Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – SteDoCo 3-2 (3-2)

Uiensoep ontbeert ingrediënten om SteDoCo te vergiftigen

Het is half maart en het seizoen is knettergek. Bovenin leek Katwijk het seizoen in een vroeg stadium te gaan killen, maar ’the Orange Machine’ maakt het liever spannend. Gevolg is dat er nog zes elftallen kampioen kunnen worden. De gevaarlijke plaatsen onderin worden bezet door FC Lisse en RVVH. Beide clubs maken draken van series, die, als het zo doorgaat, resulteren in een garantie op ellende en spanning. En de ploegen daar boven, die modderen meestentijds maar wat aan. Rijnsburgse Boys is flink aan het jojoën, speelt zelden goed, maar heeft nog steeds zicht op plek zeven. Het lijkt wel een wonder. Wie namelijk  Rijnsburgse Boys – SteDoco zag, geeft geen stuiver voor de kansen van geel-zwart op een Tweede Divisie plek. De Uien speelden ronduit ondermaats, zonder zelfvertrouwen en deden er genoeg aan om de tegenstander uit Hoornaar in het zadel te helpen. Omdat debutant SteDoCo vroeg in de wedstrijd in ondertal kwam waren ze al verzwakt voordat de wedstrijd goed en wel was begonnen. Misschien maar goed ook, want wat was er gebeurd als SteDoCo met elf was geëindigd ? We zullen het niet weten. Wat we wel weten is dat Rijnsburgse Boys won, waarmee alles is gezegd.

rbb-stedoco (1)

Foto Hans Heemskerk


Wie de Uien dit seizoen heeft zien spelen, weet één ding zeker: als het wint, is het zeer zelden gemakkelijk. De specialiteit van het huis: billenknijpvoetbal, op een bedje van onzekerheid, gelardeerd met een gebrek aan doortastendheid, afgegoten met een saus van ‘wie-maakt-hem’. Rijnsburgse Boys begon overigens echt niet zo rot. Iets wat geen zeldzaamheid is. Een kopbal van Celen, via keeper Steinmann over, een voorzet van Vlug die ternauwernood door twee Uien gemist werd en een schot van Wijks over. De geel-zwarten hadden het initiatief en probeerden duidelijk snel op voorsprong te komen. De 1-0 leek te gaan vallen toen Resham Sardar een bal die tussen verdediger en keeper viel fel bevocht. De kleine trouwe Hindoestaan in Rijnsburgse dienst werd door keeper Steinmann vol tegen de grond gewerkt. Wat te lomp en te laat, Sardar had anders de 1-0 kunnen maken. Arbiter Gerritsen deed het enige juiste en legde de bal op de stip. Resham zal dit niet geheel bewust mee hebben gemaakt. De terriër moest met een pijnlijke romp van het veld en zou zelfs een tijd flink misselijk zijn geweest. Als beloning voor zijn inzet schoot Marvin Wijks de toegekende penalty feilloos achter reservekeeper De Groot. En inderdaad, eerste doelman Steinmann zag rood en kon inrukken.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


1-0 voor tegen tien man, lekker toch ? Niet als je Rijnsburgse Boys heet. Want wat weten de Uien het zich dit seizoen moeilijk te maken. Het is een wet die in het algemeen op gaat: de ploeg met tien gaat niet minder spelen, die met elf raakt in verwarring. Thuis tegen ONS Sneek werd vlotjes een 3-0 voorsprong verspeeld en nu deden de Uien het nog eens dunnetjes over. Meer dan pakweg twintig minuten waren er niet nodig om een prachtige uitgangspositie te verzieken. Het werd 1-2 en hoe…
Frappant was dat beide tegengoals veroorzaakt werden door dom balverlies achterin. Eerst kon Schröder vrij uithalen na een situatie vier tegen zeven. Vier van SteDoCo welteverstaan. Van Nieuwkoop had zo ongeveer nog geen bal in zijn handen gehad, maar het schot dat de 1-1 betekende was verdraaid precies. Nog geen vijf minuten later was het Chris Boom, lekker vrij, lekker toch, die de 1-2 kon maken. Dag mooie uitgangspositie.
Het is vervelend om toe te geven, maar als supporter sta je niet eens verbaasd. In plaats van dat de tegenstander bij de strot wordt gegrepen, slaat de slapheid toe en loopt de opponent zó op naar 1-2.
Gelukkig is de tegenstander niet doordrenkt van vernuft. Ismail Celen werd namelijk op een compleet ongevaarlijke plek in het strafschopgebied gehaakt en dat betekende een terechte penalty, de felle protesten van SteDoCo ten spijt. Wijks, al enkele malen dit seizoen doodkalm van elf meter, verzilverde het buitenkansje zonder enige aarzeling: 2-2.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Het moet gezegd: het is niet zo dat de Uien niet werken. Er wordt wel degelijk arbeid geleverd, dát is het probleem niet. En in gekke wedstrijden als deze kan van alles gebeuren. U voelt hem al aankomen, dat gebeurde ook. SteDoCo, waarschijnlijk niet op de hoogte van het feit dat Nick Kuipers een kanonskogel in de poten heeft, liet hem lekker oplopen en aanleggen. De tot centrale verdediger omgeturnde Noord-Hollander aarzelde niet en haalde verwoestend uit, van meer dan 25 meter. Binnen twee seconden lag de bal achter de verbouwereerde doelman De Groot: 3-2. Met Kuipers is meteen één van de beste spelers aan geel-zwarte kant genoemd. Zijn verplaatsing naar het centrum is geen slechte keuze gebleken. Kuipers heeft een berepass in de benen, staat koppend zijn mannetje, heeft inzicht en kan verdedigen. Samen met Hessing dus geen slecht centrum!
Na rust maakte Roderick Gielisse zijn opwachting als vervanger voor de licht geblesseerde Joël Tillema. Goed om te zien dat de kleine back weer terug is, zijn invalbeurt was in ieder geval niet verkeerd. Helaas werd het spel er in de tweede helft niet beter op. Het is opvallend dat Joost Leonard bij een gebrek aan aanvoer, een levensader voor een spits als hij, gaat zwerven. Er komen véél te weinig goede ballen van de zijkant en de kansen die komen worden vaak slordig behandeld. Het zorgt er onder andere voor dat de Uien een wedstrijd niet kunnen afmaken. Gevolg: ‘zenuwenuiteinden’, nèt niet, knullig balverlies, etcetera. Het is niet leuk om te zeggen, maar wel realiteit.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Een goede aanname op de borst van Leonard werd teruggelegd op Celen, die Vlug aanspeelde. Het schot van de Woerdenaar vloog net naast. Een buitenspelgoal, dus afgekeurd, van Leonard volgde, net als een geblokte pegel van Vlug. Kuipers poeierde een vrije trap met een gemene stuit op goal, maar de keeper kon redding brengen.
En toen Ismail Celen in de zestien gehaakt werd verwachtten we een pingel, maar het strafschopquotom was blijkbaar al overschreden.
SteDoCo stelde er weinig tegenover, totdat Faouzi vanuit het niets een bal meekreeg en leek te kunnen scoren. Op het laatste moment zat er een been tussen, maar de 3-3 had karakteristiek geweest voor geel-zwart in dit seizoen. Het had namelijk zomaar gekund, tussen een regen aan buitenspelposities (tien keer in de tweede helft?) van de Uien door.
Kansrijke situaties werden door Rijnsburgse Boys slecht uitgespeeld. Je hebt tegenwoordig op Twitter een Bollenstreek United, wij zijn dan Billenknijp United…
Leuk overigens: Dirk-Jan van den Oever werd Man of the Match. Je hoort dan mensen zeggen dat hij ‘op veilig’ had gespeeld. Lijkt me wel zo wijs in zijn positie…
Na afloop zag je geen enkel blij gezicht, bewust van het feit dat het deze zaterdag zwaar ondermaats was. Niek Oosterlee nam de felicitaties onderkoeld in ontvangst en stak van wal: “Wat overheerst is het gevoel dat we zelfs met elf tegen tien de wedstrijd niet kunnen killen. Zelfs in dit stadium moeten we vreselijk veel stappen maken om te bereiken wat we willen. Het is billen knijpen en kunnen het maar niet stuk spelen. Veel spelers halen hun normale niveau niet. Je moet voetballen alsof het één van je eerste wedstrijden is, onbevangen. Er is zoveel onzekerheid in de ploeg, dat zal dit seizoen niet meer overgaan.
Het is echt nog steeds heel leuk om met de jongens te werken, maar enorm frustrerend omdat je weet dat ze veel meer kunnen dan dit. Ik kan ze hard werken niet ontzeggen, dat doen ze wel.”
Realiteit na dit niet zo vrolijke stuk: we staan op twee punten van plaats zeven. En zijn nu wel veilig. Zegt u het maar!
Rijnsburgse Boys – SteDoCo  3-2 (3-2)
15. 1-0 Marvin Wijks (strafschop)
32. 1-1 Joran Schröder
36. 1-2 Chris Boom
39. 2-2 Marvin Wijks (strafschop)
43. 3-2 Nick Kuipers

Scheidsrechter: de heer M.P. Gerritsen
Toeschouwers: 800
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Jeffrey Vlug, Ismail Celen
Gele kaarten SteDoCo: Mo Faouzi
Rode kaart SteDoCo: (14.) keeper Steinmann
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Tillema (45. Gielisse), Hessing, Kuipers, Ossevoort; Vlug, Sardar (14. Van den Oever) , Celen, Van der Vijver; Leonard, Wijks.
Opstelling SteDoCo: Steinmann; Schröder, Patijn, Yilmaz (14. De Groot), Van der Waal; Van Pijkeren (71. Slob), Van der Waal, Boom, Kalpoe; Faouzi (80. Looijen), Tokul.