Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – SC Genemuiden 2-0 (1-0)

Wij vragen, u draait niet…

In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2014-2015 moest Rijnsburgse Boys aantreden tegen promovendus SC Genemuiden. Na het échec in Spakenburg was het zaak om vertrouwen te tanken en de punten in Rijnsburg te laten. Het laatste lukte, het eerste zal wat meer tijd nodig hebben. Rijnsburgse Boys miste een flinke hoeveelheid kansen, was her en der slordig, onsamenhangend en inefficiënt. De consequentie van deze feiten is dat SC Genemuiden in de tweede helft zijn kansen rook en gaandeweg de wedstrijd meer in het zadel werd geholpen. Dat dit bijna fataal afliep was te danken aan het feit dat de Uien de beslissing maar niet konden forceren. Met name spits Ignacio, ondanks een opgelegde schorsing toch speelgerechtigd hangende zijn beroep, wist de mannen uit de Tapijtstad niet definitief de nek om te draaien. Het liep goed af en dat is wat telt. De valse start van een week geleden werd teniet gedaan. Gelukkig maar. Maar dat het anders af had kunnen lopen, daar was iedereen het wel over eens. Het zou niet bepaald de eerste keer zijn in voetballand…

IMG_8962

Foto Hans Heemskerk


SC Genemuiden startte met vijf verdedigers, iets wat te verwachten viel na de wedstrijd van afgelopen week tegen Hardenberg. Vanuit een gesloten en goede organisatie gevaar stichten en via de counter of spelhervattingen zien te scoren, daar leek het verdacht veel op wat de mannen van Hans van Dijkhuizen lieten zien. De aanvangsfase was er één van aftasten geblazen. De eerste kans voor de SC was meteen een flinke: een vrije trap vanaf rechts viel over de verdediging heen, waar Genemuiden een stuk alerter leek dan Rijnsburgse Boys: de snelle reactie van Richard van Nieuwkoop voorkwam een treffer, op een lage pegel vlak voor de goal. Het had zomaar 0-1 kunnen staan, wat de aanvallende aspiraties van Genemuiden niet ten goede zou komen. Het antwoord kwam snel: Raily Ignacio kon alleen op de keeper af, maar te ver voor hem uit spelen en een mindere afwerking voorkwamen de 1-0. Ook de kanonskogel van Jeffrey Koemans hierop volgend stierf in schoonheid. Rijnsburgse Boys had het initiatief en dat leidde al snel tot de volgende kans. Bezige bij Resham Sardar zette over de linkervleugel goed door. De assist op Ignacio was goed maar technisch lastig om te zetten. De bonkige publieksfavoriet wist uit de draai de bal op de lat te krijgen.
IMG_9019

Foto Hans Heemskerk


Het begon inmiddels redelijk kansen te druppelen, zonder dat de Uien zo geweldig speelden. Daarvoor was het meestentijds niet secuur genoeg. De kopbal van Ignacio, weer op de lat, na een prima voorzet van Man of the Match Kevin Westmaas, had een goal moeten zijn. De opvolgende pegel van René Troost vloog helaas over. Uiteindelijk viel de te verwachten goal toch. Linksback Ahmed Ali blijkt een aanwinst en ook in deze wedstrijd had hij zijn positieve bijdrage. De diepe bal op Wijks was een schoonheid, de afronding van Wijks goochem. De uitkomende doelman Flier was te laat, waardoor Wijks de bal over hem heen kon lobben. Een tweede balcontact was voldoende om de 1-0 te produceren. In deze fase hadden de Uien de wedstrijd al in het slot moeten gooien, maar verzuimden dat. Het zou de opmaat zijn voor een tweede helft waarin de supporters getest werden op hun stressbestendigheid.
IMG_9029

Foto Hans Heemskerk


Normaal gesproken wordt de rust in verslagen meestal overgeslagen. Deze rust was echter van bijzondere aard. Oud-materiaalman en clubicoon Nico Paauw werd namelijk geëerd en dat was meer dan terecht. Nico had namelijk alle bleek uitgeslagen zittingen op de imposante tribune schitterend geel geverfd. In zijn eentje. Wekenlang, van ’s morgens vroeg tot in de avond. Het resultaat mag er zijn: de tribune is echt weer geel-zwart, met dank aan de enorme inspanningen van Nico. Uit handen van voorzitter Ad Hendriksen ontving hij de bijbehorende bloemen en de eer. Nico, dank voor je geweldige prestatie, ingegeven door een knalgeel-zwart hart!
In de tweede helft begonnen de Uien weer met wat ze in de eerste helft genoeg hadden gedaan: kansen produceren. Het leverde niets op. Een schot van Koemans, wat kansrijk leek, ging vrij hoog over en een lobje van Ignacio met links bevatte geweldige bedoelingen, alleen de uitvoering was vrij armetierig. Zoals vrijwel altijd gaat de tegenstander meer geloof krijgen als de ander zijn kansen laat liggen. Een poeier van Philip Ties ging schuin over, maar de Genemuidenaren drongen langzaam maar zeker meer aan. Rijnsburgse Boys begon nadrukkelijker om de deksel op de neus te vragen en die leek er ook te komen. Geweldige kansen, na counters, voor Ignacio en Hessing, werden gebruikt om het spannend te houden. Genemuiden scoorde zelfs tegen, maar het vlagsignaal wegens buitenspel was terecht. De reden van de haperende motor in de équipe van Niek was simpel aan te wijzen: ballen in het luchtledige, vrij veel balverlies en een gebrek aan aansluiting.
IMG_9060

Foto Hans Heemskerk


In dit licht was één situatie het beste voorbeeld: een counter leek kansrijk, maar het eindigde met twee Rijnsburgers tegen vijf spelers van de SC…. De gelijkmaker bleef derhalve uit. Genemuiden werd wel steeds sterker, maar kreeg weinig echte kansen, mede vanwege het feit dat de Uien een enorm sterke luchtmacht achterin hebben. Het was een aantal keren nèt niet. De Rijnsburgse supporter kon pas in de 93ste minuut echt opgelucht adem halen: een penalty werd door Ignacio verzilverd, waardoor hij toch de goal kreeg die hij zo vurig wilde. De punten zaten in de tas en de rij kansen die gemist werden hadden geen boze gevolgen. Het loopt wel eens anders af…
Niek Oosterlee was na afloop realistisch. De stroeve start van het seizoen heeft verschillende oorzaken en het is natuurlijk niet gek dat enkele kwesties (dopingverhaal, waarschijnlijke schorsing Ignacio) meespelen. SC Genemuiden is een stugge ploeg en een marge van twee had heel wat makkelijker spelen geweest, zei Niek. Een waarheid als een koe. In deze wedstrijd maakten zijn mannen het zichzelf vooral moeilijk. Het gemis van drie uitstekende middenvelders liet zich al voelen en nu ziet het er voor Bart Freke ook al niet zo best uit, met een blessure die wellicht nog even kan duren. Het is een schone taak voor de vervangers om dit zodanig in te vullen dat dit geen al te grote consequenties heeft. Een enorme uitdaging voor Niek en zijn staf. Positief punt is dat technicus Van Eeuwijk zijn rentree maakte en Mark van den Boogaart er over twee weken ook weer bij is.
Desalniettemin is er genoeg werk aan de winkel. De gedachten gaan uit naar vorig seizoen… er zijn zeker bepaalde gelijkenissen tot op heden!
Rijnsburgse Boys – SC Genemuiden : 2-0 (1-0)
32. Marvin Wijks 1-0
90+3. Raily Ignacio 2-0 (strafschop)
Scheidsrechter: F.R. de Winter
Toeschouwers: 1.100
Geel Rijnsburgse Boys: Ahmed Ali
Geel SC Genemuiden: Ryan van Lente, Anne van der Kolk
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Westmaas (91. Knoester), Hessing, Breinburg, Ali; Koemans, Troost, Sardar; Martina (62. Van Eeuwijk), Ignacio, Wijks.
Opstelling SC Genemuiden: Flier; Netjes (80. Van Dijk), Bremmer, Tissingh, Van Lente, Visscher (46. Rotman); van der Kolk, Ties, Lip (80. Halfwerk); Eenkhoorn, Korf