outhands

Rijnsburgse Boys speelt voor de derde keer op rij gelijk

Na afloop sprak trainer Niek Oosterlee voor het eerst openlijk over de doelstelling om bij de eerste vier te eindigen om directe plaatsing naar de Topklasse af te dwingen en werd er niet langer gesproken over een eventuele titel dit seizoen. Zeker omdat zowel Barendrecht als Capelle deze zaterdag wel gewoon de drie punten bij hun totaal mochten bijschrijven.


Richal Leitoe in actie (foto Hans Heemskerk)

Vanaf de aanvang golft het rommelige spel behoorlijk op en neer. Een beeld wat eigenlijk de gehele wedstrijd zal blijven voortbestaan. De Katwijkers zetten de Rijnsburgers vroeg vast op het middenveld, waardoor Rijnsburg moeilijk de combinatie op het middenveld kan zoeken. Een lange bal naar voren of de zijkanten benutten zijn dan de enig overgebleven opties, maar wanneer deze opties ook niet tot succes leiden, wordt het een moeilijk verhaal. Hoewel de wedstrijd bol staat van de fouten (lees: balverlies) is het tempo relatief hoog en oogt het geheel nog redelijk enerverend. Nadat Katwijk-middenvelder Daniel Hensen een schot hoog over schiet, is het voor de Rijnsburgers Bennie van Noord die voorlangs schuift. Na een klein kwartier mag Menno van Roosmalen, inmiddels zijn schorsing uitgezeten, waarschijnlijk ook tot zijn eigen verbazing, dwars door het hart van de oranje defensie heen stomen. Wanneer hij bij de laatste hindernis (Nederhand) is gearriveerd, blijkt de angel echter uit de aanval te zijn en kan een Rijnsburgse voorsprong door de Katwijkse doelman worden voorkomen.

Aan de rechterkant is dit seizoen Richal Leitoe het geheime wapen van Rijnsburg. Als na een kwartier zijn directe tegenstander Dwight Krolis al snel tegen een gele kaart aanloopt na een ferme tackle en dus enigszins met de handrem verder zal moeten spelen, lijkt dit gunstig te gaan uitpakken voor de Rijnsburgers. Toch zal het rendement vandaag vanaf die kant lager zijn dan voorgaande wedstrijden. Overigens zal het deze wedstrijd bij deze ene gele kaart blijven, want meer kaarten werden door scheidsrechter De Meijer niet getoond. De leidsman floot overigens een prima wedstrijd, was niet op fouten te betrappen en was misschien wel de beste man op het veld, iets wat zeker niet iedere week kan worden gezegd.

De van HFC Haarlem overgekomen Rachid El Yakoubi kan na een kwartier profiteren van een fout in de Rijnsburgse defensie, maar een doelpunt blijft uit. Na een halfuur weet Richal Leitoe zijn directe tegenstander wel te passeren en uit zijn voorzet kan Martijn Gootjes bijna gelijk toeslaan, maar ook deze kans mondt niet uit in een openingstreffer. De eerste 100%-kans is voor de eerder genoemde Katwijk-aanvaller El Yakoubi. Oog in oog met Tim Orlowski schiet hij de bal echter recht op de Rijnsburgse doelman. Het houdt het midden tussen een goede redding van de keeper en een zwak schot van de aanvaller.


De kopbal van Danny van der Vijver gaat net over (foto Hans Heemskerk)

In het laatste kwartier voor de rust zijn er aan beide kanten geen echte kansen meer te noteren. Katwijker Bob Koning, vorige week tegen DOTO tweemaal trefzeker, krijgt wat schietkansen, maar doet het publiek niet verblikken of verblozen. Na rust lijkt de wedstrijd op een zelfde manier verder te gaan. Een vrije trap van Rijnsburg kan bij de tweede paal net niet worden beroerd door Bennie van Noord en een vrije trap van Richard Blonk kan worden gevangen door Tim Orlowski. Even lijkt het erop dat er toch een doelpunt gaat vallen. Want beide ploegen krijgen zowaar wat kansen. Uit een voorzet van Leitoe kan Danny van der Vijver een prima kopbal plaatsen, maar de bal zeilt net over. El Yakoubi komt voor een tweede keer alleen af op Orlowski, maar besluit nu eerder tot het produceren van een schot. Hoewel het lijkt of de Rijnsburgse doelman de bal net overtikt, constateert de grensrechter een achterbal.

In de 63e minuut wordt Danny van der Vijver goed vrijgespeeld in de zestien van de tegenstander, maar voor hij kan aanleggen voor een schot, wordt er puike sliding op de bal ingezet door Rydell Tuinfort en al wat er de geel-zwarten resteert is een corner. Het niveau van de wedstrijd blijft onder de maat, maar zolang de brilstand op het scorebord blijft steken, vergoedt de spanning nog het nodige. Uit een scrimmage voor de Katwijke goal, waarbij Martijn Gootjes en Danny van der Vijver betrokken zijn, volgt geen doelpunt. Dit geldt ook voor een inzet van invaller aan Katwijkse zijde, Bas Ent, die het zijnet treft.


Een uiterste inspanning van Bennie van Noord (foto Hans Heemskerk)

Een kwartier voor tijd is het Resham Sardar, die op de plek van de geblesseerde Joost Kuhlmann speelde, die de bal terugkopt voor de voeten van Martijn Gootjes, maar zijn schot gaat over. Inmiddels hebben de nodige wissels plaatsgevonden en één van de invallers, Maarten Ciermans, krijgt tien minuten voor tijd de grootste kans van de wedstrijd. Uit een voorzet krijgt hij de bal op nog geen meter voor de doellijn ruim naast het doel van de Rijnsburgers. De bal in het Rijnsburgse doel tikken leek aanzienlijk makkelijker. In de slotfase worden geen echte kansen meer gecreëerd en de wedstrijd eindigt dan ook in 0-0. Een uitslag waar, gezien de wedstrijd, een ieder mee zal moeten leven.

Rijnsburgse Boys – v.v. Katwijk: 0-0 (0-0)

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: –
Gele kaarten Katwijk: Krolis

Scheidsrechter: de heer De Meijer
Toeschouwers: 2.200

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Van Roosmalen, Bouma, Peter Freke (69: Van Beuningen), Van der Vijver, Kolder, Sardar, Gootjes (81: Rijkaard), Leitoe
Opstelling Katwijk: Nederhand, Tuinfort, Van Dam, Van Ommeren, Krolis, Groen (75: Cieremans), Hensen (46: Ent), Blonk, Koning, El Yakoubi (81: Lammers), Arends’