Rijnsburgse Boys pakt volle winst in blessuretijd

Danny van der Vijver en Joost Kuhlmann ontvangen van voorzitter Cees Driebergen een bos bloemen omdat zijn meer dan honderd wedstrijden voor Rijnsburgse Boys hebben gespeeld (foto Hans Heemskerk)

Het is wellicht het geluk van de koploper zoals trainer Ted Verdonkschot het na afloop verwoordde. Een ander cliché, maar daarom niet minder waar, is dat een kampioenskandidaat ook de minder goede wedstrijden weet te winnen. Eigenlijk bleek in de eerste helft al dat Rijnsburgse Boys geen hele makkelijke middag zouden hebben. In alle voorgaande wedstrijden werd er binnen de twintig minuten gescoord, maar dat zat er deze zaterdagmiddag niet in. Voor rust waren er nog wel enkele mogelijkheden voor Richal Leitoe en met name Martijn Gootjes, maar na rust werden er geen echte kansen meer gecreëerd. Daarom was de uiteindelijke 1-0 overwinning meer dan waar vriend en vijand op had gerekend.

Danny van der Vijver in actie (foto Hans Heemskerk)

Het moet worden gezegd dat Rijnsburg, ondanks dat het weinig creëerde, wel vanuit de organisatie bleef spelen. Zo weinig kansen als er voor Rijnsburg kwamen, zo weinig kansen werden er achterin ook weggegeven. Het elftal van Barendrecht beheerst deze discipline echter ook goed en stond niet voor niets voor aanvang van deze wedstrijd op een keurige vierde plaats. De ploeg van trainer Van den Berg zette goed druk op het middenveld van Rijnsburgse Boys, wat het voor de gastheren ook moeilijk maakte om verzorgd en aanvallend voetbal te spelen. Ook de bezoekers kwamen tot een aantal mogelijkheden voor de goal van Orlowski, maar ook dit waren geen echt 100% kansen. Toch leek de beleving allemaal wat minder dan bijvoorbeeld de laatste wedstrijd tegen Quick Boys. In die wedstrijd werden op karakter veel persoonlijke duels gewonnen en daarmee eigenlijk de wedstrijd. In dat opzicht werd de geblesseerde Raymond Kolder vanmiddag node gemist, die niet alleen als stofzuiger, maar ook vaak als aanjager fungeert.

In het eerste kwartier waren er wat mogelijkheden voor Rijnsburgse Boys via schoten van Peter Freke (naast) en Martijn Gootjes, die met een gevoelig afstandsschot doelman Van Zwieteren wilde verrassen, maar de bal nog ruim naast schoot. Barendrecht was nog niet verder gekomen dan een tweetal voorzetten die verder geen gevaar opleverde. Gevaar was er wel na ruim een kwartier, toen Tim Orlowski een terugspeelbal totaal verkeerd raakte en buiten zijn strafschopgebied een sliding op Michael van Dommelen moest inzetten. Deze wist de tackle te ontwijken, maar had teveel tijd nodig om de 0-1 in het lege doel te schieten.  De beste kansen voor de Boys kwamen van de voeten van Richal Leitoe. Na ruim twintig minuten kreeg hij de bal vanaf links voor het doel, waardoor er bijna een eigen goal van Barendrecht te noteren viel. Een minuut later schoot Leitoe zelf voorlangs. Eerder was er al een mooie aanval van Danny van der Vijver die alleen door de verdediging sneed, maar één tegenstander teveel tegenkwam.

Dick Zwarthoed in actie (foto Hans Heemskerk)

In het laatste kwartier voor rust kreeg Martijn Gootjes nog twee kansen. De eerste kans gunde hij aan een medespeler, maar dit liep op niets uit. Vanaf de bank werd geroepen om meer voor eigen succes te gaan. Prompt een minuur later deed Gootjes dit door fraai weg te draaien van zijn directe tegenstander, maar helaas schoot hij daarna te gehaast de bal naast. Barendrecht kreeg nog kansen via een schot van Jermaine Sandvliet en een goede kopbal van Alex van Dommelen.

Bart Freke zorgt voor gevaar maar de keeper is er op tijd bij (foto Hans Heemskerk)

In de tweede helft waren de kansen op één hand te tellen. In de beginfase kreeg Barendrecht nog wat mogelijkheden middels voorzetten van de snelle nummer elf Elwin Spoel. De wedstrijd kabbelde voort en de vraag was niet zozeer of Rijnsburgse Boys zou verliezen, maar meer of Rijnsbursge Boys nog wel zou winnen. Halverwege de tweede helft werd Martijn Gootjes vervangen door Djuric Ascencion en tegen het einde van de wedstrijd werd de vervanger van Raymond Kolder, Dick Zwarthoed, vervangen door Jaap Jan Zandbergen die, na het nodige blessureleed, weer eens in het eerste elftal aan spelen toekwam. Zoals gezegd waren de kansen voor beide teams schaars. Barendrecht leek (begrijpelijk) tevreden met een punt tegen de koploper en ook Rijnsburg leek zich bij een gelijkspel neer te leggen. Dit zou na al die overwinningen ook geen schande zijn geweest. Vlak voor tijd ging het toch nog bijna mis voor de geel-zwarten na een gevaarlijke corner van de bezoekers uit Barendrecht. Direct na deze corner kwam er nog een klein slotoffensief  van Rijnsburg.

Menno van Roosmalen scoort later het verlossende doelpunt (foto Hans Heemskerk)

Inmiddels bedroeg de blessuretijd al twee minuten, toen scheidsrechter Jansen, die trouwens een zeer degelijke wedstrijd floot, Rijnsburg nog een vrije trap toekende. Deze vrijtrap vanaf ongeveer twintig meter voor de goal werd genomen door Djuric Ascencion en belandde in een woud van spelers in de zestien van Barendrecht. De verdediging van Barendrecht kreeg de bal niet lekker weg en maakte hierbij tevens hands. Nog voordat de scheidsrechter kon inhaleren om eventueel voor een strafschop te fluiten, kwam de bal voor de voet van Menno van Roosmalen, die in de basis was begonnen vanwege de enkelblessure van Jelle Bouma, en van dichtbij schoot hij de bal binnen: 1-0. De ontlading was groot, want veel langer dan een minuut extra kon er niet meer worden bijgeteld. In deze laatste minuut werd het heel even nog wat onvriendelijk met een klein opstootje bij de cornervlag, maar scheidsrechter Jansen, die de hele wedstrijd nog geen kaart had hoeven geven en dit dus ook niet had gedaan, had begrip voor de emoties van de spelers van Barendrecht en hield ook nu de kaarten terecht op zak.

De doelstelling om met deze ploeg voor het kampioenschap te gaan is weer een stapje dichterbij gekomen. Volgens aanvoerder Dennis Groot is het aangekondigde vertrek van trainer Ted Verdonkschot alleen maar een reden om hiervoor nog meer motivatie op te brengen. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Ter Leede, wederom een ploeg die het dit seizoen goed doet, maar dat maakt voor Rijnsburg dit seizoen toch niets uit.

Rijnsburgse Boys – BVV Barendrecht: 1-0 (0-0)
90+2) Menno van Roosmalen 1-0

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: –
Gele kaarten BVV Barendrecht: –

Scheidsrechter: de heer Jansen
Toeschouwers:  1.000

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Van Roosmalen, Peter Freke, Van der Vijver, Zwarthoed (84: Zandbergen), Gootjes (66: Ascencion), Kuhlmann , Leitoe

Opstelling BVV Barendrecht: Van Zwieteren, Almeida, Lodder, Van der Veeke, De Borst, Stolk, De Ronde, Sandvliet, Michael van Dommelen, Alex van Dommelen, Spoel (78: Tabbers)