outhands

RIJNSBURGSE BOYS PAKT TITEL TEGEN QUICK BOYS


De sfeer zat er goed in bij het Rijnsburgse publiek (foto Hans Heemskerk) 

Een prachtig voorjaarszonnetje, Kaay de Kraaij in het voorprogramma. En om aan te tonen de het hier om een wedstrijd in de top van het amateurvoetbal gaat: een complete hoofdtribune zwaaiend met geel-zwarte vlaggetjes. Het is een championsleageu-achtige sfeer zal de ook aanwezige Pieter Vink constateren. Ook een wedstrijd waarbij de supporters van beide ploegen in gescheiden vakken moeten toekijken. Zelfs de fietsen van de beide supportersgroepen moeten vandaag gescheiden geparkeerd worden. Stelletjes van haringen en uien zullen altijd wel gevormd blijven worden maar vandaag dus even niet. Op het veld twee teams waarbij de belangen nogal verschillend zijn. Rijnsburgse Boys begint met dezelfde elf spelers als tegen Heerjansdam. Maarten Bak, de man met per saldo de meeste doelpunten en assists aan de kant van Quick Boys, begint vandaag op de bank.

Het veld op de Middelmors kleurt nog geel van confetti als Rijnsburgse Boys mag aftrappen voor deze supermatch. Een echte aanval van Katwijkse kant is er nog niet geweest als Rijnsburg al drie corners heeft mogen nemen. Meer dan een kopbal op het doel levert het niet op. Niet gecoacht door z’ n keeper geeft Hendrik van Beelen even daarna opnieuw een corner weg. Deze vierde levert meer gevaar op: de prima ingeschoten bal van Van Hoogdalem kets van de lat terug. De druk op het Kattukse doel blijft opgevoerd. Het volgende vuurwerk wordt afgeschoten door Bart Freeke. De hele tribune vraagt zich af of de bal door Van der Plas of door Kromhout gekeerd wordt. Waarbij de scheidsrechter het bij het rechte eind heeft. Maar tijd om na te praten is er niet, tien tellen later wordt Leitoe ogenschijnlijk onreglementair tegengehouden maar ook nu geeft de arbiter geen strafschop. Na een aantal keren buitenspel te hebben gestaan dient die eerst kans van Quick Boys zich aan. Een kopbal van Mark van der Plas gaat net voorlangs. De wedstrijd zindert na een kwartier en is het aankijken meer dan waard.


Bart Freke scoort de 1-0 (foto Hans Heemskerk)

In tegenstelling tot de laatste wedstrijden oogt het Rijnsburge spel een stuk frisser. Spelers weten elkaar weer net zo te vinden als een aantal maanden geleden. Martijn Gootjes krijgt in de 18e minuut een fraaie kopkans van Joost Kuhlmann maar de bal is een fractie te hoog. Het blijkt de voorbode te zijn voor de openingstreffer. Ware broederliefde is het wanneer Peter Freker de bal na een vrije trap diep in het strafschopgebied op het hoofd van broer Bart legt. De jongste van de Freke’s laat Peter Kromhout kansloos – via de paal schiet hij in tweede instantie raak: 1-0. De openingstreffer is overigens geen aanleiding om even gas terug te nemen. “Jelle, laat liggen die bal” roept Ted Verdonkschot naar Bouma bij een inworp. Die luistert even niet naar z’n trainer maar gooit snel in op Joost Kuhlmann. Na te zijn doorgekopt landt de bal vlak bij de eerste paal waar Martijn Gootjes er als de kippen bij is om de bal 2 minuten na de openingstreffer opnieuw achter Kromhout te schieten. Rijnsburg heeft zichzelf weer in de favoriete positie gemanoeuvreerd.


Bart Freke na zijn doelpunt (foto Hans Heemskerk)

Even is het stil op de tribune totdat ook daar het bericht van de 1-0 stand bij Katwijk- Capelle doordringt. Het eerste “Uien, uien” begint te klinken. Het is voor Peter Freke aanleiding om de korte mouwen extra op te stropen. Dat daarbij een paar spelers van Quick Boys even van dichtbij aan het gras mogen ruiken is een detail. Ondertussen mag Onyeike op de rand van het Rijnsburgse strafschopgebied de bal met de hand aannemen maar tot een schot richting Orlowski leidt het verder niet. Aan de andere kant sluipt Kolder het vijandelijke strafschopgebied in maar hij wordt ten koste van een corner reglementair gestuit. De grensrechter aan de zonzijde gaat er ogenschijnlijk vanuit de Leitoe per definitie buitenspel zal staan want iedere aanval via de lichtvoetige aanvaller wordt afgevlagd. Verder denkt Peter Freeke een mogelijkheid tot scoren te krijgen wanneer hij via de kluts de diepte in wordt gestuurd. Maar vlak voordat hij die gedachte uit kan voeren gaat hij onderuit. Als onderliggende partij levert het zelfs geen Ippon voor hem op. Het is één van de laatste wapenfeiten van een meer dan boeiende eerste helft.

In het begin van de tweede helft oogt Quick Boys even gevaarlijk. Maar onder aanvoering van Dennis Groot laat de Rijnsburgse verdediging zien waarom het zo weinig gepasseerd is. Zelfs wanneer Bouma de bal langs zijn hand laat glijden is er niemand die daar wakker van ligt. Hendrik van Beelen laat Orlowski naar de hoek duiken maar de doelman heeft er geen probleem mee. Via de rug van Groot krijgt Martha een redelijk opgelegde kans maar zijn schot wordt bij wijze van spreke met 1 hand door Orlowski gestopt. Rijnsburgse Boys blijft voorop gaan in de strijd en Quick Boys holt voordurend achter de feiten aan. Het laatste half uur begint met een mooie pass van Gootjes op Leitoe. Geen buitenspel dit keer begint deze aan een rush richting Kromhout. Hij besluit de bal breed op Kuhlmann te leggen maar die blijkt nog niet ter plaatse om het doeltreffend af te ronden. Op een schot van Chima Onyeike moet Orlowski zich echt strekken om erger te voorkomen. Terwijl Herman Nanninga bij Radio West pleit voor de 3-0 en 4-0 is het ondertussen Tim Orlowski die de 2-1 weet te voorkomen. Bart Freke weet aan de andere kant van het veld een gaatje te vinden in de blauw-witte muur en wordt onderuitgehaald ten koste van de 3e gele kaart in de wedstrijd. De daarop volgende vrije trap van Danny van der Vijver smoort in de muur.


Martijn Gootjes juicht na zijn doelpunt, 2-0 (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburg zet aan voor een klein slotoffensief. Peter Freke onderschept de bal fraai vanuit de lucht, stuurt in een vloeiende beweging Kuhlmann diep maar de voorzet komt niet aan. Even later proberen Martijn Gootjes en Joost Kuhlmann het samen. Er is veel inzet maar geen direct resultaat meer. Het aantal hoekschoppen is ondertussen niet meer te tellen. Kastoredjo vind het dan nog nodig de bal van korte afstand het publiek in te jagen maar biedt gelijk excuus aan. Ook weer opgelost – het past ook niet bij de wedstrijd die ondanks vier gele kaarten voor de bezoekers zeker sportief genoemd mag worden. Met nog vijf minuten te spelen wordt de verdediging van Quick Boys even gedold. Het is Leitoe die het op z’n heupen krijgt, geholpen door al z’n maatjes in de voorhoede. Weer is Kromhout geklopt maar het is Sleur die de bal per saldo op de doellijn weet te stoppen.


Wat een top selectie (foto Hans Heemskerk)

Inmiddels staan trainers, begeleiding en spelers met de armen om elkaars schouders te wachten op het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van de Graaf. In Katwijk staat Capelle ondertussen met 2-0 achter zodat het kampioenschap nu echt aanstaande is. Na anderhalve minuut extra tijd klinkt het laatste fluitsignaal. Voor de tweede keer (in 1960 tegen Monster) in de geschiedenis wordt Rijnsburgse Boys in een thuiswedstrijd kampioen. En zo zullen er nog wel wat statistieken gesneuveld zijn. De supporters nemen bezit van het speelveld, de spelers en trainers gaan op de schouders en iedereen maakt zich op voor de huldiging op het Koomansplein.


Groot feest in de kleedkamer (foto Hans Heemskerk)

Daar aangekomen blijk
t keeperstrainer Hans Schot zowaar over een clubkostuum te beschikken. Terwijl Dick Zwarthoed laat horen dat niet iedere Volendammer kan zingen. Ook Dennis Groot worden weinig kansen toegedacht in Idols. Maar voetballen kunnen ze. Onder aanvoering van trainer Ted Verdonkschot belooft iedereen dat de schaal van vandaag de eerste is in een serie van drie. IJsselmeervogels en Harkemase Boys (?) kunnen zich opmaken voor een bezoek aan Rijnsburg aan Zee.

Rijnsburgse Boys-Quick Boys: 2-0 (2-0) 
20: Bart Freke 1-0; 22: Martijn Gootjes 2-0

Scheidsrechter: E. van de Graaf
Toeschouwers: 4.000

Gele kaart Rijnsburgse Boys:
Gele kaart Quick Boys: Van der Horst, Timmermans, Mark van der Plas, Derek van der Plas

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Roosmalen, Bart Freke, Bouma, Peter Freke, Van der Vijver (75. Zwarthoed) , Kolder, Kuhlmann (79. Ascencion), Gootjes en Leitoe (90. Cairo)
Opstelling Quick Boys: Kromhout, Sleur, Mark van der Plas, Timmermans, Kastoredjo, Derek van der Plas, Martha, Van der Horst, Onyeike, Van Beelen (46.Jaap van der Plas) en Homan (69. Akhrf)