IJsbrand van Tilburg

rksv Volkel – Rijnsburgse Boys: 0-3 (0-1)

Rijnsburgse Boys prikt Volkelse bekerdroom door
Op de dag waarop een halve eeuw geleden dominee Martin Luther King de historische woorden ‘I have a dream’ uitsprak kwam er een eind aan de bekerdroom van voetbalvereniging rksv Volkel. Een historische avond was het sowieso omdat het nog nooit een vierdeklasser was gelukt om door te dringen tot de eerste ronde in de strijd om de KNVB beker. Ongeveer 500 inwoners van het mooie Brabantse dorp waren, op een prachtige  zomeravond, met hoge verwachtingen op de bekerwedstrijd tussen hun helden en het grote Rijnsburgse Boys afgekomen. Groots werd de wedstrijd echter nooit. Het éénrichtingsverkeer op het kunstgrasveld was te verwachten. Maar het missen en verprutsen van vele kansen door de bezoekers was opmerkelijk. Natuurlijk konden de spelers van rksv Volkel met opgeheven hoofd het veld verlaten want de schade was daardoor beperkt gebleven tot een schamele 0-3 nederlaag. Rijnsburgse Boys weet dat het nu op herhaling mag tegen Roda JC. Na twee nederlagen in Kerkrade (1-0 in 1983 en 4-0 in 2005), deze keer een thuiswedstrijd. En dan zijn de rollen, zoals in Volkel, omgedraaid. Nu moeten de mannen van Niek Oosterlee hopen op een bekerstunt tegen de eredivisionist…                 
Opvallend in de basiself bij Rijnsburgse Boys was de positie van Mark van den Boogaart. Bij afwezigheid van Ronald Breinburg (liesblessure), Jordy Strooker (enkelblessure), Jeroen Hessing (rust voor zijn knie) en Kevin Westmaas (ziek geweest) was de ‘speler van het jaar’ van het afgelopen seizoen als centrale verdediger geposteerd. Hij speelde daarmee voor Rick van den Burg die de eerste officiële wedstrijd voor Rijnsburgse Boys keepte. Veel hoefde hij echter in eerste instantie niet te doen, of beter gezegd: niets. In de eerste helft wist Volkel namelijk geen enkele gevaarlijke kans te creëren. Tomek Kuijpers, zijn collega in het andere doel, kon wel direct na drie minuten aan de bak. En dat deed hij prima toen hij zijn ziel en zaligheid in de strijd gooide toen Raily Ignacio, na een snelle en slim genomen vrije trap van Kevin Winter, alleen op hem afliep. Niet veel later zag hij dat Benito Olenski het hele speelveld overstak en recht op hem afkwam maar de bal rakelings voorlangs schoot. Halverwege de eerste helft belandde de bal wel in het doel maar deze was niet geldig. Scheidsrechter Cairo had namelijk kort daarvoor gefloten voor een overtreding van Raily Ignacio. Nog net voordat het eerste half uur voorbij was viel de verwachte openigstreffer. Nadat Kevin Winter de bal breed had gelegd op Martin van Eeuwijk werd Raily Ignacio in stelling gebracht. Van dichtbij schoot hij een mogelijke Volkelse bekerstunt aan diggelen: 0-1.
De score had voor de rust gemakkelijk opgevoerd kunnen worden maar dat gebeurde niet. Een geplaatst schot van Benito Olenski in de rechter kruising werd tot corner getikt, een uithaal van Raily Ignacio ging ook naast de kruising, Resham Sadar kon een fraaie solo niet belonen met een treffer maar schoot naast en tenslotte zag Javier Martina dat zijn goede actie, waarbij hij de hele verdediging van Volkel te kijk zette, geen doeltreffend vervolg kreeg. De grote vraag was: waar was nu bij Rijnsburgse Boys de juiste concentratie, scherpte en, wellicht, motivatie? Wat dat betreft begon de tweede helft wel veel belovend. Binnen de minuut ging een schot voor open doel van Javier Martina over. Een minuut later was het raak. Maar dat duurde aanvankelijk wel opvallend lang. Martin van Eeuwijk immers, net aangespeeld door Resham Sardar, stond met de bal in scoringspositie maar te wachten op hulp van medespelers. Die kwamen niet, maar wel de complete verdediging van Volkel. Uiteindelijk waagde hij het er maar op en schoot de bal in het doel: 0-2.
Na ruim 50 minuten was er de eerste dreiging van Volkel. Een vrije trap, net buiten de zestien, werd door Sander van de Elzen in de Rijnsburgse muur geschoten en in de rebound verdween de bal voorlangs. Vijf minuten later was dezelfde speler opnieuw in scoringspositie maar zijn schot ging net naast. Het was op zulke momenten genieten van het enthousiasme bij de supporters die volledig meelevenden in de hoop op de ere- of wellicht aansluitingstreffer. Was het bij Volkel dus Sander van de Elzen die het vizier niet op scherp had staan, bij Rijnsburgse Boys was het Raily Ignacio die deze kwalificatie voor zich opeiste. Binnen vijf minuten verprutste hij drie kansen: eerst werd zijn inzet van de lijn gehaald, vervolgens faalde hij oog in oog met de keeper en tenslotte schoot hij naast. Als assist bleek hij vervolgens wel gelukkig. Nadat de spits, door een verdedigingsfout bij Volkel, de bal kreeg wist hij Martin van Eeuwijk vrij voor het doel te zetten die van dichtbij raak schoot: 0-3.
Hier zou de score bij blijven omdat opnieuw Raily Ignacio geen geluk had (kopbal op de kruising en een schot dat over ging) en Martin van Eeuwijk verzuimde een unieke mogelijkheid om een hattrick te score onbenut liet. De sfeer was er ondertussen aardig ingekomen op het fraaie sportcomplex van de zondag vierdeklasser. De vele jongeren, die de gehele wedstrijd al zingend van zich hadden laten horen, luidden met een heuse rookbom het Volkels kwartiertje in. Hun helden bleven tot het einde dapper strijden en bleken conditioneel goed mee te kunnen met de Rijnsburgers. Rick van den Burg moest in actie komen om een schot van Stijn van Cuijk uit de lucht te plukken en een claim om een penalty, na een val van Luuk van de Elzen, werd niet gehonoreerd. Met het afsteken van rode fakkels achter het doel werd passend afscheid genomen van een bijzondere avond voor het thuispubliek. Massaal werd de kantine opgezocht om hun andere grote helden van PSV tegen AC Milan met dezelfde cijfers onderuit te zien gaan. Weer een droom aan flarden…
rksv Volkel – Rijnsburgse Boys: 0-3 (0-1)
28: Raily Ignacio: 0-1
47: Martin van Eeuwijk: 0-2
69: Martin van Eeuwijk: 0-3
Scheidsrechter: dhr. Cairo
Toeschouwers: 500
Opstelling rksv Volkel: Kuijpers, Van de Zanden, Verstegen, Van de Zanden, Roy van Hinthum, Verwijst, Van de Berg (63: Verkuijlen), Van de Laar, Luuk van de Elzen, Van Cuijk en Sander van de Elzen (63: Rick van Hinthum)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van den Burg, Olenski (83: Van den Oever), Rottiné, Van den Boogaart, Zandbergen, Sardar, Winter, Van Eeuwijk, Martina (71: Van de Leuv), Ignacio en Wijks (71: Koemans)