Cor Spruijt

Rijnsburgse Boys – Spakenburg: 1-0 (0-0) – VERSLAG

Top drie wint met kleinst mogelijke verschil

Rijnsburgse Boys won de thuiswedstrijd met 1-0 van Spakenburg door een doelpunt van invaller Delano Asante. Ook AFC en Katwijk wonnen met 1-0 waardoor de stand in de Jack’s League ongewijzigd blijft maar oh, oh, oh het had zomaar anders kunnen zijn. Wat als de topscorer van de tweede divisie Youssef El Kachati de strafschop tegen AFC er tien minuten voor tijd gewoon had ingeschoten! En wat als AFC niet in de 90e minuut geheel tegen de verhouding in de winnende tegen Quick Boys had gemaakt? Maar ook wat als … de bal achter Rijnsburgse Boys doelman Wesley Zonneveld niet via de binnenkant van de paal weer in het veld was gegaan en wat als ? Maar ‘wat als’ geldt niet. Het gaat om de feiten. Met nog drie wedstrijden te gaan is het geweldig spannend in de nooit saaie tweede divisie.

Spakenburg
De tegenstander speelde in Rijnsburg zonder de spelers die in het KNVB beker toernooi zoveel indruk maakten. Floris van der Linden, Masies Artien, Vince Gino Dekker en Dwayne Green waren er om verschillende redenen niet bij. De elf spelers die wel in het veld stonden zagen dat Furhgill Zeldenrust voor de wedstrijd bloemen kreeg voor zijn honderdste competitie optreden in het shirt van Rijnsburgse Boys. De eerste vijf minuten in de wedstrijd waren voor Spakenburg. De Uien zakten wat in en Spakenburg mocht de bal hebben. Rijnsburgse Boys werd in de eerste fase vooral gevaarlijk via de linkerkant. De jubilaris mocht een aantal keren de bal scherp voorzetten maar dit leverde geen echt gevaar op.

Spannend
Het eerste half uur van de wedstrijd was meer spannend dan sprankelend. Rijnsburgse Boys speelde de bal in een te laag tempo rond en Spakenburg liet zich bij balbezit van Rijnsburgse Boys met veel mensen terugzakken rond het eigen strafschopgebied. Het eerste gevaarlijke schot van Rijnsburgse Boys kwam op naam van Roderick Gielisse. De bal was echter een prooi voor doelman Alessandro Damen. Spakenburg stelde in de eerste helft doelman Wesley Zonneveld niet vaak op de proef. Een vrije trap op de rand van de zestien verdween via de muur over de achterlijn en de daar op volgende corner werd een prooi voor de Rijnsburgse doelman. Met nog tien minuten te gaan tot het rust signaal was Dani van der Moot met een uitstekende kopbal nog het dichtst bij de openingstreffer.

Rust
Een misser van een van de Uien achterin was de aanleiding voor misschien wel de grootste kans in de eerste helft. Luuk Admiraal kwam 1 op 1 met Wesley Zonneveld maar schoof de bal naast de goal. Vlak voor het rustsignaal was het weer Admiraal die gevaarlijk werd. Uit een vrije trap wist doelman Zonneveld de bal van Admiraal tot corner te tikken. Zo ver kwam het echter niet want scheidsrechter Stan Teuben floot voor het rustsignaal. De telefoons werden erbij gepakt om de standen op de andere velden te bekijken. Bij AFC – Quick Boys stond er nog steeds een 0-0 stand op het scorebord. Katwijk stond 1-0 voor tegen Kozakken Boys. De missie van Rijnburgse Boys bleef onveranderd. Uit de laatste drie wedstrijden moeten negen punten gehaald worden om de druk op de koploper te blijven houden. Met die wetenschap zaten de Boys aan de thee.

Druk
In de tweede helft voerde Rijnsburgse Boys direct de druk op. Aanvoerder Bram Ros kwam gevaarlijk mee naar voren en zijn schot ging net over. Het was duidelijk dat Rijnsburgse Boys er alles aan deed om de drie punten te veroveren. Een corner werd door Jeroen Spruijt over gekopt. Na een uur spelen leek Jeroen de score te openen. Hij wist keeper Damen te omspelen waarna de bal in het lege doel werd geschoten. Dani van der Moot en verdediger Koen Wesdorp gleden naar de bal en het was Wesdorp die toch nog de bal van de lijn wist te halen. Nog geen twee minuten later schoot Wimilio Vink de bal hard tegen de binnenkant van de paal. Spakenburg loerde op dit soort kansen en de verdediging van de Uien had op sommige momenten de handen vol aan de gevaarlijke buitenspelers van Spakenburg.

Wissels
Voor beide trainers was dit het moment om verse krachten in het veld te brengen. Delano Asante en Bram de Bruin waren de eerste Rijnsburgers die het veld mochten betreden. De Rijnsburgse druk nam toe. Weer was het Jeroen Spruijt die het met een kopbal probeerde. De bal ging net over het doel. Met nog een kleine tien minuten te gaan bracht trainer Henk Wisman weer twee wisselspelers in het veld. Het was ook precies het moment dat AFC een penalty tegen kreeg. Tot grote teleurstelling van de Rijnsburgse aanhang werd de bal gestopt. De spelers in het veld hadden er geen weet van en Delano Asante werd aan de linkerkant de diepte ingespeeld. Vrij eenvoudig wist hij zijn directe tegenstander uit te spelen en de bal achter doelman Damen te schieten. De ontlading bij spelers, staf en supporters was groot. Het doelpunt waar Rijnsburgse Boys recht op had was gevallen. In de laatste tien minuten kreeg Rijnsburgse Boys nog wat kansen op de momenten dat Spakenburg wat meer risico nam. In de extra tijd ging doelman Alessandro Damen nog mee naar voren maar Wesley Zonneveld wist de bal vlak voor de neus van Damen weg te kapen. AFC kwam op dat moment volkomen onverdiend op een 1-0 voorsprong. De voorsprong bij Rijnsburgse Boys kwam niet meer in gevaar. De hele top drie wist op deze zaterdag met 1-0 te winnen. De geweldige supporters kunnen zich op gaan maken voor twee mooie finales. Te beginnen komende zaterdag in Volendam.

Tevreden
Trainer Henk Wisman keek tevreden terug op de wedstrijd; ‘Ik heb de gehele wedstrijd de focus gehouden op onze wedstrijd. We moesten gewoon winnen om de druk er op te houden. Dat hebben we vandaag goed gedaan. Je verwacht natuurlijk niet dat de topscorer van de tweede divisie, die de ballen er zo makkelijk inschiet, een strafschop mist. Onze wissels hebben het vandaag goed gedaan. We hebben een brede selectie en ik kan verse krachten brengen als dat nodig is. Het kon vandaag alle kanten op. We hebben het niet cadeau gekregen. Spakenburg stak veel energie in de wedstrijd. Door onze overwinning houden we de druk op de koploper er vol op.’
Delano Asante keek uiteraard ook met een goed gevoel terug op de wedstrijd: ‘De ontlading na de goal was groot. Het was lekker dat ik hem kon maken. Het was een moeizame wedstrijd. Spakenburg speelde soms met elf mensen achter de bal. We kwamen er moeilijk doorheen. Het is heerlijk om dan met zo’n actie een doelpunt te maken. Volgende week winnen in Volendam en dan kijken wat er de laatste wedstrijd gaat gebeuren.’

Rijnsburgse Boys – Spakenburg: 1-0 (0-0)
’80: Delano Asante

Scheidsrechter: S. Teuben