Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Sparta Rotterdam: 0-3 (0-1)

Rijnsburgse Boys kan het Sparta niet moeilijk genoeg maken.

Het bekeravontuur van Rijnsburgse Boys is na één wedstrijd ten einde. De mannen van Niek Oosterlee moesten in Sparta Rotterdam hun meerdere erkennen. Uiteindelijk werd het een relatief eenvoudige 0-3 overwinning voor de Kasteel-bewoners. Details maken vaak het verschil op dit niveau. Ahmed Ali had na ruim een uur spelen de gelijkmaker op de pantoffel maar schoot over. En in plaats van 1-1 stond vlak daarna de 0-2 op het scorebord. Leo Beenhakker was er namens Sparta bij en moet geconstateerd hebben dat “Rijnsburg uit” deze keer niet zo lastig was. Het had zo’n bijzondere voetbalweek kunnen worden met een onmogelijke winst van Ajax bij Feyenoord en een ongelofelijke inhaalrace van Leicester City tegen het Manchester United. Maar een stunt van Rijnsburgse Boys in de strijd om de KNVB beker bleef deze keer uit.

Kopie van IMG_1614

Foto Hans Heemskerk


Vanaf de aftrap is het Sparta dat het initiatief neemt maar de Rijnsburgers kunnen eenvoudig het tij keren. Speldenprikjes weten de Uien uit te delen. Zoals Martin van Eeuwijk die vier spelers in het hart van de Spartaanse verdediging bezig weet te houden. Totdat Aleksander Bjelica voor opruiming zorgt, de voormalige jeugdspeler van Quick Boys en Katwijk bleek veelal een struikelblok voor de Rijnsburgse aanvallers deze avond. Het eerste echte Rijnsburgse kansje doet zich na twaalf minuten spelen voor. Martin van Eeuwijk stuurt Javier Martina prachtig de diepte in die op zijn beurt de bal vanaf de achterlijn teruglegt op Marvin Wijks. Zijn inzet gaat helaas over het doel zonder dat doelman Roy Kortsmit daarvoor iets hoeft te doen.
Zijn Rijnsburgse collega moet even later ook voor het eerst in actie komen maar met weinig succes. Waar menigeen denkt dat Ronald Breinburg de bal speelt wordt hij door de arbiter teruggefloten. Huseyin Dogan plaatst zich achter de bal en van een meter of twintig pegelt hij de bal in de linkerbovenhoek. “Een wereldgoal” zou Sparta-trainer Gert Kruys na afloop verklaren. “Voor het mooie kwamen we te vroeg op achterstand” zei Niek Oosterlee naderhand. Beide trainers hadden gelijk. Vlak daarna moet Martin van Eeuwijk met hamstringklachten gewisseld worden zodat het Rijnsburgse spelletje er toch wat anders uit komt te zien dan vooraf bedacht.
Kopie van IMG_1874

Foto Hans Heemskerk


Sparta krijgt na een half uur spelen voor het eerst een hoekschop te nemen maar weet vervolgens nauwelijks gevaar te stichten. Ook de thuisclub, waar Marvin Wijks en Raily Ignacio elkaar moeizaam weten te vinden, creëert verder weinig kansen. Waarbij de Rijnsburgse topscorer soms ook wat te opzichtig een vrije trap op een gunstige positie probeert te versieren. Een vrije trap van Sparta verrast Rick van der Burg bijna en ternauwernood weet hij de bal uit de rechterbovenhoek te tikken. Een bal zo binnen laten vliegen betekent meestal dat je als keeper snel de wereld over gaat maar dat overkomt de Rijnsburgse goalie gelukkig niet.
Een snelle goal in de tweede helft zou de wedstrijd zo maar kunnen doen kantelen. De eerste inspanning daartoe is nog van Sparta maar de poging van Marvin Wijks die Koos van Buuren in het strafschopgebied passeert oogt gevaarlijker. Het resultaat blijft echter beperkt tot een corner. Nadat ook Giovanni Hiwat van dichtbij naast heeft geschoten promoveert Javier Martina een dieptepass van Renee Troost tot voorzet die in de handen van Roy Kortsmit belandt. Terwijl Raily Ignacio bij de tweede paal stond te wachten. Een inzet van Kevin Westmaas levert een corner op, het publiek gaat zich roeren en er ontstaat iets van een heuse bekersfeer. Drie Spartanen zijn er nodig om Marvin Wijks af te stoppen en Mark van den Boogaart dwingt Roy Kortsmit voor het eerst tot een echte redding. Vervolgens wordt Raily Ignacio al dan niet onreglementair belaagd maar doeltreffend wordt hij niet.
Kopie van IMG_2019

Foto Hans Heemskerk


Dé kans van de wedstrijd komt op naam van Ahmed Ali die een voorzet van Kevin Westmaas kan aannemen en inschieten. Maar de linkervleugelverdediger die aan de rechterkant van het stafschopgebied verdwaald lijkt te zijn schrikt wellicht van de mogelijkheid, kiest voor een uithaal ineens en ziet zijn inzet over het doel tegen de reclameborden spatten. “Het lijkt wel of iedere kans die de tegenstander krijgt een goal is” verzucht Niek Oosterlee na afloop, daarbij doelend op de recente wedstrijden tegen Scheveningen en Capelle. In deze bekerwedstrijd is het Renee Troost die vlak na de kans op 1-1 een inzet van Sparta-zijde blokt waarbij de Rotterdammers tevens de 0-2 op een presenteerblaadje aangeboden krijgen. Voor Denis Mahmudov is dit het eerste doelpunt voor Sparta. De huurling van PEC Zwolle scoorde zijn laatste doelpunt voor Excelsior ’31 ook al tegen de Rijnsburgers.
De 0-3 even later was bijna het logische gevolg van de positionele omzetting achterin die de Rijnsburgers even daarvoor hadden uitgevoerd. Ronald Breinburg was voorin mee ten strijde getrokken, de treffer van Thomas Verhaar door het hart van de verdediging was dan ook niet helemaal een verrassing. “Je ziet dat die jongens van Sparta alles net even sneller en fysieker uitvoeren, ze trainen ook niet voor niets zeven keer per week”, aldus Niek Oosterlee na afloop. “Sparta is naar verhouding een jonge ploeg, we hadden daar met onze ervaring meer tegenover moeten stellen. Sparta heeft niet veel kansen gehad maar als we zelf niet scoren houdt het op”. Zodat er nog maar één conclusie over blijft: Sparta Rotterdam gaat terecht door naar de volgende ronde van de KNVB beker.
Rijnsburgse Boys – Sparta Rotterdam: 0-3 (0-1)
19: Huseyin Dogan: 0-1
69: Denis Mahmudov: 0-2
71: Thomas Verhaar: 0-3
Scheidsrechter: J. Manschot
Toeschouwers: 1.100
Opstelling Rijnsburgse Boys: Rick van der Burg, Ahmed Ali, Ronald Breinburg, Leon Tol, Kevin Westmaas, Renee Troost, Mark van den Boogaart, Martin van Eeuwijk (23: Resham Sardar), Javier Martina (70: Jeffrey Koemans), Raily Ignacio en Marvin Wijks
Opstelling Sparta Rotterdam: Roy Kortsmit, Kees van Buuren, Daniel Breedijk, Aleksandar Bjelica, Kenny Teijsse, Steef Nieuwendaal, Giovanni Hiwat (54: Thomas Verhaar), Huseyin Dogan, Johan Voskamp (81: Finn Stokkers), Romano van der Stoep (62: Youri Loen) en Denis Mahmudov