. Van der Sman speelde daarna weer een hoofdrol, toen hij ver uit zijn goal kwam en de bal niet goed raakte. De opstuitende bal werd door de gretige Tillema met een spectaculaire omhaal richting de lege goal geschoten, maar de bal ging net langs de verkeerde kant van de paal naast het doel. Zonde en het had niet de eerste keer geweest dat Tillema met zo’n type goal had gescoord. Vervolgens gaf Opoku een prachtige diepe bal, maar de voorzet kon door Jongeneelen niet binnen gekopt worden. Al met al kregen de Uien ook in de tweede helft kansen om het duel in het slot te gooien. Desondanks kon het ook  ‘gewoon’ 1-1 worden, maar Richard redde voor de derde keer geweldig.
En aan de andere kant kwam de volgende kans. Deze keer kwam DJ alleen voor de keeper. Misschien had stiften een betere optie geweest, maar zijn lage schot werd door de doelman met de benen gekeerd. Geen nood, er kwam een kansrijke rebound voor Jongeneelen. Zijn boogbal ging van een metertje of 20 net naast. 

Foto: Hans Heemskerk


De mogelijkheden uit counters of reguliere aanvallen werden dus lange tijd niet verzilverd en het had al 5-1 moeten staan, eigenlijk. Het blijft dan altijd even spannend, want hij kan zo vallen aan de andere kant. Uiteindelijk kwam het zo ver niet, omdat de ingevallen Giovialli Serbony in de vijf minuten blessuretijd de deur in het slot gooide. Zijn maat Strooker verzorgde de assist, omdat hij over links goed diep ging en de bal keurig laag aflegde op Serbony, die de bal er bij wijze van spreken alleen nog maar in hoefde te pissen: 2-0. Het had zelfs nog 3-0 kunnen worden, maar een schitterende aanval over vijf schijven kon door Parami geen passend vervolg worden gegeven. Het maakte allemaal niet meer uit, de Uien haalden de tien punten uit de laatste vier wedstrijden. Mooi is het allemaal niet, wèl effectief.
Aanstaande zaterdag wacht de derby tegen het worstelende FC Lisse. Een wedstrijd met een dubbele lading: winnen willen we altijd, maar we geven niet graag onze Lisser vrienden een duw richting de afgrond. Nog vijf potjes te gaan. Wie buigt en wie viert de zege ?

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys – TEC    2–0 (1–0)
5        1-0 Joël Tillema
90+2  2-0 Giovialli Serbony
Scheidsrechter: G. Keijl
Toeschouwers: 1050
Gele kaart TEC: Wimilio Vink
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Jordy Strooker, Carlos Opoku, Gino Demon, Masies Artien; Dirk-Jan van den Oever, Wesley Goeman, Joël Tillema, Marciano Aalders (72. Max Hudepohl); Donny van Oijen (74. Maikey Parami), Jeffrey Jongeneelen (87. Giovialli Serbony).
Opstelling TEC: Sebastiaan van der Sman; Gregory Viereck (55. Vinnie Vermeer), Miguel Zeller, Daan Disveld, Obi Onyeike; Thijs van Hofwegen (45. Trumaine Balrak), Matthijs van Gessel, Wimilio Vink; Sherwin Grot, Serhat Koç, Randel Shakison.