outhands

Rijnsburgse Boys pakt zaterdagtitel (wedstrijdverslag)

Foto’s: Klaas IJkema van Harkemase Boys
Voor meer foto’s kijk op www.pwfotosite.nl 

Rijnsburgse Boys heeft zonder zelf te spelen de algehele zaterdagtitel veroverd. Nadat deze titel voor het eerst in 1990 werd binnen gehaald komt, na 19 jaar wachten, de hoogste prijs in het zaterdagamateurvoetbal opnieuw in Rijnsburg terecht. De verwachting was dat Rijnsburgse Boys op 6 juni in de thuiswedstrijd tegen Harkemase Boys het karwei zou moeten klaren maar IJsselmeervogels voldeed aan haar sportieve plicht en speelde een prima wedstrijd. Binnen het kwartier kwamen de Vogels op voorsprong en was Rijnsburgse Boys dus al snel de virtuele zaterdagkampioen. Omdat de mannen van onder andere assistent-trainer Erwin van der Lugt deze voorsprong niet meer uit handen gaven, bewees de ex-Rijnsburgse Boys speler zijn oud-ploeggenoten een prima dienst en werd de virtuele titel ook realiteit. Een handje vol Rijnsburgers, die voor de tweede maal binnen een week het retourtje Rijnsburg – Harkema van 400 kilometer hadden gemaakt, vierden na het laatste fluitsignaal een bescheiden kampioensfeestje. Omdat de selectiespelers, technische staf (behalve wedstrijdanalist Arie de Haan), bestuur en het Rijnsburgse supporterslegioen niet aanwezig waren wordt het (grote) feest na de thuiswedstrijd tegen Harkemase Boys, op de Middelmors, gevierd.


Opnieuw veel sfeer bij de opkomst

Zowel Harkemase Boys als IJsselmeervogels hadden te kampen met schorsingen en blessures. Harkemase Boys miste de geschorste Kooistra en Jelmer Slager en de geblesseerde Yeni. Bij IJsselmeervogels waren, naast de reeds langer geblesseerde Kemper, Mooij en Steinraht, nu ook de geschorste Tosch, Bolland, Bronkhorst en Kevin Winter niet speelgerechtigd. De meest opvallende afwezige aan Vogels-zijde was doelman Martijn Middelbeek. Onder dwang kwam er afgelopen week een einde aan zijn contract met IJsselmeervogels (met dank aan Richal Leitoe en Danny van der Vijver…..). Zijn plek werd ingenomen door Peter Messemaker die dus in zijn laatste wedstrijd voor IJsselmeervogels eindelijk weer eens in het veld stond. Volgend seizoen gaat hij bij Quick Boys het doel verdedigen. Pogingen van de technische commissie van IJsselmeervogels om de Katwijker in Spakenburg te behouden zullen op niets uitlopen. Daar is de relatie met trainer Roy Wesseling te koel voor (en dat is nog zwak uitgedrukt).


Peter Messemaker mist de voorzet van Danny van Dijk waarna Henri de Graaf in eigen doel schiet 

Harkemase Boys kwam veel sterker uit de startblokken dan een week eerder tegen Rijnsburgse Boys. Na ruim vijf minuten leek Kerst Hofman uit te kunnen halen voor de openingstreffer maar zijn inzet werd geblokt. IJsselmeervogels was veel effectiever. De eerste kans na de eerste corner werd door centrale verdediger Lion Axwijk doeltreffend afgerond. Door de felle tegenwind plofte zijn inzet geheel onverwacht achter Jacob de Vries: 0-1. De aanwezige Rijnsburgse Boys supporters keken elkaar met ongeloof aan: zou het dan toch al vandaag gebeuren…. Immers, alleen bij een nederlaag van Harkemase Boys zou Rijnsburgse Boys deze middag de zaterdagtitel in de wacht slepen. Het onbevangen en vrij spelende IJsselmeervogels, met veel spelers die normalitair goed zijn voor invalbeurten, kwam na ruim 20 minuten zelfs op een 0-2 voorsprong. Na een fraaie aanval bracht Christian Opschoor Bram Meurs in stelling die, geheel vrij staand, van dichtbij heel eenvoudig kon scoren.


Duel tussen Reinder Slager en Henri de Graaf

Harkemase Boys leek aangeslagen en speelde zonder bezieling. Trainer Henk de Jong noemde het na afloop bescheidenheid. Waren zijn mannen te gemakzuchtig, konden ze de druk niet aan of wellicht al bezig met de alles beslissende wedstrijd van een week later tegen Rijnsburgse Boys? IJsselmeervogels bleek wel scherp te zijn, combineerde er gemakkelijk op los en speelde wellicht ook voor de eer van de club(naam). Vijf minuten na de 0-2 kreeg Martijn Barto de kans op de aansluitingstreffer. Na een vrije trap wist hij een schitterende kopbal te produceren. Het is dat Martijn Middelbeek niet op doel stond (aldus een Vogel supporter) anders stond het 1-2…. In blessuretijd zou deze dan toch vallen. Een voorzet van Danny van Dijk werd gemist door Peter Messemaker en kwam daardoor ongelukkig op de voeten van verdediger Henri de Graaf. Tot zijn grote schrik rolde de bal vervolgens in het lege doel. Wanneer Tim Orlowski aanwezig was geweest had hij een mooie beweging naar de Spakenburgse verdediger kunnen maken…. 


Het moment waar Rijnsburg 19 jaar op heeft gewacht: Scheidsrechter
Colin Prooi fluit af en Rijnsburgse Boys is Algeheel Zaterdagkampioen!

In de tweede helft ging Harkemase Boys uit een ander vaatje tappen. De druk werd vanaf het begin opgevoerd en de jacht op de gelijkmaker was geopend. Toch was het IJsselmeervogels dat scoorde. Net als in de eerste helft was ook nu de eerste aanval van de Vogels goed voor een goal. Door niet resoluut uitverdedigen van de harekieten kon Yannick Cornelisz de 1-3 binnen schieten. Harkemase Boys gaf zich echter nog niet gewonnen en wist dat het nu twee maal moest scoren. Een dapper strijdend Harkemase Boys zag invaller Roel van der Meulen tegen de lat schieten en Patrick Goedhart faalde oog in oog met Peter Messemaker. IJsselmeervogels had het zichtbaar moeilijker dan in de eerste helft maar wist toch nog af en toe onder de druk vandaan te komen. Henri de Graaf kreeg de beste kans maar zijn kopbal werd van de doellijn gehaald. Twintig minuten voor tijd viel de meer dan verdiende treffer voor Harkemase Boys. Verdediger Reinder Slager moest van zijn trainer zich meer in de voorhoede laten zien en zag zijn inspanningen beloond. Na een corner pelgelde hij de bal tegen de lat maar in de rebound trof hij wel het doel: 2-3.


Ongeloof bij Harkemase Boys: het ene punt zat er vandaag (onverwacht) niet in…

Het was voor Harkemase Boys nu alles of niets en voor de aanwezige (en radio luisterende) Rijnsburgers nog even billen knijpen. Een vrije trap van Roel van der Meulen kwam in de handen van Peter Messemaker en een solerende en uiteindelijk naar de grond gaande Martijn Barto leverde geen penalty op. In de drie minuten extra tijd kwam keeper Jacob de Vries mee naar voren om de zo felbegeerde gelijkmaker uit de wedstrijd te peuren. Het was echter de in Katwijk geboren Peter Messemaker (vlak na zijn geboorte verhuisde hij naar Rijnsburg waar hij 23 jaar woonde) die met een reflex de inzet van Reinder Slager uit het doel werkte en daarmee niet alleen zijn ploeggenoten met een winstpartij op vakantie stuurde maar ook zijn oud-plaatsgenoten in feeststemming bracht: RIJNSBURGSE BOYS ALGEHEEL ZATERDAGKAMPIOEN. Beide kampen waren het na afloop er wel over eens: de titel was terecht gekomen bij de ploeg die er het meeste recht op had.


Supporters en Arie de Haan vieren met Erwin van der Lugt de titel

Rijnsburgse Boys heeft zich dus weer op de Nationale voetbalkaart gezet en heeft met een uitgebalanceerd, sterk en hecht collectief de zaterdagtitel van FC Lisse overgenomen. Maar er zit meer! Het gevoel overheerst: de algehele titel moet nu ook te doen zijn. Nog nooit kwam deze in Rijnsburg terecht… Na de ’huldigingswedstrijd’ van 6 juni tegen Harkemase Boys volgt op 13 en 20 juni de strijd om de
Algehele Amateurtitel tegen de Zondagkampioen.

Harkemase Boys – IJsselmeervogels: 2-3 (1-2)
13: Lion Axwijk: 0-1; 22: Bram Meurs: 0-2; 45+1: Henri de Graaf: 1-2 (eigen doel); 51: Yannick Cornelisz: 1-3; 70: Reinder Slager: 2-3

Scheidsrechter: Prooi
Toeschouwers: 2.500

Opstelling Harkemase Boys: De Vries, Mullender, Van der Heijden, Reinder Slager, Van Dijk, Janssen, Hofman (46: Van der Meulen), Van Dalen, Barto, Schokker (65: Van den Driessche en Goedhart
Opstelling IJsselmeervogels: Messemaker, Hartog, Axwijk (68: Beukers), Henri de Graaf, Meurs (85: Van Dams), Katipana, Supusepa, Cornelisz (82: Robbert de Graaf), Opschoor, Jeffrey Winter en Van Hoof