Rijnsburgse Boys speelt gelijk tegen VVSB

Doelpuntrijke start van nieuw seizoen

Na de tot nu zeer voorspoedig verlopen voorbereidingsperiode (ruime overwinningen op aansprekende clubs) was het de vraag hoe Rijnsburgse Boys er, in de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen, werkelijk voor stond. In VVSB trof de regerend landelijk KNVB-amateurbekerhouder een taaie tegenstander die in de eerste helft wist uit te lopen naar een 0-3 voorsprong. De grote achterstand bleek voor de Rijnsburgers het sein om met een betere instelling de wedstrijd te vervolgen zodat halverwege de tweede helft de 3-3 op het scorebord kwam. In de slotfase hadden beide ploegen de kans om de overwinning te pakken maar dat gebeurde niet. In de bekerwedstrijden tegen Woerden en Gouda moeten beide ploegen nu nog volop strijden om als poulewinnaar door te kunnen gaan in het districtsbekertoernooi.

Natuurlijk was het de grote vraag in welke basisopstelling Rijnsburgse Boys dit seizoen zou starten. Martijn Gootjes speelde als spits met achter hem Richal Leitoe, Joost Kuhlmann en Danny van der Vijver. Op het middenveld stond Bart Freke naast Raymond Kolder en de verdediging werd gevormd door Dennis Groot, Menno van Roosmalen, Bennie van Noord en Jelle Bouma. Tim Orlowski stond, in tegenstelling tot de bekerwedstrijden van vorig seizoen, nu wel in het doel.

De openingsfase was duidelijk voor Rijnsburgse Boys. Mogelijkheden voor Bart Freke en tweemaal voor Richal Leitoe liepen echter op niets uit. De eerste goed opgezette aanval van VVSB leverde wel direct resultaat op. Met een fraaie trap scoorde Frans van Niel de 0-1. Pijnlijk werd duidelijk dat de scherpte (metname in de achterhoede) in de eerste helft niet aanwezig was. De in een vernieuwd tenue spelende Noorwijkerhouters voetbalden, met hun nieuwe trainer John Blok èn in een nieuwe speelwijze, agressiever dan de Rijnsburgers. Frank Zinhagel, die op het zijn zo vertrouwde Middelmors zijn eerste officiële wedstrijd voor VVSB mocht spelen, liet zich daarbij niet onbetuigd. Eerst zag hij nog zijn doelpoging van de lijn worden gehaald door Menno van Roosmalen. Vervolgens wist hij na een half uur spelen te ontsnappen aan de dekking van Jelle Bouma en had alle tijd om de 0-2 binnen te schieten.

Ondanks dat er aan Rijnsburgse Boys zijde toch nog een aantal goed lopende combinaties werden genoteerd was het ontbreken van de juiste beleving het grootste manco. Een kopbal van Martijn Gootjes en een schot van Richal Leitoe misten beide de juiste overtuiging. Aan de andere kant van het veld verkeek Tim Orlowski zich volledig op een vrije trap van Vladimir Jozic. Was het de laagstaande zon of de krachtige zuidwestenwind; de bal rolde wel op een uiterst knullige wijze in het doel: 0-3. Op slag van rust deed Rijnsburgse Boys nog wel iets terug. De goed opkomende Jelle Bouma gaf een pass op maat op Danny van der Vijver die met een kopbal de 1-3 liet aantekenen.

De tweede helft begon Rijnsburgse Boys met één wissel: Dick Zwarthoed nam de plaats in van Raymond Kolder. De invaller zag zijn eerste doelpoging worden gekeerd. Rijnsburgse Boys speelde een stuk agressiever en toonde, in tegenstelling tot de eerste helft, nu wel de wil om de tweede bal te winnen. Na zeven minuten viel de aansluitingstreffer. Omdat de bal, na een inzet van Richal Leitoe, door een Noordwijkerhouts hand werd aangeraakt, kon scheidsrechter Oskam niets anders besluiten dan een penalty toe te kennen. Bart Freke, die ook al alle corners had genomen, nam ook nu plaats achter de bal en schoot raak: 2-3. Een kwartier later kreeg de jongste van de broers Freke, na een goede pass van Menno van Roosmalen, de gelegenheid om nog een goal te maken, maar zijn schot ging net naast.

Het hoogtepunt van de wedstrijd was de werkelijk formidabele omhaal van Bennie van Noord. De ex-prof van Cambuur Leeuwarden was mee naar voren gekomen en benutte de ruimte die hij kreeg voor dit ongekende hoogstandje. Keeper Marcel IJzendoorn kon niets anders dan toekijken hoe de bal onhoudbaar in de rechterkruising binnen zoefde: 3-3. Het laatste kwartier werd ingeluid met grote kansen voor VVSB. Maurice Fransen zag zijn poeier op de lat uiteen spatten en uit een goed opgezette aanval zag eerst Bart Duindam (strandde op de keeper) en vervolgens Vladimir Jozic (schoot net naast) hun doelpogingen mislukken. Rijnsburgse Boys (met Peter Freke en Rodney Cairo in het veld voor Menno van Roosmalen en Richal Leitoe) kreeg eerst nog een aantal halve kansen maar in blessuretijd had de wedstrijd gewonnen kunnen worden maar Martijn Gootjes zag de bal, na een eigenlijk niet te missen voorzet, langs zijn voet wegrollen.

Rijnsburgse Boys – VVSB:  3-3 (1-3)

13: Frans van Niel: 0-1; 30: Frank Zinhagel: 0-2; 39: Vladimir Jozic: 0-3; 45+1: Danny van der Vijver: 1-3; 52: Bart Freke (penalty): 2-3; 67: Bennie van Noord: 3-3.

Scheidsrechter: Oskam