Bram van Egmond

Rijnsburgse Boys – Scheveningen 1-3 (0-0)

Onrust en onzorgvuldigheid breken Rijnsburgse Boys op

’’We hebben de hele week scherp getraind, dus daar lag het echt niet aan” aldus Niek Oosterlee. De Rijnsburgse trainer zocht naar een verklaring voor de onrust en onzorgvuldigheid binnen zijn ploeg, welke door Scheveningen keihard werd afgestraft: 1-3. Na ruim een uur spelen was, volkomen verdiend, Rijnsburgse Boys op voorsprong gekomen. Niets leek de ploeg in de weg te staan om, na de twee gewonnen wedstrijden tegen SC Genemuiden en FC Lisse, opnieuw als overwinnaar van het veld te stappen. Een wedstrijd professioneel uitspelen zoals dat heet. Maar in een tijdsbestek van dertien minuten werd een loepzuivere hattrick van Mehmet Aldogan Rijnsburgse Boys fataal. Met een dodelijke efficiency, drie kansen betekenden ook drie doelpunten, leed een beduusd Rijnsburgse Boys zijn eerste thuisnederlaag tegen de nieuwe koploper van de Topklasse.
De opstelling van Scheveningen was totaal geen verrassing. Voor de vierde maal op rij koos trainer John Blok voor zijn vaste basiself. Collega Niek Oosterlee heeft tot nu toe wel wekelijks wisselingen in de basisopstelling. Maar de omstandigheden zijn in Rijnsburg net even anders. Blessures en schorsingen hebben dit seizoen een grote  invloed. De van een schorsing teruggekeerde Mark van den Boogaart mocht, in zijn debuutwedstrijd van het nieuwe seizoen, direct de aanvoerdersband dragen. Als tweede in de pickorder achter eerste aanvoerder Danny van der Vijver nam hij deze over van Ronald Breinburg, die als derde op het aanvoerderslijstje voorkomt.

rbb-sche (1)

Foto Jan Jungerius


Na zijn late treffer in de wedstrijd van vorige week tegen FC Lisse kreeg Raily Ignacio nu extra vroeg de mogelijkheid om te scoren. Een dubbele corner in de tweede minuut leverde hem een vrije kopkans op, maar de bal ging naast. Precies tien minuten later was het Scheveningen dat in binnen één minuut twee corners mocht nemen. Gevaar leverde dit niet op; verdedigend zag het er namelijk goed uit bij Rijnsburgse Boys. De wedstrijd leek maar niet op gang te komen totdat er zowaar na twintig minuten plotseling leven kwam op de Middelmors. Nadat Martin van Eeuwijk een vrije trap op een andere plek had genomen dan plaats delict, kon Tim Peters het niet laten om daarover iets te zeggen. Scheidsrechter Serik liet direct merken wie op het veld de baas was en gaf Rijnsburgse Boys een nieuwe vrije trap. En dat schoot ex-prof Levi Schwiebbe weer in het verkeerde keelgat en liet dat dan ook merken. De eerste gele kaart van de wedstrijd was het logische vervolg. Raily Ignacio profiteerde niet van het buitenkansje en schoot de bal in de Scheveningse muur. Niet veel later kreeg Rijnsburgse Boys twee mogelijkheden na twee fraaie voorbereidende acties. Zo was er een briljante crosspass van Ahmed Ali op Raily Ignacio die zijn voorzet door Jeffrey Koemans naast gekopt zag worden. Vervolgens was het Jeffrey Koemans zelf die, na een fantastisch hakje achter zijn standbeen, Raily Ignacio in scoringspositie bracht. Ondanks een listige bal wist keeper Tom Boks zijn ploeg voor een achterstand te behoeden. Voor de rust wist de keeper nog een keer zijn doel schoon te houden toen Raily Ignacio, na een solo, op het lichaam van Boks stuitte. Het enige dat Scheveningen er tegenover wist te stellen was een vrije schietkans van Wesley Goeman, welke over ging.
rbb-sche (2)

Foto Jan Jungerius


Na de bloedeloze 0-0 ruststand hoopte John Block met een nieuwe spits, ex-FC Lisse speler Marvin Nieuwlaat, voor meer dreiging te zorgen. Het leverde de Scheveningers in eerste instantie niet veel op: uit een vrije trap schoot Leyroy Resodihardjo hoog over en was een kopbal van de invaller hetzelfde lot beschoren. Ondanks
dat Scheveningen het veld klein hield, en daarbij ook goed verdedigde, wist Rijnsburgse Boys meer en meer de opening te vinden. Maar was die gevonden dan ontbrak het bijvoorbeeld Raily Ignacio aan geluk bij een omhaal om werkelijk gevaar te stichten. En deed Martin van Eeuwijk alles goed toen hij solerend met diverse kap- en draaibewegingen heel Scheveningen op het verkeerde been zette maar vergat te scoren.
rbb-sche (5)

Foto Jan Jungerius


Raily Ignacio had ook niet te klagen over de aanvoer van de flanken. Een voorzet van Jeffrey Koemans kwam vol op zijn wreef maar de bal ging hard over het doel. En een assist Marvin Wijks had er gewoon ingekopt moeten worden maar de topscoorder van Rijnsburgse Boys deed dat dus niet. Het mooie was wel dat hij in dezelfde minuut revanche kon nemen op deze slechte kopbal. Met zijn voeten is Raily Ignacio gewoon veel sterker. De spits was nu wel trefzeker na een voorzet van Martin van Eeuwijk en na drie verdedigers te kijk te hebben gezet: 1-0. Eigenlijk had deze voorsprong binnen vier minuten verdubbeld moeten worden. Kevin Westmaas liet heel Scheveningen maar schreeuwen om een uitbal, die dat dus niet was, en wist Marvin Wijks met een diepe bal weg te sturen. Vervolgens was het meegeven op Martin van Eeuwijk die, met de bal aan de voet, tegen keeper Tom Boks aanliep in plaats van uit te halen.
Scheveningen moest uit zijn schulp komen en begon aan te dringen. Geholpen door het uitglijden van Jeroen Hessing werd tien minuten na de openingstreffer Mehmet Aldogan in stelling gebracht. Met een droge knal, strak in de linkerhoek, moest Richard van Nieuwkoop toezien hoe het eerste schot op doel direct raak was: 1-1. Hoe oneerlijk kan het soms zijn… Maar daar bleef het niet bij. Na onnodig Rijnsburgs balverlies kon Marvin Nieuwlaat vanaf links voorgeven op de geheel vrijstaande Mehmet Aldogan die de ruimte dan ook optimaal benutte: 1-2. Als een zwalkende bokser die twee rake tikken moest verwerken kwam de derde klap niet veel later. Net op het moment dat het alles of niets was voor Rijnsburgse Boys door het inbrengen van twee extra spitsen (Quincy van de Leuv en Javier Martina) was het opnieuw Mehmet Aldogan die genadeloos toesloeg. Na eerst Jeroen Hessing het nakijken te hebben gegeven kon hij door stomen richting het Rijnsburgse doel: 1-3. Ondanks dat zijn trainer hem niet eens zo sterk had zien spelen kreeg hij wel een publiekswissel.
“Na de 1-1 gebeurt er iets in de ploeg dat door al onze ervaring niet had mogen gebeuren. We lieten gewoon het initiatief aan de tegenstander. Na de 1-0 moesten we het professioneel uitspelen. Natuurlijk is dit effe slikken. Wellicht dat we van onze fouten leren’’ aldus Niek Oosterlee in zijn nabeschouwing.
Rijnsburgse Boys – Scheveningen: 1-3 (0-0)
63: Raily Ignacio: 1-0
73: Mehmet Aldogan: 1-1
79: Mehmet Aldogan: 1-2
86: Mehmet Aldogan: 1-3
Scheidsrechter: D. Serik
Toeschouwers: 1.250
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Ahmed Ali en Jeroen Hessing
Gele kaarten Scheveningen: Levi Schwiebbe en Wesley Goeman
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Kevin Westmaas, Jeroen Hessing, Ronald Breinburg, Ahmed Ali, Resham Sardar (85: Quincy van de Leuv), Mark van den Boogaart, Martin van Eeuwijk, Marvin Wijks, Raily Ignacio en Jeffrey Koemans (85: Javier Martina)
Opstelling Scheveningen: Tom Boks, Ruben Koorndijk, Samir El Moussaoui, Marcel Pronk, Michael Ros, Wesley Goeman, Levi Schwiebbe, Leroy Resodihardjo (84: Enzo Huntink), Tim Peters, Mehmet Aldogan (88: Ferry de Jong) en Ingmar Maayen (46: Marvin Nieuwlaat)