outhands

Rijnsburgse Boys roept onheil over zichzelf af

Met de langdurige blessure van Bart Freke en de drie wedstrijden schorsing van Menno van Roosmalen in het achterhoofd posteerde Niek Oosterlee Jelle Bouma naast Bennie van Noord in het hart van de verdediging. Het betekende de eerste basisplaats voor Mustafa Celen als linksachter. Verder stond Martijn Gootjes weer in het team opgesteld terwijl Joost Kuhlmann alleen tactisch warm liep en verder op de bank plaatsnam. Dat zijn de wisselingen ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen ASWH.


Het sfeerteam zorgde weer voor de juiste ambiance (foto Hans Heemskerk)

In de Richmond Olympic Oval werd afgelopen week nog wel eens te snel van start gegaan. Een situatie die in het voetbal niet snel herkend zal worden. Binnen de 30 seconden ging Resham Sardar al alleen op Mark de Vries af. Hij werd daarbij te diep aangespeeld en te ver naar buiten gedwongen zodat de FC Lisse-goalie redding kon brengen. De eerste tien minuten kenmerken zich door een heen en weer golvend spel in een hoog tempo van beide kanten. Waarbij zelfs de assistent-scheidsrechter in zijn enthousiasme voor buitenspel vlagt nadat de bal is ingeworpen. De tweede echte Rijnsburgse mogelijkheid dient zich na 12 minuten aan. Het is Mustafa Celen die vanaf de linkerkant scherp voorzet waarop de verdediging van de Lissenaren een Rijnsburgse scoringskans ten koste van een corner kan voorkomen. Minder gelukkig wordt er een paar minuten later uitverdedigd waardoor Richal Leitoe de bal op rechts kan aannemen. Zijn voorzet bereikt Martijn Gootjes op maat die Weijers de baas is. Een doelpunt à la Gootjes: tegen de bal te knikken en tegendraads langs De Vries plaatsen: 1-0. Het is voor “Goot” de 65e in Rijnsburgse dienst en komt daarmee op de 4e plaats op de topscorerranglijst terecht. Daarmee passeert hij Berry Charité en evenaart het doelpuntenaantal van Hans Zwaan. Nog 37 treffers te gaan naar de 1e plaats.


Mustafa Celen speelt zijn eerste volledige wedstrijd voor de Uien (foto Hans Heemkerk)

Daarna kan Rijnsburg het draaiboek “Hoe verdedig ik een vroege voorsprong” weer uit de kast halen. Hoofdstuk 1 – scoor nog een keer – wordt het snelst door Sardar en Leitoe begrepen. Vier minuten na de openingstreffer stuurt eerstgenoemde Richal Leitoe de diepte in die de laatste verdediger weet te passeren maar ook hij vind Mark de Vries op zijn weg. Ook Tim Orlowski wordt op de proef gesteld. Na een slippertje van Jelle Bouma ziet Orlowski eerst Messaoud op zich af komen terwijl daarna Van Eeuwijk ook nog een poging waagt om de gelijkmaker op het scorebord te schieten. Dezelfde Bouma produceert even later een schitterde dieptepass op Leitoe. De bal valt op z’n pantoffel precies tussen twee verdedigers in maar ook hij is nog niet succesvol. Met nog tien minuten in de eerste helft te spelen is het Breinburg die Rijnsburg spaart. Op listig aangeven van Vermeulen kopt hij de bal centimeters langs de paal naast. Geen doelpunt dus voor de rechterverdediger maar even later wel een assist. Goed opkomend over rechts weet hij de bal bijna op de achterlijn strak voor te geven op invaller Beunk die van dichtbij hard raak schiet (1-1). Vlak voor rust wordt een schot van Danny van der Vijver nog geblokt maar een Rijnsburgse voorsprong zou ook te veel van het goede zijn geweest.


Martijn Gootjes zorgt als snel dat de 1-0 op het scorebord kan (foto Hans Heemskerk)

Keer op keer mag Roel de Goede aan de rem trekken wanneer hij in de tweede helft vanaf rechts wordt gepasseerd. Zowel Sardar als Leitoe worden een aantal keren onreglementair gestuit maar meer dan wat vrije trappen en wat halve kansen levert het niet op. De eerste 10 minuten van de tweede helft zijn voor de geel-zwarten maar daarna krijgt rood de overhand. Letterlijk en figuurlijk. Leitoe maakt een minder gelukkige actie en in plaats van aan overspelen te denken verspeelt hij de bal op het middenveld. Ramic mag vervolgens alleen op pad maar is zo vriendelijk de bal in het strafschopgebied over Orlowski en de lat te lobben. Ook Peter Freke ruikt zijn kans wanneer Mark de Vries de bal niet goed wegschiet. Freke schiet recht op en over het dan lege doel van FC Lisse maar dan van zo’n  vijftig meter afstand. Een jurywaardering van minimaal een 8 maar helaas zonder verder resultaat.


De altijd hardwerkende Raymond Kolder in actie (foto Hans Heemskerk)

Het moment in de wedstrijd noemde Niek Oosterlee het na afloop. In de 65e minuut verspeelt Bennie van Noord de bal terwijl hij niet alleen als laatste man speelt maar het ook is. De achtervolgingsactie levert een rode kaart en een strafschop op. De kleur van de kaart staat bij niemand achteraf te discussie. Wel of de overtreding buiten of binnen het strafschopgebied werd ingezet. Wanneer scheidsrechter Prooi de beelden op internet nog eens terugziet zou hij wel eens tot een andere conclusie dan vanmiddag kunnen komen. Onder de aantekening dat de arbiter alleen een assistent tot zijn beschikking heeft, laat staan dat de beelden ook nog eens vertraagd op zijn netvlies herhaald kunnen worden. Het doet ook verder niets af aan het feit dat Rijnsburgse Boys het onheil op deze manier zelf over zich afriep. Van der Laan schiet vervolgens vanaf 11 meter onberispelijk in de rechterbovenhoek raak.


Man of the Match Richal Leitoe brengt de stand weer gelijk (foto Hans Heemskerk)

In plaats van het duel vervolgens rustig uit te spelen is het juist FC Lisse dat zich door 10 Rijnsburgers opgejaagd voelt. Het maakt fouten, weet de vrije man niet te vinden, gaat theater spelen maar wordt daarvoor niet beloond. In tegendeel, na een kwartier met een man minder komt Rijnsburgse Boys weer op gelijke hoogte. Op dat moment overigens loon naar werken. Daar waar FC Lisse in een eerdere situatie bij een blessure van een Rijnsburger de bal niet buiten speelt besluit ook Rijnsburgse Boys door te spelen terwijl Van der Laan zijn eigen voorstelling speelt. Het geblokte schot is van Kolder waarop de bal bij Peter Freke belandt. Freke, die de bal niet lekker voor z’n rechter krijgt, besluit niet uit te halen maar een tikkie op rechts te geven. Richal Leitoe komt op het goede moment langszij, gaat een paar meter het strafschopgebied in en schiet de bal dwars door de benen van Mark de Vries. Dat Kolder vervolgens de op de grond liggende Van der Laan nog even influistert dat er gescoord is, is wellicht wat overdreven want dat zal de routenier ondertussen ook wel door hebben gehad. Met nog een bal van Zoontjes op de paal voor FC Lisse en een schot uit moeilijke hoek van Rijkaard daargelaten is de koek daarmee ook op. Wat resteert is een puzzel voor Niek Oosterlee hoe een centrale verdediging te formeren in de komende wedstrijden. Evenals in de drie voorafgaande wedstrijden kreeg de Rijnsburgse defensie ook vandaag weer twee tegentreffers te incasseren. Iets waar de ploeg uiteraard geen gewoonte zal willen maken waar het nu wel op begint te lijken. Lichtpuntje daarbij is dan wel dat Jos van Beuningen en/of Mustafa Celen meer dan eens kunnen laten zien een aanwinst voor dit team te zijn.

Rijnsburgse Boys – FC Lisse : 2-2 (1-1)
15: Martijn Gootjes 1-0
39: Jesper Beunk 1-1
66: Michael van der Laan 1-2
80: Richal Leitoe 2-2

Rode kaart Rijnsburgse Boys: Bennie van Noord

Gele kaart FC Lisse: Roel de Goede

Scheidsrechter: C. Prooi
Toeschouwers: 1.500

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Van Noord, Groot, Bouma, Celen, Kolder, Peter Freke, Van der Vijver, Sardar (82: Van Beuningen), Gootjes (87: Rijkaard) en Leitoe
Opstelling FC Lisse: De Vries, Breinburg, Zoontjes, Van der Laan, De Goede, Weijers, De Fries Johansson, Tevreden (46: Ramic), Van Eeuwijk, Vermeulen (91: Stolp), Messaoud (33: Beunk)