IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Quick Boys: 3-3 (1-0) – VERSLAG

Enerverende derby zonder winnaar

De herstart van de competitie heeft op Middelmors een enerverende derby met zes doelpunten en geen winnaar opgeleverd: 3-3. Rijnsburgse Boys en Quick Boys moesten beide genoegen nemen met één winstpunt terwijl beide ploegen dachten een overwinning te kunnen bijschrijven. Het grote chagrijn was echter voelbaar bij de thuisploeg. Rijnsburgse Boys had een klein half uur nodig om – na een vroege rode kaart voor Quick Boys – de numerieke meerderheid ook in de score tot uitdrukking te laten komen. Nadat deze voorsprong tien minuten na rust was verdubbeld dachten de Uien dat de overwinning wel binnen was. Niets was minder waar. Een herboren en strijdbaar Quick Boys wist tien minuten later binnen drie minuten tweemaal te scoren waarmee de achterstand was weggepoetst. Nadat de tien Katwijkers vijf minuten voor het einde ook nog op voorsprong kwamen leek een sensatie in de lucht. Zover kwam het niet. Rijnsburge Boys rechtte de rug, kwam gelijk en kreeg een handvol kansen om alsnog een geelzwarte overwinning veilig te stellen. Quick Boys had geluk dat de extra tijd slechts vier minuten bedroeg maar stapte natuurlijk als morele winnaar van het veld.

Rode kaart
Vanwege het ontbreken van uitpubliek leek de opkomst van beide ploegen minder spectaculair dan in voorgaande jaren. Totdat het vuurwerk op het parkeerterrein achter het doel werd ontstoken. Minutenlang was het een herbeleving van Oud en Nieuw van drie weken geleden. Scheidsrechter Tunnissen wachtte in ieder geval het moment af waarop de laatste knal klonk waarna Quick Boys mocht aftrappen. Nadat de Katwijkers, ondanks het vele balbezit in de beginfase, nog niet echt gevaarlijk waren geweest, leek Rijnsburgse Boys dat in de eerste de beste uitbraak over meerdere schijven, wel te worden. Helaas werd net niet Dani van der Moot als eindstation bereikt. Na tien minuten zou de volgende uitbraak bepalend voor de wedstrijd worden. Roderick Gielisse stuurde Delano Asante weg en leek met zijn snelheid een vrije doortocht richting het vijandelijke doel te krijgen. Nigel Ogigi-Nwankwo liet zich verleiden om de rappe buitenspeler met zijn handen tegen te houden en naar de grond te werken. De rode kaart was geen verassing maar of de scheidsrechter deze zo vroeg in de wedstrijd durft te geven is toch altijd weer afwachten. Dani van der Moot was met de toegekende vrije trap bijna succesvol maar deze werd met veel kunst en vliegwerk onschadelijk gemaakt.

Voorsprong
De tactische wissel van Quick Boys – verdediger Chima Bosman verving de aanvallende ingestelde Dyllandro Panka – liet ruim vijf minuten op zich wachten. Ook lag de wedstrijd nog even stil wegens twee enorme blauwe rookpotten, meegenomen door Katwijkse businesscardhouders en daarmee toegang tot de tribune hadden. Het spelbeeld veranderde ook: Rijnsburgse Boys kreeg nu meer de bal maar bleek toch te vaak te onzuiver in de passing. Quick Boys daarentegen wachtte nu geduldig af om in een uitbraak te kunnen toeslaan. Een kwartier na het wegsturen van Nwankwo kreeg Youssef el Kachati zo’n mogelijkheid. In een één-op-één situatie met Wesley Zonneveld leek de openingstreffer toch echt te gaan vallen. De topscorer van de tweede divisie was echter niet scherp genoeg en schoot de bal naast. De nummer twee van de topscorerslijst, Furhgill Zeldenrust, had aan de andere kant van het veld ook geen succes met een vrije trap nadat opnieuw Delano Asante middels een overtreding gestopt moest worden. De bal belandde in een heuse flipperkast waarbij de trekker niet overgehaald kon worden. Vijf minuten voor rust kwam Rijnsburgse Boys dan toch op voorsprong. Invaller Chima Bosman liet zich in de zestien de bal ontfutselen door een alerte Jeroen Spruijt. Zijn voorzet kwam voor de voeten van Nino Klaver die met zijn schot de bal onder het lichaam van Paul van der Helm in het doel schoot: 1-0. Hoe heerlijk om je eerste competitietreffer in de derby tegen Quick Boys te scoren! In blessuretijd leek een technisch hoogstandje van Danny van den Meiracker zomaar de gelijkmaker op te leveren maar via het lichaam van Wesley Zonneveld was de eerste Katwijkse corner het hoogst haalbare.

Zijwaartse kopbal
Aftasten was er in de tweede helft niet bij. Na twee minuten kreeg Furhgill Zeldenrust direct een grote kans maar de na rust ingevallen Michael Fabrie voorkwam een Rijnsburgse treffer. Drie minuten later hij had het geluk dat Jeroen Spruijt net te hoog schoot; zijn enorme uithaal ging nu via de lat over. Aansluitend bleek ook Nick Runderkamp een gevaarlijk schot in huis te hebben maar de reflex van Wesley Zonneveld was er ook één uit het boekje. Nadat een voorzet van Delano Asante tot corner was verwerkt nam Furhgill Zeldenrust deze in één keer. Rob Zandbergen gebruikte de ruimte die hem werd geboden en kopte zijwaarts de bal in het doel: 2-0. De wedstrijd leek hiermee beslist en neigde een kopie te gaan worden van de eerste wedstrijd op Nieuw Zuid. Toen ging Quick Boys met een 1-0 voorsprong de rust in en wist deze snel in de tweede helft uit te bouwen naar 4-0. Met nu de tweede Rijnsburgse treffer binnen tien minuten leek de ploeg ook aardig op weg….

Gemakzucht
Maar dat gebeurde dus niet. De scherpte verdween, het baltempo ging omlaag en gemakzucht sloop in de ploeg. Edwin Grünholz paste bij Quick Boys direct een drievoudige wissel toe. Achteraf vertelde de trainer dat daar een idee achter zat, welke dus prima uitpakte. Eén van de invallers, Sem van Duijn, kopte een voorzet van Aleksander Bjelica diagonaal in het doel: 2-1. Het Katwijkse geloof in een beter resultaat liet de Rijnsburgse verdediging als een kaartenhuis in elkaar storten. Drie minuten na de aansluitingstreffer zorgde Roderick Gielisse nog voor opruiming op de doellijn na een corner maar de bal werd niet overtuigend weggewerkt. Youssef el Kachati kon namelijk van afstand doeltreffend uithalen: 2-2. Met een dubbelle wissel, Anthony van Dongen en Bram de Bruin vervingen Dani van der Moot en Nino Klaver, leek ook Henk Wisman nieuwe energie in zijn ploeg te pompen. Bram Ros nam het direct over en na zijn goede doorzetten kon Delano Asante uithalen maar deze zag zijn inzet gekeerd worden door Michael Fabrie. Furhgill Zeldenrust leek binnen de minuut twee mogelijkheden te krijgen maar werd de eerste keer gehinderd en de tweede keer ging de bal over.

Hectische slotfase
In de hectische slotfase kon het echt alle kanten op en was het ouderwets nagel bijten voor alle supporters. Youssef el Kachati was namens Quick Boys dichtbij maar wat hem niet lukte, lukte wel bij goudhaantje Sem van Duijn. Via de achterlijn werd de bal door Raveliono Junte voorgetrokken waarna de invaller zijn tweede treffer binnenkopte: 2-3. De tv-kijkers op Nieuw Zuid zouden waarschijnlijk vol ongeloof elkaar in de armen zijn gevallen. Wat maakten ze mee! Vier minuten leefden ze allen op een roze wolk waar een zich herpakkend Rijnsburgse Boys hen toch weer wreed vanaf duwden. Twee andere Rijnsburgse invallers, Bert Koomen en Jordy Hilterman, stelden immers de eerder ingevallen Anthony van Dongen in staat uit te halen om de Rijnsburgse blamage enigszins uit te poetsen door doeltreffend uit te halen: 3-3. Zijn eerste Rijnsburgse competitiegoal bleek dus direct goed voor een competitiepunt. Maar er zat absoluut meer in. In de opwindende vier minuten extra tijd wankelde het tiental van Quick Boys aan alle kanten. (Kop)kansen voor Jordy Hilterman, Furhgill Zeldenrust en Daan Walraven: ze gingen er allemaal niet in.

Honderdste ontmoeting
De honderdste ontmoeting tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys sinds de nieuw opgerichte vierde klasse KNVB in 1941 – het hoogste amateurniveau op dat moment – eindigde daarmee dus in een 3-3 gelijkspel. Slechts eenmaal in de geschiedenis, op zaterdag 7 maart 1981, werd dezelfde uitslag op Middelmors neergezet. Toen kregen de Rijnsburgers zowel binnen als buiten het veld de nodige klappen te verwerken. Binnen het veld gaf Rijnsburgse Boys een 3-1 voorsprong uit handen. Buiten het veld werd de wedstrijd overschaduwd door rellen. Zogenaamde Quick Boys supporters sloopten een deel van de nieuwe lage tribune en er waren vechtpartijen waarbij met bierflessen en stukken hout werd gesmeten. De ingeschakelde politie arresteerde vijf raddraaiers en wist met politiehonden de orde te herstellen.

Rijnsburgse Boys – Quick Boys: 3-3 (1-0)
40: Nino Klaver: 1-0
56: Rob Zandbergen: 2-0
66: Sem van Duijn: 2-1
69: Youssef el Kachati: 2-2
85: Sem van Duijn: 2-3
89: Anthony van Dongen: 3-3

Scheidsrechter: N.H.H.J. Tunnissen