Rijnsburgse Boys: prachtige overwinning op IJsselmeervogels

Gespannen gezichten bij de gebroeders Freke, de wedstrijd gaat van start (Foto Hans Oudwater)

Trainer Ted Verdonkschot kiest voor deze cruciale ontmoeting in Spakenburg voor dezelfde elf die tegen Harkemase Boys ook aan de aftrap verschenen. Never change a winning team – met matchwinnaar André van Egmond op de bank. En Dick Zwarthoed op jacht naar zijn eerste doelpunt voor de Uien, in de spits als vervanger van de geblesseerde Kuhlmann. Bart Freke speelt z’n 100e competitiewedstrijd voor de Boys. Stand up for the Champions – met deze kraker komen beide teams het sfeervolle sportpark De Westmaat op. Beide lange zijden vol bezet, de bijgeplaatste zittribune achter één van de doelen kent maar een handvol toeschouwers. Kennelijk heeft de nederlaag van de Vogels tegen Harkemase Boys op Hemelvaartdag z’n sporen nagelaten want echt uitverkocht is het niet.

In de tweede minuut van de wedstrijd komt het eerste gevaar van de kant van de thuisploeg. Een vrije trap van Kevin Winter hobbelt voorlangs. En even later verdwijnt bij een corner Orlowski’s roep “los” in het rumoer van het publiek. Zijn collega-verdedigers weten de klus echter zonder hulp van de doelman te klaren. De druk is van de zijde van IJsselmeervogels, de tweede corner leidt tot een schot van Bolland maar die raakt alleen de achterliggende sporthal. Rijnsburgse Boys probeert ondertussen met de lange bal Cairo en Leitoe te bereiken. Na een kwartiertje mogen Peter Freke en Danny van der Vijver, na een overtreding op Leitoe, proberen op het doel te schieten. Het schot wordt geblokt voordat de bal gevaarlijk richting de palen kan vliegen. Vijf minuten later levert een actie van Zwarthoed de eerste Rijnsburgse corner op. De kopbal is vervolgens van Bouma, de score wordt echter nog niet geopend. Beide teams opereren zo nu en dan als olifanten die op naaldhakjes door de porseleinkast gaan. De Vogels vallen aan, de Boys verdedigen consequent. Het is Cairo die hangend tegen een verdediger geen kans krijgt te schieten. Terwijl aan de andere kant Jeffrey Winter aan aardige kopkans krijgt. Maar één van de kernkwaliteiten van Orlowski is het nakijken van naastgekopte ballen. Een afstandsschot van Peter Freke, een lobje van Bart Freke. Kansjes over en weer, niet meer dan dat. De Rijnsburgse verdediging staat als een huis. Met name Dennis Groot staat als een dijk te verdedigen en gaat als een echte aanvoerder voorop in de strijd. Bij een zoveelste uitval besluit Leitoe nu maar eens van afstand te schieten. Van grote afstand wordt een dwarrelende bal op Middelkoop afgevuurd. Het doet de Rijnsburgse bank als 1 man opspringen want tot groot afschuw van alles wat rood-wit draagt, verdwijnt de bal achter de mistastende Vogels-goalie: 0-1.

Leitoe schiet van grote afstand…  0-1 (foto Hans Heemskerk)

Vijf minuten later probeert Peter Freke vanaf eigen helft de score te verdubbelen. Maar wat broer Bart eerder in de wedstrijd niet lukte, leidt ook nu niet tot resultaat. IJsselmeervogels speelt met het besef dat alleen winst nog van belang is om een verdere rol in deze kampioenscompetitie te spelen. En trekt daarom soms iets te enthousiast ten strijde. Het levert Bronkhorst geel op bij het opvangen van Cairo terwijl ook Bennie van Noord na een soortgelijke overtreding op de bon gaat. Van Aken is consequent in zijn fluiten en geeft aan waar de grens ligt.

Vreugde na de geweldige vrijetrap van Danny van der Vijver (foto Hans Heemskerk)

Vlak voor rust wordt Cairo op de millimeter van randje buitenspel weggestuurd maar oog in oog met Middelbeek weet hij niet tot scoren te komen. Direct onder de ogen van de scheidsrechter is het Kevin Winter die Raymond Kolder vloert. Het kost niet alleen geel maar indirect ook een verdere achterstand. De oefening in de 15e minuut levert nu resultaat op. Het tikje breed in de 3e minuut van de blessuretijd is van Peter Freke en Danny van der Vijver schiet de bal loei- en snoeihard in de rechterbovenhoek. Tijd voor Rijnsburgse Boys voor een heuse theeparty. Tijd voor Middelbeek om eens na te denken over de aanschaf van drie pakken Appelsientje met bijbehorende gratis zonneklep. Tijd voor het publiek om in de rust de discussie over het nut en noodzaak van een muur bij een vrije trap nog eens te voeren.

Dick Zwarthoed in de spits als vervanger van Kuhlmann doet het weer uitstekend (foto Hans Heemskerk)

Beide teams beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Behalve dan dat de zon, waarschijnlijk tot vreugde van Orlowski, nu niet meer meespeelt. IJsselmeervogels komt goed uit de kleedkamer en probeert vanaf minuut 46 druk te zetten. De vraag is of de aansluittreffer snel te maken is. Zo ja, dan kan het nog wel eens gaan spoken aan de boorden van het IJsselmeer. In de 53e minuut valt die begeerde treffer. Het schot is van Jeffrey Winter waarmee hij Orlowski passeert. Vlak voor de doellijn wringt Jelle Bouma zich in verschillende bochten maar het resultaat is wel dat de bal het doel in rolt (1-2). Het duurt toch even voordat Rijnsburgse Boys zich weet te herpakken. De supporters van Midden Noord gaan ondertussen nog feller achter hun spelers staan en die ruiken figuurlijk bloed. Het is een periode in de wedstrijd waarin Tim Orlowski zich nogmaals als uitstekende doelman kan bewijzen. Tot twee keer toe weet hij de gelijkmaker te voorkomen door handelend op te treden. Totdat er hulp uit ogenschijnlijk onverwachte hoek komt. Een afgeslagen bal wordt hard het strafschopgebied ingeschoten waarbij de scheidsrechter hands constateert. Zonder dat Bennie van Noord op een twee gele kaart getrakteerd wordt gaat de bal op de stip. Henry de Graaf schiet IJsselmeervogels hoog in de bovenhoek naar 2-2.

De kampioen uit de Hoofdklasse A richt zich met veel kracht nogmaals op. Trainer Verdonkschot zou na afloop aangeven dat het niet van doorslaggevend belang was – de wedstrijd drie dagen geleden tegen Harkema. Maar extra gas geven was soms wel moeilijk. Er ontstond in het team wel de wil om het niet uit handen te gaan geven. Bijna lukt het Dick Zwarthoed op aangeven van de inmiddels ingevallen Van Roosmalen te scoren – de bal springt van de lat terug. Kenmerkend voor de multifunctionele Rijnsburgers in deze fase van de strijd: meerdere keren stonden deze spelers in eerdere wedstrijden als verdedigers of middenvelders hun mannetje. Vandaag vormen ze het hart van de aanval. Terwijl aan de rechterkant van het veld gemakkelijk een strafschop gegeven werd, gebeurt dat aan de linkerkant niet. Terwijl scheidsrechter Van Aken in dit geval nog direct zich op de situatie had ook.

Vreugde bij Ted Verdonkschot en Nico Paauw (foto Hans Heemskerk)

Terwijl iedereen verwacht dat IJsselmeervogels alsnog de winst gaat pakken, heeft André van Egmond ondertussen zijn trainingspak uitgetrokken en zijn opwachting in het team gemaakt. Met nog acht minuten te spelen wordt zijn harde voorzet vanaf de rechtervleugel keurig met de borst stilgelegd door Bolland. Daarmee komt de bal voor de voeten van Van Roosmalen die eerst inschiet en dan pas bedankt voor de service. De ontlading is groot en terecht. Met nog een paar minuten op de klok en 4 extra speelminuten op het bord van de 4e official komt de stand nu niet meer in gevaar. Voor Rijnsburgse Boys is het nu even bijtanken in de aanloop naar de wedstrijd tegen Harkemase Boys op 6 juni a.s.

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys: 2-3 (0-2)
34: Richal Leitoe 0-1; 45+3 Danny v.d. Vijver 0-2; 53: Jelle Bouma 1-2 (e.d.); 70: Henri de
Graaf 2-2 (strafschop); 82: Menno van Roosmalen 2-3

Scheidsrechter: D.W.G. van Aken
Toeschouwers: 4.000

Gele kaarten IJsselmeervogels: Raymond Bronkhorst, Kevin Winter
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Bennie van Noord

Opstelling IJsselmeervogels:  Middelbeek, Hartog, Axwijk, De Graaf, Kevin Winter, Bronkhorst, Opschoor (75. Cornelisz), Jeffrey Winter, Van Hoof (79. Van Diermen), Bolland, Katipana
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke, Van der Vijver, Kolder, Zwarthoed (77. Van Egmond), Cairo (56. Van Roosmalen) en Leitoe (90+2. Van Beuningen)