Bram van Egmond

Rijnsburgse Boys – RVVH 5-3 (2-1)

,,Ik denk dat ze een ei in mijn reet gaar konden koken…”

Als je het voetbal van Rijnsburgse Boys de afgelopen weken hebt gezien, doet je dat wellicht denken aan een uitspraak van Johan Cruijff. Rondom het Nederlands elftal zei hij afgelopen oktober het volgende: ‘Goed of slecht voetbal is niet relevant, het is even niet anders’. Al een aantal weken is het spel van de topklasser ondermaats te noemen, maar toch lukt het de Uien al drie keer op rij een overwinning te boeken. Rode lantarendrager RVVH kreeg ook de strop van de geel-zwarten, maar het spel was allerminst groots te noemen: 5-3.

2016-04-09 RBB 1 RVVH 1 (11)

Foto: Jan Jungerius


In het geval van goed of slecht voetbal, valt dat van Rijnsburgse Boys, gezien de laatste duels, in de laatste categorie. De Uien strijden samen met GVVV om de felbegeerde zevende plaats, en dus een plekje in de Tweede Divisie. Punten pakken is waar het in deze fase van het seizoen vooral om gaat. In dat laatste slagen de Rijnsburgers de afgelopen tijd met vlag en wimpel. Het spel moet daarentegen vaak met een onvoldoende bestempeld worden.
Vertrouwen
,,Van de zeven laatste wedstrijden hebben we er vijf gewonnen. Dat zijn vijftien punten, maar die hebben we zelden met sprankelend voetbal gepakt”, zei een opgeluchte Niek Oosterlee na afloop. ,,Het is een goed moyenne, maar als technische staf hoop je dat die winstpartijen vertrouwen geven. Dat het op een gegeven moment allemaal even wat makkelijker gaat lopen. Dat gebeurt niet, we blijven het constant moeilijk houden.”
2016-04-09 RBB 1 RVVH 1 (60)

Foto: Jan Jungerius


Op die uitspraak van Oosterlee viel geen speld tussen te krijgen. Ga maar na. SteDoCo werd, met een man meer, slechts met 3-2 verslagen. Op bezoek bij Scheveningen was het met een marginale 0-1 overwinning, en opnieuw een man meer, ook niet groots. Als klap op de vuurpijl werd tegen RVVH, notabene de minst scorende ploeg uit de Topklasse, bijna een 4-1 voorsprong weggegeven.
Neutrale toeschouwer
Waar het voor de neutrale toeschouwer heel goed toeven was op de Middelmors, zal een Rijnsburgse Boys-supporter op sommige momenten dan ook met een heel ander gevoel naar de wedstrijd gekeken hebben. Voornamelijk tijdens momenten in het eerste half uur, en het eerste kwartier na de rust. Voor een counterende ploeg als RVVH zijn foutjes in de achterhoede van de tegenstander een prooi. Dat is waar de ploeg van trainer Cor Lems op loert, en als het even kan, gebruik van maakt. De manier waarop de 0-1 viel, was voor de Ridderkerkers de meest ideale situatie. Rijnsburgse Boys-keeper Richard van Nieuwkoop leverde knullig de bal in, en zag Benjamin Martha, die in de streek onder andere actief was voor Quick Boys en Katwijk, het doel vinden.
2016-04-09 RBB 1 RVVH 1 (83)

Foto: Jan Jungerius


Van Nieuwkoop was niet de enige die een fout maakte. Voor het slippertje van de goalie begingen verdedigers Jeroen Hessing en Renee Troost ook wat slordigheden. Oosterlee weet hoe dat kwam. ,,Ik denk dat wij tachtig procent balbezit hadden. Wij waren constant aan de bal, en waren op zoek naar een gaatje. Als je zoveel aan de bal bent, kunnen er weleens dingen misgaan. De kansen die RVVH kreeg, waren fouten van ons.”
‘Soms sprankelend, soms met lede ogen aankijken’
Eén van de betere spelers aan de kant van Rijnsburgse Boys was Marvin Wijks. De aanvaller vatte het duel na afloop kort, maar bondig samen: ,,Soms was het sprankelend, maar soms moesten de toeschouwers het langs de lijn met lede ogen aankijken denk ik.” Hoewel er dingen fout gingen bij gastheer, gingen er ook zaken goed. Onder andere de Rijnsburgse treffers waren vaak goed uitgespeeld. Wijks had met zijn acties en voorzetten een relatief groot aandeel daarin. Zo hield hij bij de 1-1 goed overzicht, legde hij de bal klaar voor Troost, die de bal via de paal binnenschoot.
Het was een voorbode voor meer. Op een psychologisch goed moment, op slag van rust, kopte Joost Leonard een perfect voorgegeven voorzet van Jeffrey Vlug binnen.
2016-04-09 RBB 1 RVVH 1 (96)

Foto: Jan Jungerius


Wijks keek dan ook tevreden terug op zijn gespeelde wedstrijd. ,,Ik denk dat dit één van mijn betere wedstrijden was. In ieder geval qua acties en het rendement. Ik kreeg veel ruimte van mijn directe tegenstander, dus ik kon ook lekker veel doen.”
Pacemaker
Het slechte kwartier na de thee werd gevolgd door een iets betere. Via Jeffrey Vlug en Joost Leonard waren de Uien uitgelopen naar 4-1, en leek het duel gespeeld. Met zoals wel vaker, de nadruk op leek. In een tijdsbestek van vijf minuten werd de spanning met twee Ridderkerkse treffers volledig teruggebracht. Oosterlee grapte er na afloop maar een beetje over. ,,Ik zei in de kleedkamer: ‘ik denk dat ik maar een pacemaker laat zetten’. Ze lieten het gewoon weer spannend worden. Het was billenknijpen tot de laatste seconde. Ik denk dat ze een ei in mijn reet gaar konden koken…”
Lang verhaal kort: het enige wat Oosterlee nog kan doen met de Uien, is zoveel mogelijk punten pakken. ,,Dat kunnen we maar op één manier doen. Met heel veel strijd. We hebben nog een heel zwaar programma. Het wordt bikkelen.”
Rijnsburgse Boys – RVVH: 5-3 (2-1)
31: Benjamin Martha: 0-1
38: Renee Troost: 1-1
45+2: Joost Leonard: 2-1
72: Jeffrey Vlug: 3-1
81: Joost Leonard: 4-1
86: Remco Buist: 4-2
90: Marwin Richard: 4-3
90+3: Martin van Eeuwijk: 5-3
Scheidsrechter: dhr. P.N. van der Burg
Toeschouwers: 1000
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Martin van Eeuwijk
Gele kaart RVVH: Leon Steketee
Opstelling Rijnsburgse Boys:
Richard van Nieuwkoop, Nick Kuipers, Renee Troost, Jeroen Hessing, Roderick Gielisse, Ismail Celen, Danny van der Vijver (60. Martin van Eeuwijk), Niek Ossevoort, Jeffrey Vlug (82. Dirk Jan van den Oever), Joost Leonard (84. Jeffrey Koemans), Marvin Wijks
Opstelling RVVH:
Roy Rijntjes, Roy Weber, Damien Vereecken, Jordey van Dam, Rensy Barradas, Robert Kooiman, Benjamin Martha (73. Marvin Richard), Wilco Oudenaarden (58. Stevie Soares), Leon Steketee, Remco Buist, Johnny van Vugt (73. Jesse Eggers)