Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Spakenburg 1-1 (0-1)

Topscorers bepalen eindstand bij Rijnsburgse Boys – Spakenburg
Rijnsburgse Boys heeft op de laatste koude zaterdag van april niet alleen Spakenburg in de strijd om de titel twee punten afgetroggeld. In een wedstrijd waar voor de thuisclub hoegenaamd niets meer op het spel stond werd het publiek ook nog eens getrakteerd op een leuke wedstrijd die uiteindelijk in 1-1 eindigde. Maar ook net zo goed een veel ruimere eindstand had kunnen hebben. De neutrale toeschouwer zal het gelijkspel kunnen billijken alhoewel de thuisploeg de meeste kansen op een overwinning creëerde.

2015-04-25 RBB 1 - Spakenburg 1( 1-1) (10).JPG

Foto Jan Jungerius

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een oranje boeket bloemen voor Resham Sardar die kortgeleden zijn 150e wedstrijd voor Rijnsburgse Boys had gespeeld. Rijnsburgse Boys – Spakenburg stond vorige week al op het programma maar werd een week uitgesteld vanwege het overlijden van het zoontje van Spakenburgspeler Joël Tillema. Middels een indrukwekkende minuut stilte werd bij deze trieste gebeurtenis stil gestaan.
Vanaf de aftrap maakt Rijnsburgse Boys vervolgens duidelijk dat het niet op voorhand mee wil werken aan een Spakenburgs feestje. Bij “blauwe” winst bedraagt de achterstand op koploper Kozakken Boys immers nog maar één punt . De eerste kans valt al in de eerste minuut te noteren wanneer Martin van Eeuwijk collega’s Raily Ignacio de diepte in stuurt. Barry Dittewig moet ver zijn doel uit om halverwege de eigen helft de Rijnsburgse spits net voor te zijn. Twee minuten later zijn de rollen omgekeerde en moet de Spakenburgse doelman dit keer Martin van Eeuwijk voortijdig afstoppen. Danny van der Vijver schiet even daarna half vallend over terwijl oud-Rijnsburg speler Jordy Strooker aan de andere kant zijn inzet richting sporthal ziet verdwijnen. Tussentijds heeft Salim Amerzgiou Richard van Nieuwkoop even op de proef gesteld na een serie van foute Rijnsburgse passes.

2015-04-25 RBB 1 - Spakenburg 1( 1-1) (16).JPG

Foto Jan Jungerius

De eerste echte grote kans doet zich binnen het kwartier voor. Raily Ignacio omspeelt een aantal Spakenburgers, gaat daarna ook aan Barry Ditewig voorbij maar ziet zijn inzet vervolgens van de paal terug het veld weer in springen. Even daarna is het Jordy Strooker die even zo fraai een aantal Rijnsburgse verdedigers omzeilt maar vervolgens naast schiet. Het spelt golft heen en weer, mede ingegeven door het feit dat medespelers elkaar lang niet altijd weten te bereiken. En soms sterft een aanval in schoonheid zoals een heel groot driehoekje tussen Igancio en Van Eeuwijk net niet bij Van der Vijver eindigt. Of de voorzet van Ismo Vorstermans die door Salim Amerzgiou wel gelijk op de pantoffel wordt genomen maar ook gelijk naast wordt geschoten.
Rijnsburgse Boys heeft voor vanmiddag een paar tactische varianten op het programma staan. Zo staat Resham Sardar in verdedigend opzicht als extra verdediger geposteerd om het gevaar van Kees Tol aan Spakenburgs kant met een versterkte centrumverdediging in te dammen. En is Jeroen Hessing de extra opkomende spits wanneer de thuisclub in de omschakeling de aanval kiest. Halverwege de eerste helft is die opzet bijna succesvol wanneer de van huis uit centrale verdediger in riante positie op de rand van het strafschopgebied een keer mispeert terwijl hij kort daarna een lastige bal bijna vanaf de achterlijn niet meer tussen de palen weet te brengen. Zo blijft het spannend wie vanmiddag voor het eerste het net weet te vinden.

2015-04-25 RBB 1 - Spakenburg 1( 1-1) (25).JPG

Foto Jan Jungerius

Adel verplicht, zo blijkt maar eens want de topscorer van de Topklasse schiet uiteindelijk als eerste binnen. De voorzet komt van Salim Amerzgiou, het terugkoppen is van Leon Tol en Kees Tol staat zo’n beetje op de penaltystip om doeltreffend uit te halen: 0-1. Voor de Rijnsburgers resteert er nog één mogelijkheid om in de eerste helft de gelijkmaker te produceren. Een vrije trap van Martin van Eeuwijk van zo’n vijfentwintig meter wordt door Barry Ditewig niet klemvast gepakt waarbij de inkomende Danny van der Vijver “keurig” onderuit wordt geduwd. Ook wanneer Raily Igancio in blesseretijd stevig door Ismo Vorstemans omarmd wordt, wil scheidsrechter Gerritsen van geen strafschop weten. Tussendoor is het overigens nog wel Kevin Westmaas die Maurice van der Wilt het scoren weet te beletten.
Was er in de afgelopen weken nog wel eens kritiek op de ploeg van Niek Oosterlee over het uit de starblokken gaan voor een tweede helft, in deze wedstrijd kan daar absoluut geen sprake van zijn. De mannen in het geelzwart proberen zo veel mogelijk druk te zetten en Spakenburg op eigen helft vast te zetten. Het is uiteindelijk een zwakke uittrap van de “blauwe” doelman die aan de basis van de gelijkmaker staat. Waar half Spakenburg ten onrechte denkt dat Van Eeuwijk de bal nog aangeraakt heeft wordt de inworp aan de Rijnsburgers toegekend. Desoriëntatie achterin bij de Spakenburg leidt er toe dat Martin van Eeuwijk de Rijnsburgse topscorer weet te bedienen waarop Raily Igancio zijn 19e van het seizoen binnen schiet.

2015-04-25 RBB 1 - Spakenburg 1( 1-1) (29).JPG

Foto Jan Jungerius

En er lijkt meer voor Rijnsburgse Boys te halen te zijn. Een kopbal van Renee Troost wordt door Michael Lanting uit de kruising gehaald. En goed werk van Marvin Wijks leidt uiteindelijk alleen tot een hoekschop. Ondertussen leidt het optreden van scheidsrechter Gerritsen tot steeds meer irritatie aan de kant van Spakenburg en lijkt het toekennen van gele kaarten voor de reguliere toeschouwer niet meer te volgen. Wat niet gezegd kan worden van zijn beslissing om Jordy Strooker na een overtreding op Leon Tol met rood naar de kleedkamer te sturen. De middenvelder zal zeker niet de intentie hebben gehad zijn tegenstander te raken. Maar vertaalde zijn frustratie over mislukte acties daarvoor in een onbesuisde aanvallende actie richting de Volendamse verdediger.
Met een man meer probeert de thuisclub met man en macht in de laatste tien minuten reguliere speeltijd alsnog de winst te grijpen. Een harde inzet van afstand van Leon Tol wordt door Ditewig ternauwernood gekeerd maar diezelfde Tol verslikt zich binnen de minuut bijna in zijn naamgenoot aan Spakenburgse kant die Richard van Nieuwkoop gelukkig op zijn weg vindt. De Rijnsburgse doelman keert daarna ook de inzet van de ingevallen Joël Tillema waarop nog een aantal kansjes voor de thuisclub te noteren vallen. Raily Ignacio ziet een schot van afstand simpel opgeraapt door Barry Ditewig terwijl de doelman ook een vrije trap van Martin van Eeuwijk over de lat weet te tikken. Een volley van de ingevallen Jeffrey Koemans tenslotte stuitert naast zodat beide ploegen zich met het gelijkspel moeten verzoenen. Eén ding is daarbij echter wel zeker: met het vertoonde spel van de Uien van vandaag is de laatste thuiswedstrijd tegen FC Lisse er één om naar uit te kijken.
Rijnsburgse Boys – Spakenburg: 1-1 (0-1)
38: Kees Tol: 0-1
59: Raily Ignacio: 1-1
Scheidsrechter: M.P. Gerritsen
Toeschouwers: 1.600
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Resham Sardar
Gele kaarten Spakenburg: Michael Lanting, Jordy Strooker, Ismo Vorstermans, Jeremy de Graaf
Rode kaart Spakenburg: Jordy Strooker
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Kevin Westmaas, Renee Troost, Jeroen Hessing, Leon Tol, Resham Sardar, Danny van der Vijver, Mark van den Boogaart, Martin van Eeuwijk, Marvin Wijks (87: Jeffrey Koemans) en Rally Ignacio
Opstelling Spakenburg: Barry Ditewig, Michael Lanting (79: Peter de Lange), Ismo Vorstermans, Niek Ripson, Adil Mahdadi (72: Joël Tillema), Nick Tol (72: Jeremy de Graaf), Niels Buitenhuis, Jordy Strooker, Salim Amerzgiou, Maurice van der Wilt en Kees Tol.