Rijnsburgse Boys pas in de verlenging langs sv Deurne

Zoals bekend werd de opening van dit bekerduel vorige week al gespeeld. Veel meer dan een schot van Raymond Kolder leverde dit niet op, voordat in minuut zeven het lichtje uitging. Met bijna zeven minuten op de klok werd de wedstrijd dus vanavond hervat. Hierbij was één mutatie in de opstelling van Deurne zichtbaar, die overigens niet als wissel meetelde. In de tweede minuut kreeg Kevin Winter, uit de naweeën van een corner, de bal voor de voeten en wist de voor de goal staande Martijn Gootjes te bereiken. Kennelijk was Deurne zich nog niet bewust van het feit de wedstrijd al was begonnen, want totale discommunicatie in de defensie zorgde ervoor dat de Rijnsburgse spits vogeltjevrij een bal op het gemak kon binnenkoppen: 1-0. Zo makkelijk zal het daarna er echter niet meer aan toegaan. Het elftal van trainer Eric Clijnk bleek over een goede techniek en behoorlijk wat snelheid te beschikken. De blauw-witten hadden tevens een scherpe counter in huis. Er werd vroeg druk gezet op de spelers van Rijnsburg, die daardoor maar lastig de bal ronden konden spelen, iets wat na de snelle 1-0 ook teveel werd gedaan. Na een fraaie actie van Danny van der Vijver komt Richal Leitoe net een half metertje tekort wanneer doelman Guido Budziak tijdig uitkomt. Achterin is het bij de Rijnsburgers continu opletten geblazen, want de Brabanders gaan volledig mee in het tempo van de Rijnsburgers en met name Ronald Hikspoors weet snel zijn teamgenoten te vinden. Na een slippertje van Jos van Beuningen kan Sergio de Windt met een overtreding ternauwernood het gevaar elimineren.

Hoewel de Rijnsburgers het meeste balbezit en initiatief hebben, blijft Deurne zo nu en dan behoorlijk gevaarlijk. Mogelijkheden zijn er aan beide kanten, hoewel grote kansen uitblijven. Aan de inzet van de thuisploeg lijkt het niet te liggen, maar zo makkelijk als het afgelopen zaterdag tegen Hoek ging (overigens in min of meer dezelfde tenues), zo moeizaam ging het nu. In de eerste helft weet Richal Leitoe nog wel aantal keren door te breken en in de 37e minuut had scheidsrechter Cairo misschien een strafschop kunnen geven nadat Leitoe tegen de grasmat werd gewerkt. Daarvoor was er tot twee keer toe een mogelijkheid voor Bart van Scheindel, maar de vaste doelman in bekerduels, Richard van Nieuwkoop, deed wat hij moest doen. Vlak voor de rust kan Martijn Gootjes net niet met het hoofd bij een bal na een voorzet van Kevin Winter. Uit de rebound van een afgeslagen corner vuurt Bart Freke op goal, maar via een verdediger van Deurne gaat de bal net naast.

In het tweede bedrijf komt Rijnsburg in de eerste fase niet verder dan een geblokt schot van Martijn Gootjes. Wanneer de Rijnsburgse verdediging op lijn staat, is goalgetter Roy Tulmans (hij was ook tegen Barendrecht in de vorige ronde al twee keer trefzeker) attent en omzeilt op slimme wijze buitenspel waarna hij alleen met Richard van Nieuwkoop mag duelleren en dit duel wint: 1-1. In grote lijnen wijzigt het spelbeeld nog steeds niet. Rijnsburg blijft voetballend de betere ploeg, maar beide ploegen blijven gevaarlijk. Tulmans trapt een vrije trap in de handschoenen van Richard van Nieuwkoop en aan de kant van de Uien is het Danny van der Vijver die twee keer met een kopbal gevaarlijk kan worden.

Inmiddels is Joost Kuhlmann, terug van blessureleed, Resham Sardar komen aflossen. Niet dat Kuhlmann er schuldig aan was, maar kort daarna lijkt de wedstrijd door Rijnsburg uit handen te worden gegeven. Wederom is het een Deurne-aanvaller die door de Rijnsburgse muur weet door te breken, maar waar eerder Roy Tulmans het net wist te vinden, faalt Bart van Scheindel nu oog in oog met Richard van Nieuwkoop. Een combinatie van te snel geschoten aan de ene kant en goed keeperswerk aan de andere kant. In ieder geval kruipt Rijnsurgse Boys door het spreekwoordelijke oog van de naald en voorkomt de 1-2. De eerder genoemde Joost Kuhlmann zorgt toch wel voor de nodige paniek in de Deurnse defensie. Eerst is het Wouter van Denzen die uit paniek bijna zijn eigen doelman verschalkt, maar een minuut later is het Joost Kuhlmann zelf die voor de, zo lijkt het tenminste, bevrijdende 2-1 tekent, na een hoge bal in de verre hoek buiten bereik van doelman Guido Budziak.

Wederom denkt alles wat Rijnsburg is de wedstrijd tot een goed einde te brengen, maar daar denkt Roy Tulmans toch echt anders over. Met nog vijf minuten op de klok draait de aanvaller goed weg van zijn directe tegenstander en schiet vanaf de rand van de zestien knap raak: 2-2. Op een allang donker en inmiddels ook steeds kouder sportpark in Lisse lijkt verlenging onafwendbaar, hoewel Leitoe nog met een schot in de korte hoek doelman Guido Budziak probeert te verrassen en Bart Freke en invaller Thijs van de Pol beiden voorlangs schieten. De allergrootste kans om verlenging te voorkomen is voor Martijn Gootjes, die na terugleggen van Joost Kuhlmann de bal op de lat kopt en vervolgens in het zijnet.

In het eerste kwartier van de extra speeltijd komt Rijnsburgse Boys niet verder dan een voorzet van Bennie van Noord, die al zwevend door Joost Kuhlmann wordt overgekopt. Deurne krijgt maar één kans in dit deel van de wedstrijd, maar tevens ook de grootste kans. Een mooi kopbal richting kruising van (weer) Roy Tulmans wordt met een wereldredding van RichardVan Nieukoop tot corner verwerkt.

Wanneer in de tweede helft van de verlenging de penaltyreeks steeds dichterbij komt, probeert Bart Freke het maar eens van afstand. Zijn broeder deed het zaterdag al met succes, dus waarom niet. In Rijnsburg kennen we dit van hem, maar in het oosten van het land niet. Om de zoveel tijd gaat zo’n bal van Bart Freke er gewoon in. Zo ook nu: 3-2. Dit blijkt uiteindelijk dan toch de genadeklap voor sv Deurne. Nog geen zestig tellen later scoort Martijn Gootjes zijn tweede van de avond en beslist daarmee dit bekerduel, nadat hij alle tijd krijgt om de bal het doel in te werken: 4-2. Gootjes krijgt zelfs nog een enorme kans op 5-2, maar dit blijft Deurne bespaard wat gezien de strijdlust en de kansen van de tegenstander ook wel terecht is.

Na in eerdere jaargangen Kerkrade, Utrecht en Nijmegen te hebben aangedaan, wacht nu Arnhem op de Rijnsburgers. Nu ook maar hopen dat Mister Jordania geen Rijnsburgers op 11 november zal gaan bellen.

Rijnsburgse Boys – sv Deurne 4-2 (1-0)
7) Martijn Gootjes 1-0, 55) Roy Tulmans 1-1, 74) Joost Kuhlmann 2-1, 85) Roy Tulmans 2-2, 113) Bart Freke 3-2, 114) Martijn Gootjes 4-2