IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Spakenburg: 4-3 (1-0) – VERSLAG

Rijnsburg stunt tegen koploper Spakenburg

Rijnsburgse Boys heeft in het inhaalduel tegen Spakenburg voor een daverende verrassing gezorgd. Na een ouderwets heerlijke voetbalmiddag werd de koploper in een doelpuntrijke wedstrijd met 4-3 verslagen. Op de kop af een half jaar geleden hadden de Spakenburgers hun laatste competitiewedstrijd verloren. In een indrukwekkende serie van negentien wedstrijden hadden alle clubs uit de tweede divisie – Katwijk, Excelsior Maassluis en ACV zelfs twee keer – zich stukgebeten op de ploeg van Chris de Graaf en wisten niet te winnen. En uitgerekend Rijnsburgse Boys deed dat dus wel. Na een weifelende start volgde verrassend de Rijnsburgse openingstreffer waarna het team van Hein Leliveld alle schroom van zich afgooide. Strijdend voor iedere bal, vol overgave en uiterst gedisciplineerd spelend werd al snel duidelijk dat Spakenburg een lastige middag tegemoet zou gaan op Middelmors. Zelfs het geluk van de koploper – tot tweemaal toe terugkomen (2-2 en 3-3) van een achterstand bleek geen mentale dreun op te leveren voor Rijnsburgse Boys. In blessuretijd maakte Daan Walraven zich onsterfelijk door de winnende vierde treffer binnen te tikken. Alle spelers wisten de harten van de Rijnsburgse supporters te stelen waarbij Furhgill Zeldenrust wel het meest. Betrokken bij alle Rijnsburgse doelpunten liet de naar Capelle vertrekkende buitenspeler – alhoewel het nog officieel door Rijnsburgse Boys bevestigd moet worden – zien welke stempel hij op het huidige elftal drukt. Spakenburg wist weer wat verliezen is, maar werd drie uur later verrast dat De Treffers, de enige over gebleven concurrent voor het kampioenschap, zich thuis had laten verrassen door GVVV (1-4).

Foto: Cor Spruijt

Openingsgoal
Na een sfeervolle opkomst van beide ploegen was het Spakenburg dat de wedstrijd naar zich toe leek te gaan trekken. Terwijl Rijnsburgse Boys alle moeite had met de bewegelijke Spakenburgers probeerden de gasten een snelle openingsgoal te forceren. Wesley Zonneveld had het er maar druk mee. De Rijnsburgse doelman was echter bij de les en tikte een schot van Wimilio Vink tot corner en wist een kopbal van Floris van der Linden en een afstandsschot van Mokhtar Suleiman te pakken. Het Spakenburgs kwartiertje werd afgesloten met een kopbal naast van Youri Koelewijn. Wat efficiency betreft deed Rijnsburgse Boys het stukken beter. De eerste de beste keer dat Rijnsburgse Boys zich in de zestien van Spakenburg meldde werd beloond met een treffer. Nadat Jeroen Spruijt de bal had teruggelegd ontstond een scrimmage waarbij eerst Roderick Gielisse, vervolgens Nino Klaver en tenslotte Furhgill Zeldenrust, na tussenkomst van Dani van der Moot, uithaalden. Het laatste schot van Furhgill Zeldenrust bleek doeltreffend: 1-0.

Foto: Hans Heemskerk

Evenwicht
De Rijnsburgse openingstreffer bleek een aanslag op het Spakenburgse bravoure. Rijnsburgse Boys leek te beseffen dat het zich absoluut niet hoefde te laten afbluffen door Spakenburg. Met het zichtbaar groeiende vertrouwen kwam de wedstrijd in evenwicht en bleek Rijnsburgse Boys in staat om behoorlijk van zich af te kunnen bijten. De kansenverhouding kwam in evenwicht. Ahmed el Azzouti werkte de bal van dichtbij over het doel en Floris van der Linden leek met zijn tenen de bal uit een vrije trap in het doel te werken maar Wesley Zonneveld redde ten koste van een corner. Aan de andere kant van het veld kreeg Dani van der Moot tot tweemaal toe de kans om de voorsprong te verdubbelen na prima uitgevoerde aanvallen. Het was echter ook Alessandro Damen die tweemaal de bal klemvast wist te pakken. Op slag van rust leverde een vrije trap een over gekopte bal van Dennis van der Plas op.

Foto: Cor Spruijt

Paal
Dat Chris de Graaf niet tevreden was bleek wel met zijn dubbelle wissel in de rust. Met het inbrengen van Killian van Mil en Sam van Huffel wilde hij meer power en dynamiek brengen. Het spelbeeld moest veranderen maar voordat daar maar iets van te zien was scoorde Rijnsburgse Boys binnen de minuut de tweede treffer. Furhgill Zeldenrust werd geen strobreed in de weg gelegd kreeg alle ruimte om uit te halen: 2-0. Wat een weelde, een verdubbeling van de voorsprong tegen de koploper. Drie minuten later echter volgde het Spakenburgse antwoord. Een zeldzame fout van Bram Ros – hij trapt over de bal heen – werd keihard door Mokhtar Suleiman afgestraft met een uithaal in de verre hoek: 2-1. De amusementswaarde van de wedstrijd ging omhoog want beide ploegen voelden zich sterk genoeg om de volgende treffer te maken. Terwijl Jeroen Spruijt weinig geluk had met de paal – zijn kopbal na een vrije trap ging via de buitenkant van de paal naast – had Killian van Mil meer geluk. Na een enorme uithaal van de Spakenburgse invaller kwam de bal via de paal tegen de rug van Wesley Zonneveld waarna de bal alsnog in het doel verdween: 2-2.

Foto: Cor Spruijt

Antwoord
Net als Spakenburg eerder in de wedstrijd had nu Rijnsburgse Boys snel een passend antwoord op een treffer van de tegenstander. Furhgill Zeldenrust zag zijn voorzet – of was het toch een doelpoging – door Alessandro Damen tot corner getikt worden. En natuurlijk nam hijzelf deze hoekschok en wist de bal perfect aan te snijden op het hoofd van Dani van der Moot. De spits, die het toch echt niet van zijn lengte moet hebben, wist de complete Spakenburgse defensie voor schut te zetten door raak te koppen: 3-2. Niet veel later volgde de eerste Rijnsburgse wissel waarbij Steff van Rooijen de moegestreden Jeroen Spruit verving. Steff van Rooijen kon zijn invalbeurt direct belonen met een treffer maar zijn schot van afstand ging naast. Killian van Mil had zijn vizier scherper afgesteld en schoot wel tussen de palen. Wesley Zonneveld kon de enorme streep niet klemmen waarna Ahmed el Azzouti zich meldde voor de rebound. Deze bleek wel een prooi te zijn voor de Rijnsburgse doelman. Een minuut later bleek een kopie van deze kans wel doeltreffend. Nu was het de andere wisselspeler uit de rust, Sam van Huffel, die het Wesley Zonneveld lastig maakte met zijn uithaal. Ook deze bal belandde in een rebound en dat cadeautje pakte Ahmed el Azzouti wel uit: 3-3.

Foto: Hans Heemskerk

Heerlijke pot
Met nog tien minuten op de klok was het voor een ieder wel duidelijk: wat een heerlijke pot voetbal kregen de toeschouwers voorgeschoteld. Beide ploegen streden voor de overwinning: Rijnsburgse Boys voor de eer en Spakenburg voor de koppositie. Het aanvallend ingestelde Spakenburg leverde natuurlijk extra ruimte op die zowel Delano Asante als Furhgill Zeldenrust in hun kracht kon zetten. Helaas kon Furhgill Zeldenrust een perfecte pass van Delano Asante niet lekker afronden. Vervolgens werd Delano Asante door Furhgill Zeldenrust de diepte ingestuurd maar in de zestien tegen de grond gewerkt. Scheidsrechter Bronsvoort wuifde echter, net als eerder in de wedstrijd, de claim om een penalty weg. Een schot van Roderick Gielisse belandde in de handen van de keeper en Dani van der Moot zag een rollertje gepakt worden. Mitchi Huijsman, ingevallen voor Dani van der Moot, wilde met een hakballetje indruk maken maar bleek buitenspel te staan. Aan de andere kant stond de Rijnsburgse defensie als een huis en gaf weinig weg. Verder dan een schot naast van Koen Wesdorp kwam de titelkandidaat niet. De uiteindelijke tien Spakenburgse corners werden ook vakkundig onschadelijk gemaakt.

Foto: Hans Heemskerk

Ontploffen
In de blessuretijd werd het heldhaftige Rijnsburgse optreden tegen de nummer één uit de competitie toch beloond. Na een corner kwam Furhgill Zeldenrust met een voorzet die door Bram Ros perfect verlengd werd op de inlopende Daan Walraven. Net als eerder dit seizoen in Lisse wist de sympathieke verdediger wel raad met zulke buitenkansjes. Van dichtbij werkte hij de bal in het doel en liet Middelmors ontploffen: 4-3. Een minuut later maakte scheidsrechter Bronsvoort een einde aan het spektakelstuk op Middelmors. Vol trots stapten de Rijnsburgse spelers van het veld. En terecht! Het grote Spakenburg was met veel strijd verslagen. De ploeg had weer eens laten zien waar het toe in staat is. Met de komende weken opnieuw twee thuiswedstrijden (Jong Sparta en Koninklijke HFC) kan er een mooie serie worden neergezet! Tenslotte: natuurlijk gingen de herinneringen naar zeven jaar geleden toen Jeroen Hessing ook in blessuretijd de 4-3 scoorde tegen de andere ploeg uit Spakenburg, IJsselmeervogels.

Rijnsburgse Boys – Spakenburg: 4-3 (1-0)
17: Furhgill Zeldenrust: 1-0
46: Furhgill Zeldenrust: 2-0
48: Mokhtar Suleiman: 2-1
66: Wesley Zonneveld (eigen doel): 2-2
68: Dani van der Moot: 3-2
80: Ahmed el Azzouti: 3-3
90+3: Daan Walraven: 4-3

Scheidsrechter: Wim Bronsvoort
Toeschouwers: 1.500

Gele kaarten Spakenburg: Ahmed el Azzouti en Mark Veenhoven
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Daan Walraven, Dennis van der Plas, Bram Ros, Rob Zandbergen, Roderick Gielisse, Nino Klaver, Jeroen Spruijt (74: Steff van Rooijen), Delano Asante, Dani van der Moot (86: Mitchi Huijsman) en Furhgill Zeldenrust
Opstelling Spakenburg: Alessandro Damen, Nick Verhagen, (62: Hero van Lopik), Koos Werkman, Dwayne Green, Tom Noordhof (46: Sam van Huffel), Mark Veenhoven, Youri Koelewijn (81: Ferebory Kourouma), Wimilio Vink (74: Koen Wesdorp), Ahmed el Azzouti, Mokhtar Suleiman en Floris van der Linden (46: Killian van Mil)